Vitamin B5: Fakta, livsmedel och bästa tillskotten

Pantotensyra

Vitamin B5, även kallad pantotensyra, är en essentiell vitamin som vi måste få i oss. Det är viktigt för bland annat magsmältningen, men också för att din kropp ska kunna reglera stressnivåer och stärka dina ben.

I den här artikeln går vi igenom vilka hälsofördelar vitamin B5 ger, vilka livsmedel du bör äta och vad som händer om man får i sig för lite eller för mycket av vitaminen.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Vitamin B5-kosttillskotten

Om du letar efter ett bra tillskott av Vitamin B5, så är valet inte speciellt svårt. Det finns en handfull olika produkter att välja på, men det är inte mycket som skiljer dem åt – mer än pris, form och dos. Innehållet och kvalitén är för det mesta densamma.

Vi tittade på de mest sålda produkterna för att se vilka som är mest prisvärda. Här är vad vi kom fram till.

Bäst i test kapslar: Healthwell B5 Pantotensyra
Bäst i test tabletter: Great Earth Pantothenic Acid
Bäst i test pulver: Healthwell B5 Pantotensyra Pulver

Utav de tre, så är kapslarna definitivt det mest prisvärda och populära alternativet. Kapslarna är enkla att svälja, kostar väldigt lite och ger dig 500 mg Vitamin B5 per kapsel.

Vad är vitamin B5 bra för

Vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin som är essentiell för att den mänskliga kroppen ska fungera. Vitamin B5 är en av åtta olika B-vitaminer i kroppen.

Med brist på B-vitaminer kan du drabbas av en rad olika sjukdomar. Men det är också viktigt att vara försiktig så att man inte konsumerar för mycket B-vitamin. Du kan nämligen bli sjuk om du har ett överskott av B-vitaminer också. Mer om det längre ner i artikeln.

Vitamin B5 kallas även för pantotensyra och denna vitamin används för kroppens omsättning av energi. Vitamin B5 används alltså för att kroppens energiutnyttjande ska fungera normalt och den energimetabolism som är viktig för vår överlevnad.

Vitaminet är också viktig för omsättning av fett och kolhydrater i kroppens matsmältningssystem. Namnet pantotensyra kommer från grekiskan där ordet ”pantos” betyder ”alla”. Man tror att namnet valts då vitamin B5 förekommer i alla kroppens celler och är en av de viktigaste vitaminerna för kroppens funktion.

Generellt har vitamin B5 en viktig del i kroppen, precis som de andra B-vitaminerna. Här nedanför går vi lite djupare på exakt vilka fördelar vitamin B5 för mer sig till dig.

Viktig för omsättning av fett

Vitamin B5 kallas ibland för ett supervitamin som är bra för huden. Men denna vitamin är även viktig för kroppens omsättning av allt från protein och fett till kolhydrater. Inta därför vitamin B5 för att se till så att din ämnesomsättning håller igång.

Vad pantotensyran gör är att det förbränner de kolhydrater du stoppar i dig. Fettomsättningen i din kropp och bildning av kolesterol är annat som pantotensyra också är viktigt för.

Ur kolesterol framställs en lång rad livsviktiga ämnen, varför det är viktigt att ha en bra nivå av vitamin B5 i kroppen så att detta ska kunna framställas.

För att kunna förbränna fett och kolhydrater och frigöra energi från dessa samarbetar vitamin B5 med coenzym A. Denna enzym är mycket viktig för kroppens ämnesomsättning av fettsyror och kroppens alla celler är beroende av coenzym A för att fungera normalt. Det är enzymens samarbete med vitamin B5 som möjliggör frigörandet av energi från kolhydrater, fett och protein.

[ Läs: Bäst i test Multivitaminer ]

Bildar binjurehormoner

En annan viktig uppgift som vitamin B5 har i din kropp, är att hjälpa till att bilda binjurehormoner. Vitamin B5 är helt enkelt en viktig vitamin för att dina binjurar ska fungera optimalt.

Vitaminet bidrar även till utvecklingen av hypofyshormoner samt produktionen av saltsyra i din matsäck.

Skyddar kroppen mot stress

En annan uppgift som vitamin B5 har är att hjälpa kroppen att skydda sig mot stress. Överdriven stress kan vara riktigt dåligt för din kropp och därför bör du alltid tänka på att ha en lugn livsstil för att inte drabbas av detta.

Vitamin B5 hjälper din kropp att reglera dina stressnivåer och ger även ett stabilt blodsocker. Med låg stressnivå och ett stabilt blodsocker klarar du av vardagen och får en extra bra mental prestationsförmåga.

Stärker dina benhinnor

Vitamin B5 är inte bara bra för energiomsättningen och dina stressnivåer.

Denna vitamin hjälper även till att stärka dina benhinnor, vilket är perfekt om du springer och tränar mycket! Vitamin B5 sägs också vara bra när det kommer till att stärka kroppens hår och naglar. Om du har sköra naglar och torrt, livlöst hår som inte växer i den takt du önskar kan du därför testa att inta rent vitamin B5 för att stimulera tillväxten av båda dessa delar.

[ Läs: Därför är Vitamin D viktigt om du bor i Sverige ]

Livsmedel innehållande vitamin B5

Att få i sig vitamin B5 på naturlig väg är relativt enkelt för alla som äter en bra och varierad kost. Vitamin B5 förekommer nämligen i en hel del livsmedel. Det är dock vissa livsmedel som är mer rika på vitamin B5 än andra. Vi har därför sammanställt en lista över de livsmedel som vi rekommenderar dig att regelbundet inta.

• Potatis
• Broccoli
• Spenat
• Bönor
• Baljväxter
• Fullkornsprodukter
• Kött

Några av de råvaror som är rikast på vitamin B5 är: avokado, lax, svamp, kycklingbröst, mjölk och sötpotatis.

För att du ska få i dig bra nivåer av vitamin B5 genom din kost bör du alltså fylla tallriken med kött, fullkornsprodukter, baljväxter av olika slag samt spenat. Genom att regelbundet äta detta får du inte bara i dig tillräckliga mängder vitamin B5, utan även alla de andra viktiga B-vitaminerna.

Pantotensyra absorberas med lätthet i magtarmkanalen och det är inget som går förlorat när du intar vitamin B5-rik föda. Vitamin B5 är helt enkelt en lättillgänglig vitamin för kroppen och du kan med lätthet hålla bra nivåer.

Hur mycket Vitamin B5 per dag

När det kommer till vitamin B5 finns det inga särskilda nivåer som måste uppnås i människokroppen.

Livsmedelsverket rekommenderar inte någon särskild nivå av denna vitamin. Det finns heller inga nordiska rekommendationer för hur mycket vitamin B5 du måste få i dig.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten anser dock att ett dagligt intag på 5 milligram för vuxna är tillräckligt, något du bör få i dig via din kost. Gravida kvinnor bör istället få i sig 7 milligram per dag då de kan förlora mer pantotensyra när de ammar. Om du tar ett tillskott av vitamin B5 bör du därför inte överstiga dessa nivåer.

[ Läs: Stora guiden till Tyrosin ]

Brist på Vitamin B5

Vitamin B5 är en vitamin som är enkel att hålla koll på i kroppen. Livsmedelverket rapporterar att de aldrig har fått in något fall där en människa har haft brist på vitamin B5. Vi anser därför inte att du behöver oroa dig för att få brist på denna vitamin. Om du äter en varierad kost och dessutom intar en vitamin B-tablett finns det ingen risk att du drabbas av någon brist.

Eftersom att det är så pass ovanligt att ha brist på vitamin B5 finns det heller inga kända symptom på denna typ av brist. Brist på vitamin B5 är helt enkelt mycket sällsynt i västvärlden.

Bieffekter av för mycket Vitamin B5

Precis som det är sällsynt att få brist på vitamin B5 är det även sällsynt att överdosera intaget av denna vitamin. Vitamin B5 är en vattenlöslig vitamin och om ett överskott skulle förekomma i kroppen så kommer detta ut med urinen. Vitaminen är helt enkelt inte möjlig för kroppen att lagra i höga nivåer.

Den pantotensyra som vitamin B5 består av har en mycket låg giftighetsgrad. Det finns ingen information om att vitaminen skulle vara skadlig för kroppen eller ge några biverkningar vid överskott.


Fortsätt läsa på Formell