Bästa kosttillskotten för håret – 5 Vitaminer ditt hår behöver

/
Hälsosamt-hår
Kvinna-med-fräscht-hår

Om du vill ha ett hälsosamt, starkt och snyggt hår är det viktigt att du får i dig rätt vitaminer. Ett slitet, torrt och kluvet hår kan vara ett resultat av vitaminbrist. Vi listar de vitaminer du behöver för att få ett friskt och välvårdat hår.

Vi använder gärna produkter för att smörja in håret och hårbotten, i hopp om att håret ska vara hälsosamt. Det är bra, men det som kommer att påverka ditt hår mest är maten du äter. Vitaminerna, mineralerna och proteinet.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa tillskotten för håret

Det finns en hel uppsjö med kosttillskott som riktar in sig på att ge dig starkare och hälsosammare hår med lyster.

Lider du av torrt eller slitet hår? Försvinner stora tussar från huvudet varje gång du duschar? Troligtvis har du redan testat dyra schampon som lovat dig guld och gröna skogar, men som bara givit en minimal förbättring.

Allt börjar med vad du matar kroppen med. Du behöver vitaminer och mineraler för att din kropp ska kunna producera starkt, snyggt och återfuktat hår.

De bästa kosttillskotten för ett hälsosamt hår:


Bäst i test: Priorin

När det kommer till kosttillskott för att förbättra kvalitén på håret, så är Priorin på en helt annan nivå än alla andra. Innehållet är optimerat för att ge viktig näring till ditt hår.

Själva basen av tillskottet är Biotin (Vitamin B7), men kapslarna är även rika på vitamin B5, hirsextrakt, aminosyror och protein.

Om du har problem med håravfall, torrt hår, kluvna toppar och slitage, så måste du prova Priorin. Den innehåller alla de vitaminer, mineraler, proteiner och oljor som kroppen behöver för ett snyggt och hälsosamt hår med lyster.

Av alla tillskott vi tittar på, så är det här den som har flest positiva recensioner. Endast Healthwels B5-tillskott kommer i närheten av mängden glada användare. Flera kvinnor meddelar att deras hår har blivit tjockare, fått mer lyster och ser mer välmående ut än tidigare.

Den bästa hårprodukten för dig som lider av torrt och tråkigt hår, håravfall, slitage eller kluvna toppar. Kapslarna innehåller allt det nyttiga som kroppen behöver för att inte bara producera, men också bibehålla ett hälsosamt och vackert hår. En definitiv favorit!

Finns hos:


Väldigt populär: Healthwell B5 Pantotensyra

Allt den här burken innehåller är Vitamin B5, också känt som pantotensyra. Tillsammans med B7, så är B5 en av de bästa vitaminerna för håret. Framförallt hjälper vitaminet till med syretillförseln till hårsäckarna, men också att skapa röda blodceller – vilket är viktigt för hårproduktionen.

Den här burken är bra för dig som vill få ett starkare hår med mer volym, men tillskottet medverkar även till att minska trötthet och utmattning. Många upplever även en stabilare prestationsförmåga.
En kapsel ger dig 500 mg vitamin B5 och är mer än nog för att du fylla det dagliga behovet. Den är bra för håret, men också mot acne, finnar och liknande hudproblem. Den stora mängden positiva recensioner vittnar om hur effektivt det här tillskottet är.

Finns hos:


Premium: Jabushe Collagen

Kollagen är ett protein som är vanligt i hudvårdsprodukter, då det håller huden ung och fräsch och motverkar rynkor. Men aminosyrorna i kollagen hjälper även till att främja ett hälsosamt och snyggt hår.

Blandningen av ingredienser är ”spot on”, för att låna från engelskan. Man har verkligen optimerat innehållet för att hjälpa dig som vill förbättra kvalitén på håret.

Kollagen, Vitamin A, B5, B7, C och zink är vad man erbjuder. Den listan prickar alla kriterier för att ge dig bästa möjliga förutsättningar att ha ett härligt och fräscht hår.

En kartong innehåller 30 påsar/doser. Allt du behöver göra är att öppna påsen, hälla i innehållet i vätska, exempelvis vatten, och dricka. Otroligt smidigt och enkelt. Enkelt att ha med sig till jobbet eller på resan.

Ett riktigt bra kosttillskott med ett pricksäkert innehåll som främjar fräscht och ungdomligt hår. Vi gillar framförallt att den är så rik på kollagen och Biotin. Tyvärr är tillskottet ganska dyrt, vilket sänker betyget. Är den inom din budget och du gillar att dricka kosttillskottet, så är det här definitivt ett av de bästa kosttillskotten för håret.

Finns hos:


Bäst budgetval: Skip Hår, Hud & Naglar

En gammal klassiker som alltid bör nämnas när man pratar om kosttillskott som gynnar hår, hud och naglar.

Först och främst är den otroligt billig, du får 240 tabletter för ungefär 100 kronor. Trots det låga priset är innehållet lika brett som nyttigt. Bland annat innehåller tabletterna vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12 och E. Men även en hel del mineraler, så som magnesium, kalium, järn och kalcium.

Eftersom burken innehåller så många vitaminer och mineraler som är bra för håret, huden och naglarna – så är vi lite förvånade över att man inte lagt till kollagen. Men eftersom den innehåller aminosyror som är bra för håret så kan vi inte klaga.

En billig burk som är fullspäckad med vitaminer, mineraler och proteiner. Den är inte bara utformad för dig som vill förbättra kvalitén på håret, utan den är också bra för huden och naglarna. En populär burk som hjälpt många människor vid stressiga tider då huden är torr, håret svagt och naglarna trasiga. Varmt rekommenderad!

Finns hos:


Mycket näring: New Nordic Hair Volume

Vi blev glatt överraskade av det här tillskottet. Tittar man på innehållsförteckningen så är varje ingrediens noga utstuderad och balanserad, för optimal hårkvalitet.

Du hittar Biotin (B7), pantotensyra (B5), zink, koppar och ett par extrakt och aminosyror. Med andra ord är tillskottet inte bara effektivt för håret och hårsäckarna, men även din hud och dina naglar.

När vi gjorde research så stötte vi på flera personer som vittnar om att deras hår både blivit tjockare och fått en bättre kvalitet, efter att ha använt New Nordic Hair volume ett par månader.
Ett bra val av kosttillskott för dig som vill förbättra både håret, naglarna och huden. Innehållet är utmärkt och specialiserat för att höja kvaliteten på håret. Både volymmässigt, men också styrkan och glansen. Många recensioner berättar om positiva resultat.

Finns hos:


5 Vitaminer för håret

Vitaminer bidrar till allt som har med ditt hår att göra. Från cellbildningen till återfuktandet. Här är vitaminerna du ska äta för att förbättra kvalitén på ditt hår.

Om du vill få i dig alla vitaminer i en och samma tablett, så har vi listat de bästa multivitaminerna här.

1. Vitamin A

Alla celler i kroppen behöver A-vitamin för att växa. För att ditt hår ska kunna växa på ett hälsosamt sätt, så är vitamin A väldigt viktigt.

Vitamin A hjälper också kroppen att producera Sebum. Det är en naturligt oljig substans som återfuktar din hud och hårbotten. Med andra ord är det kroppens egenproducerade kräm för ett mjukt och hälsosamt hår.

Ett vanligt symptom vid vitamin A-brist är håravfall och kluvna toppar. Men du bör inte överkonsumera vitamin A, då studier visar på att för mycket av vitaminet kan leda till håravfall.

Livsmedel: Lever, lax, getost, smör, cheddarost och kvariar

2. Vitamin B

Vitamin B7, även kallat Biotin, är en av de bästa vitaminerna för ditt hår. Biotin hjälper kroppen att transportera näring och syre till din skalp, vilket i sin tur leder till en stark och hälsosam hårtillväxt.

De flesta hårvårdsprodukter innehåller därför Biotin.

Andra B-vitaminer är också viktiga och bra för håret, bland annat genom att assistera kroppen i att skapa röda blodceller.

Livsmedel: Lax, spenat, lever, ägg, mjölk, nötkött, linser och kyckling

3. Vitamin C

Vitamin C är, tillsammans med Biotin, en av de viktigaste vitaminerna för hår, hud och naglar.

Fria radikaler kan skada håret, vilket gör att ditt hår åldras och förlorar sin lyster. Vitamin C är en väldigt kraftfull antioxidant som hjälper kroppen att skydda sig från oxidativ stress, orsakad av fria radikaler.

Inte nog med att C-vitamin skyddar mot fria radikaler, vitaminet är också superviktigt för att din kropp ska kunna producera kollagen.

Kollagen är ett protein som får huden och håret att hålla sig hälsosamt. Det gör så att både huden och håret känns mjukare, friskare och har en naturlig lyster. Av den anledningen är kollagen ofta en av huvudingredienserna i hår- och hudvårdsprodukter. Var därför noga med att få i dig tillräckligt med C-vitamin, så att kroppen kan producera kollagen.

Vitamin-C hjälper även kroppen att absorbera järn – en mineral som är viktig för hårets tillväxt.

Livsmedel: chilipeppar, gul paprika, kruskål, kiwi, broccoli, citron, apelsin och jordgubbar

4. Vitamin D

Vitamin D:s exakta roll i hårproduktionen är än så länge okänd, men forskning pekar på att vitaminet hjälper till att skapa nya hårsäckar.

Studier har kopplat samman vitamin D-brist med håravfall, vilket stödjer uppfattningen att vitaminet är viktigt för vår hårproduktion.

Eftersom D-vitamin främst kommer från solens strålar och fisk, så får vi inte i oss så mycket i kalla och mörka Skandinavien.

Forskare på Sahlgrenska sjukhuset menar på att upp till hälften av Sveriges befolkning har brist på D-vitamin under vinterhalvåret.

Livsmedel: lax, tonfisk, äggula, svampar och tillsatt i viss ko- och sojamjölk

5. Vitamin E

I likhet med Vitamin C, är E-vitaminen en antioxidant som kan förhindra skador orsakade av fria radikaler.

Man skulle kunna beskriva vitaminet som ett immunförsvar för håret, då det skyddar mot avgaser, tobaksrök och föroreningar.

E-vitamin ökar blodcirkulationen och syretillförseln i skalen och hårsäckarna, vilket är fundamentalt för ett hälsosamt och starkt hår.

I den här studien gav man 20 deltagare E-vitamin och 17 deltagare befann sig i placebogruppen. Resultatet visar att de som fick ett riktigt tillskott, hade en hårtillväxt som ökade med 34%. Placebogruppen ökade endast med 0,1%.

Lider du av håravfall eller är ditt hår tunt och växer dåligt? Då kan det vara bra att prova konsumera livsmedel rik på E-vitamin, eller köpa ett kosttillskott innehållande vitaminen.

Livsmedel: solroskärnor, mandel, hasselnöt, jordnötter, mango, bläckfisk, avokado, blåbär

Protein

Att konsumera tillräckligt mycket protein varje dag är ofta synonymt med muskelbyggande och immunförsvaret. Men faktum är att ditt hår är nästan helt och hållet baserat på protein.

Brist på protein är ytterst ovanligt i västvärlden och även om du redan får i dig tillräckligt, så kan en lite större mängd ha positiva hälsofördelar. Av den anledningen är proteinpulver ett av de populäraste kosttillskotten idag.

Livsmedel: Ägg, mandel, kycklingbröst, grekisk yoghurt, tonfisk, kvarg, linser och mjölk

Järn

Järn är en viktig mineral för en rad olika funktioner i kroppen. Bland annat hjälper järnet de röda blodcellerna med syretillförseln till kroppens alla celler – däribland håret. Det är viktigt för att håret ska kunna växa.

Ett av de främsta symptomen vid järn-brist, är just håravfall – framförallt hos kvinnor. Män behöver sällan kosttillskott av järn, men det är desto viktigare för äldre kvinnor. Du bör rådfråga läkare innan du börjar supplementera kosten med järntillskott.

Livsmedel: skaldjur, spenat, lever, rött kött, kalkon, mörk choklad och broccoli

Zink

Vårt hår får dagligen ta emot väldigt mycket slitage. Vi har mössor eller luvor på oss, det är föroreningar i luften, under vintern kan det vara väldigt kallt och på sommaren steker solen din hjässa. För att inte nämna alla hårvårdsprodukter vi använder.

Håret behöver inte bara skydda sig mot allt slitage, utan det är även viktigt att håret har rätt verktyg för att kunna reparera sig själv när det har skadats.

Zink är en mineral som spelar en betydande roll i håret och hårbottens reparationsförmåga och tillväxt. Mineralen ser även till att oljekörtlarna runt hårsäckarna fungerar bra.

Ett vanligt symptom vid zinkbrist är håravfall.

Livsmedel: kött, skaldjur, nötter, mejeriprodukter och ägg

Fungerar kosttillskott för håret

Det korta svaret är: ja, det fungerar utmärkt.

Det långa svaret är att vanlig och riktig kost alltid är att föredra. Men vitaminer i form av kosttillskott är definitivt att rekommendera om du inte får i dig tillräckligt av en eller flera vitaminer varje dag.

Vitaminbrist leder i många fall, beroende på vitamin, till att håret, huden och naglarna sakta blir sämre. Kluvna toppar, håravfall, torr hårbotten och dålig hårväxt är vanliga symptom.

Ett enkelt sätt att få bukt på problemet är att använda sig av ett vitamintillskott. Så länge du följer instruktionerna på förpackningen och inte får i dig för mycket, så kan det vara fördelaktigt för kvalitén på ditt hår.

De flesta hårprodukterna på marknaden är oftast kompilationer av olika vitaminer och fetter. Det är viktigt att smörja in dessa vitaminer, mineraler och fetter i hårbotten och håret – men det är minst lika viktigt att få i sig dem genom mat eller kosttillskott också. Om inte viktigare.

Det finns stor näve sanning i uttrycket ”du är vad du äter”. Om din kost består av chips, läsk och snabbmat så är risken stor att du får finnig och flottig hy, tuvigt hår och en kliande hårbotten.


Fortsätt läsa på Formell