Vetegräs: Bäst i test, fördelar och historia

Vetegräs

Vetegräs har tagit en sving och blivit ett väldigt populärt kosttillskott idag. Men det är ingen ny idé, utan människor har använt det inom hälsokost i flera hundra år. Vi har tittat på varför det är så.

I den här artikeln har vi tittat på de bästa vetegräs-tillskotten, dess historia och vilka positiva hälsofördelar som går att få med hjälp av vetegräs.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa vetegräs-tillskotten

När det kommer till vetegräs som kosttillskott, så är det inte mycket som skiljer de olika produkterna åt. De flesta är ekologiska, naturliga och innehåller få tillsatsämnen – om några alls.

Vi rekommenderar att du tittar på:

  • Tillverkare
  • Pris
  • Mängd

Vi har tittat på de populäraste produkterna och här är de mest prisvärda och effektivaste vetegräs-tillskotten idag.

Här är de bästa vetegräs-tillskotten:


Vad är vetegräs?

Vetegräs har på senare tid i stor utsträckning uppmärksammas för dess hälsofrämjande egenskaper. Och har även blivit oerhört populärt för att det är enkelt att odla på egen hand, då det inte kräver vare sig särskilt mycket utrymme eller kunskap. Att kalla det för gräs är faktiskt i viss utsträckning missvisande då det egentligen är vetegroddarnas blad, de så kallade hjärtbladen. Hur som helst så kan man med hjälp av gräset framställa juice, torka, mala, äta det rått eller i stort sett använda det hur som helst. När vetegräs säljs som färdigpaketerad hälsokost så finns det även ofta tillgängligt i pulver- eller tablettform.

Det är på många sätt unikt att vetegräs har fått ett så stort genomslag bland såväl hälsokostentusiaster och vanligt folk. Men vad har vetegräset för historisk bakgrund? Hur använder man det? Vad innehåller det? Och varför är det populärt?

Följ med oss när vi tittar närmare på vetegräsets unika egenskaper och spännande historia.

Fördelar med vetegräs

Den kanske allra mest vanligt förekommande, och även viktigaste, frågan är varför man egentligen äter vetegräs. Redan under antiken så såg man ett samband mellan vetegräs och hälsa. Men det dröjde många årtusenden innan man märkte varför det hade en så pass positiv inverkan på kroppen.

Det var först i och med 1900-talet och utvecklingen av modern kemi som man märkte att vetegräset innehöll ett enormt antal näringsämnen.

Rik på mineraler och vitaminer

Få andra saker kan erbjuda ett så pass varierat antal proteiner, aminosyror, vitaminer och mineraler. Analyser ha visat att det innehåller rikliga mängder av vitaminerna A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K. Det går även att hitta kalcium, magnesium, koppar, selen och järn. Därför är det knappast överdrivet att påstå att vetegräs är naturens egna multivitamin.

Genom tiderna så har det dykt upp ett stort antal påståenden om de olika hälsofrämjande egenskaperna hos vetegräs. Dessa påståenden handlar om allt i från att det rensar kroppen från toxiner till att det förbygger cancer och uppmuntrar allmänt välmående. Även om forskningen ännu inte har sett uppenbara samband mellan användandet av vetegräs och folks mående så är det tydligt att ett stort antal personer utifrån egna erfarenheter blivit övertygade om att det är given nödvändig del av kosten för att säkerställa ett fungerande immunförsvar.

Har likheter med mörka grönsaker

Även om forskningen ännu inte är helt säker på vad det egentligen är som gör att vetegräs har så många olika hälsofördelar så finns det en del saker man kan vara säker på. Det innehåller mycket så kallade fytonutrienter, vilket är det samma som växtbaserade näringsämnen. I dessa hittar man ett stort antal vitaminer och mineraler, men även unika antioxidanter, enzymer och ännu oidentifierade ämnen som bidrar till god hälsa. Därför har vetegräs och dess hälsofördelar kommit att jämföras med de som man finner hos så kallade mörka och mörkgröna grönsaker.

Vetegräs och sjukdomar

Bland många av de hälsopåståenden som kretsar kring vetegräs så är det några som är särskilt vanligt förekommande. Dessa handlar främst om att det främjar mag- och tarmkanalen, motverkar vissa sorters cancer, diabetes och hjärtsjukdomar, uppmuntrar god leverhälsa, motverkar hårbortfall och säkerställer god allmänhälsa.

På så sätt har vetegräs på en och samma gång breda och väldigt specifika hälsofrämjande egenskaper. Därför är det inte särskilt konstigt att det har blivit en av vår tids mest populära kosttillskott. En intressant aspekt av samtida forskning är att det verkar som att vetegräs faktiskt kan motverka infektioner då det har en hel del naturliga antimikrobiella egenskaper.

Vetegräs-och-äpple

Vetegräsets historia inom hälsokost

Det är ingen som riktigt vet när människan kom i kontakt med vetegräs. Men vad de flesta historiker, antropologer och arkeologer numera är överens om är att det har sitt ursprung i antikens Asien.

Egyptierna ansåg vetegräs vara väldigt användbart, och använde det för att främja allmänhälsa. Detta innebär att användandet av vetegräs sträcker sig över fem tusen år bak i tiden. Enligt forskning så användes det i Mesopotamien som ett föryngringsmedel för personer som ville återuppleva forna tiders glansdagar.

Vetegräs i modern tid

När det kommer till mer samtida användning så går det inte att undvika det enorma inflytande som Amerikanske kemisten Charles F. Schnabel haft när det kommer till att popularisera vetegräs. Han anses numera vara den person som återupptäckte vetegräs och gjorde det känt för den så kallade moderna människan. Många ser honom som en av pionjärerna inom forskningen kring vete och dess hälsoeffekter.

Efter en karriär som kemist med fokus på proteinsyntes så började han att intressera sig för hur vete och gröna växter påverkade människokroppen. Efter en del inledande tester så märkte han att spannmål hade förutsättningarna för att skapa gräsliknande knoppar, vilket han valde att kalla för spannmålsgräs.

Efter en del inledande analyser så märkte han att spannmålsgräset hade en unik sammansättning och innehöll ett stort antal vitaminer och mineraler. Han var så övertygad om dess gynnsamma effekter att han grundade ett företag som saluförde vetegräs som världens första heltäckande hälsoprodukt.

Många kom att anse att vetegräs var allt som krävdes som komplement för att säkerställa god hälsa och vigör. I tider då vi nästan helt och hållet tar multivitaminer och hälsoprodukter för givet så är det svårt att tänka sig hur pass revolutionerande vetegräset faktiskt var. För första gången i modern historia så fick människor tillgång till ett kosttillskott som inte bara främjande hälsan utan även var prisvärt och enkelt att framställa.

Återigen populärt

När syntetiska började framställas, vilket hade blivit norm i och med 1960-talet, så minskade populariteten kring vetegräs. Detta gjorde att vete och dess gynnsamma effekter i viss utsträckning föll i glömska. Ytterligare en amerikan, Dr. G.H. Earp-Thomas, kom att bli en viktig person i vetegräsets historia då han med stark övertygelse aldrig slutade att sprida information om det så kallade medicingräset. I vår egen samtid så är intresset för vetegräs större än någonsin tidigare, då en helt ny generation har upptäckt den stora nyttan och de enorma möjligheter som detta gräs erbjuder.

Aldrig tidigare har det varit så populärt att både odla och använda vetegräs. Och detta har gjort det till en given del av folks vardag, då det är smidigt att göra till en del av drycker, matlagning eller helt enkelt äta som det är.

Odla vetegräs på egen hand

Då vetegräs i princip handlar om groddodling så går det att odla på egen hand med eller utan jord. Vad man väljer beror helt och hållet på vad man har tillgång till och vad man föredrar.

Oavsett vad man väljer så är första steget att blötlägga vetefrön. Det är nämligen dessa som behöver grodda för att man ska kunna gå vidare till nästa steg. De flesta föreslår att man blötlägger fröna i vatten, och sköljer dem dagligen tills de har fått synliga groddar. Därefter kan man välja att endera sprida dem över ett litet lager jord, eller placera dem på en fröbricka täckt av oblekt hushållspapper. Så länge man låter groddarna komma i kontakt med sol, och håller dem fuktiga med hjälp av en sprayflaska, så kommer man inom kort att kunna skörda tio till tjugo centimeter högt vetegräs.

Vetegräs som kosttillskott

Är man inte intresserad av att odla själv och vänta så kan man numera köpa vetegräs på ett stort antal hälsokostbutiker. Ofta så säljs det som torkat vetegräspulver, vilket gör att man kan använda det i såväl drycker som matlagning utifrån egna önskemål och preferenser. Ibland så blandas pulvret med smaksättare för att man ska kunna använda det för att framställa färdig dryck. De flesta personer föredrar neutralt pulver då det ger störst frihet i hur man väljer att använda det.

Hur man faktiskt väljer att använda vetegräs är på många sätt en fråga om personliga preferenser. Det kanske allra mest vanliga sättet är att tillsätta det i smoothies och drycker för att få ett behövligt tillskott av vitaminer och mineraler. Detta är enklast om man köper färdigt pulver. För personer som odlar själv krävs däremot ett visst mått av beredning. Endera så torkar man gräset själv, mixar det eller klipper det i små bitar. Därefter har man möjligheten att göra i stort sett vad man vill med det. En hel del personer som odlar själv har däremot kommit att inse att det faktiskt är riktigt gott och trevligt att äta det rått. På det stora hela är det upp till en själv hur man väljer att använda vetegräset.

Potentiella biverkningar

I takt med att vetegräs blir allt mer populärt så är det många som funderar på huruvida det kan tänkas finnas risker med att äta vetegräs. Särskilt när det handlar om större mängder.

Först så är det en bra idé att poängtera att det inte finns några risker med normal konsumtion av vetegräs. Men vad är egentligen normal konsumtion? Det finns inga direkta riktlinjer, då mängden man får i sig ofta beror på huruvida man odlar eget eller köper torkat. Det är helt enkelt svårt att sätta konkreta riktlinjer. Många har föreslagit att man helt enkelt börjar med en lite mängd, och sedan ökar i den utsträckning man känner sig bekväm med. Om man mot förmodan skulle uppleva symptom, så som huvudvärk eller andra känningar, så är det en bra idé att minska mängden vetegräs som man äter. Men som med precis allt annat är det aldrig bra att överkonsumera.

Men vad som gör vetegräs speciellt är att det faktiskt inte finns några direkta alternativ. Det är verkligen unikt att ett gräs, eller grodd, innehåller en så pass varierad mängd vitaminer, mineraler och näringsämnen samtidigt som det har ett stort antal potentiella hälsofrämjande egenskaper. Därför finns det helt enkelt inga alternativ till vetegräs. Detta betyder så klart inte att man måste äta det. Tvärt om så kan man så klart uppnå motsvarande fördelar med en väldigt varierad kost. Men för de personer som känner att de vill komplettera sin befintliga kost, eller vara säker på att främja sin allmänhälsa, så är vetegräs helt enkelt ett riktigt bra val.


Fortsätt läsa på Formell