A-vitamin – Allt du behöver veta & Bäst i test av tillskott

Vitaminer är bra för både vår kropp och hjärna men ibland behöver man hjälpa kroppen lite på traven med att fylla på lagret. Vitamin A är en av de viktigaste vitaminerna för din kropp, men i lagom mängd.

I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta om A-vitamin.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa A-vitamintillskotten

Vi har granskat de kosttillskott som innehåller mycket vitamin A. Här är de bästa tillskotten.


Bäst i test: Healthwell Betakaroten
”superb upptagningsförmåga”


Bra alternativ: Better You Betakaroten
”I de vegetabiliska kapslarna så får du 50 mg betakaroten per portion”


Bäst för ögonhälsa: Healthwell Wonderful Eyes
”Eftersom du får i dig örter, mineraler, vitaminer och bär – så är den extremt nyttig”


Bäst i test: Healthwell Betakaroten


Healthwell har visat sig dominera industrin när det kommer till vitaminer, och då framförallt vitamin A. De har flera produkter rika på vitaminet och den här burken är vår favorit.

En kapsel ger dig 25000 µg Vitamin A (provitamin) – vilket, utan tvekan, är en tillräckligt mycket för att du inte ska lida av vitaminbrist.

Kosttillskottet är gjort av den naturliga algen Dunaliella salina, vilken har en superb upptagningsförmåga för oss människor.

Det finns många anledningar till att ta betakaroten. En del tar det för att bli bruna, andra för bättre ögonhälsa och för att få i sig vitamin A. Oavsett anledning, så är det här definitivt ett av de mest prisvärda alternativen där ute. Den här burken är även den som har flest positiva recensioner, vilket talar om dess fördelaktiga effekt.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bra alternativ: Better You Betakaroten


Vi måste klämma in Better You’s betakaroten-burk. Den är lite dyrare än vår bäst i test-vinnare, men innehållet är väldigt bra – plus att det är ett svenskt märke.

I de vegetabiliska kapslarna så får du 50 mg betakaroten per portion, vilket räcker gott och väl för att vi ska få den effekt vi önskar.

Bra för dig som vill få en brunare hud eller som är känslig för solen, exempelvis rödhåriga. Better You är ett väletablerat företag med bra hälsoprodukter. Deras betakaroten får båda tummar upp!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för ögonhälsan: Healthwell Wonderful Eyes


Ett riktigt bra kosttillskott för dig som vill få i dig mycket vitamin A och som vill förbättra ögonhälsan. En kapsel innehåller allt från Vitamin A, B, C och E, till zink, selen och koppar. Med andra ord smockfull med nyttigheter!

Den här burken är en favorit hos många av oss på redaktionen. Eftersom du får i dig örter, mineraler, vitaminer och bär – så är den extremt nyttig. Basen av innehållet är blåbär, vilket är en av de våra nyttigaste råvaror i Skandinavien.

Vill du få i dig mycket vitamin A, men också andra vitaminer, mineraler, bär och örter? Då är det här en vinnare! Varmt rekommenderad.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är Vitamin A

Vitamin A är speciellt viktigt att vi får i oss framförallt för våra ögons funktion. Vitaminet hjälper även till att bidra till cellernas funktion i kroppen samt att förhindra att vi får vissa typer av infektioner.

Vitamin A är en vitamin som är fettlöslig och den utsöndras långsamt ut ur våra kroppar. Genom att ha ett sunt och normalt fettintag tillsammans med den vanliga maten kan upptaget av vitamin A förbättras.

Eftersom svensk husmanskost innehåller vitamin A kan man lätt få i sig det man behöver, utan att behöva supplementera med kosttillskott. Men vill man ha ett enskilt tillskott med vitamin A är betakaroten den bästa och vanligaste tillskottet att ta. Den lagras sig även under huden och ger skydd samt en extra fin färg och lyster till vår hy.

Vilken mat är rik på vitamin A

Det finns två olika sätt vi kan få i oss vitamin A.

Preformerad vitamin A finns i animaliska livsmedel och kallas för retinol samt retinylestrar. Större mängder av den här typen av vitamin A är skadligt.

Provitamin A kallas vanligtvis för karotenoiden och är växtbaserat. Kartenoiderna omvandlas i kroppen till just vitamin A när kroppen känner att det behövs. Genom att äta den här formen av vitamin A kan man vara säker på att aldrig få i sig för stor dos.

Den kost som är bäst för att få i sig större mängder av vitamin A är inälvsmat, framförallt lever. Även ost, ägg, grönsaker, rotfrukter och matfett är goda källor till vitamin A.

Animaliska källor

Livsmedel rika på vitamin A är animaliska och bör ätas med försiktighet. Det är livsmedel såsom:
• Lever
• Ål
• Fisk
• Ägg
• Kött
• Margarin
• Mjölkprodukter

Vegetabiliska källor

Betakaroten omvandlas i kroppen till vitamin A och det hittar vi i röda och gula vegetabiliska produkter såsom:
• Morötter
• Mango
• Nypon
• Tomat
• Aprikos
• Spenat

Vad är vitamin A bra för

Framförallt behövs vitamin A för våra ögons funktioner och då framförallt för mörkerseendet. Vid för lite vitamin A påverkas ögats funktion att se i mörker samt att vi blir mer ljuskänsliga. På grund av att vi drabbas av ljuskänslighet blir därför ögats funktion att kunna anpassa sin syn i mörkret betydligt sämre.

Vitamin A bidrar även till att hjälpa kroppen vid celldelning och koncentrationen av syret som behövs i våra celler. Vitaminet skyddar oss även från att bli mer mottagliga för infektioner, förgiftningar, allergiska reaktioner samt inflammationer.

Gravida bör vara försiktigaste än andra

Eftersom vitamin A är en viktig del för fostrets utveckling ska gravida vara väldigt noga med att få i sig rätt mängd i sin kost.
Under den första och tidiga delen i graviditeten har vitamin A en grundläggande betydelse för embryots utveckling och tillväxt. Det är en viktig del för att fostret ska utvecklas normalt samt för att skapa en god syn.

Hur mycket per dag

Det dagliga rekommenderade intag av vitamin A ligger på runt 0,7mg per dag för kvinnor och gravida samt ammande rekommenderas att ligga på runt 0,8mg per dag.

Eftersom vitamin A är viktig för ögats funktion kan vi bli mer ljuskänsliga och få svårt att se i mörker ifall intaget av vitamin A är för litet. Även risker för infektioner ökar och huden kan påverkas negativt genom exempelvis inflammationer eller akne.

Dagliga rekommenderade intag
• Män 0,9 mg/dag
• Kvinnor 0,7 mg/dag
• Ammande 1,1 mg/dag
• Gravida 0,8 mg/dag (Aldrig överskrida 3 mg/dag)
• Barn ca 0,4 mg/dag

Brist och symptom

Det första och ett av de tidigaste symptomen på för lite vitamin A i våra kroppar är sämre mörkerseende och ljuskänslighet. Även huden kan påvisa en stor brist av just vitamin A genom att bli inflammerad. Huden kan bli oren och vi får lätt torr hud, akne och även mjäll.

En brist kan också leda till kraftigt nedsatt motståndskraft. På så vis är vi mer mottagliga för bakterier och riskerar att åka på olika typer av inflammationer och infektioner i kroppen.

Vanligtvis när det gäller vitaminer kan kroppen själv ta hand om och portionera ut rätt dosering ut ur de lagrade vitaminerna.

Hur kroppen lagrar Vitamin A

Kroppen lagrar vitamin A precis som andra vitaminer och därför är det viktigt att hålla koll på att vi inte äter för mycket av vitaminet. Det kan finnas flera risker vid överdosering av vitamin A om man äter mycket av den i form av retinol. Däremot kan vi äta mer av betakaroten, då kroppen själv omvandlar näringen till vitamin A vid behov. Med andra ord är det väldigt svårt att överdosera vitamin A när man äter betakaroten.

Större doser av vitamin A i form av retinol är skadligt och det är genom olika kosttillskott vi kan få i oss för stor mängd. Livsmedlet som innehåller störst mängd av vitamin A är lever och det bör du därför konsumera måttligt.

Den största risken vid en överdosering av vitamin A är först och främst för gravida. Fosterskador är den mest allvarliga effekten vid för högt intag av vitamin A. Vid intag av multivitaminer vid graviditet bör intaget inte överskrida 1 mg/dag med vitamin A om det inte ordinerat annat av läkare. Fiskleverolja kan också innehålla stora doser av vitamin A och bör därför också ätas med stor försiktighet.

Även lever och andra rätter med lever i avrådes helt och hållet för gravida.

Det som dock går bra att äta för gravida är leverpastej eftersom det inte innehåller större mängder lever och äts oftast i små portioner åt gången.

Vanliga symptom

Symtomen vi kan få vid en överdosering av vitamin A är bland annat kräkningar, illamående, huvudvärk, retlighet samt trötthet. Det kan även visa leverskador, håravfall, fjällande torr hud samt dubbelseende. Hos äldre är benskörhet det vanligaste symptomet vid en hög dosering av vitamin A.

Det finns en övre gräns för vuxna när det gäller vitamin A. Den är satt på 3mg/dag och är bestämd av Nordiska näringsrekommendationerna.
När kvinnor har passerat klimakteriet ändras den övre gränsen. Då är gränsen satt till 1,5mg/dag på grund av risken för frakturer samt benskörhet ökar betydligt efter klimakteriet.

Fortsätt läsa på Formell