Bästa Multivitamin 2022 – 5 Bäst i test Multivitaminer

Att regelbundet äta en varierad och näringsrik kost är inte alltid det lättaste. Det finns trots allt 13 olika vitaminer som din kropp hela tiden behöver få i sig.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Multivitamin

Multivitamin är en perfekt start på dagen och hjälper dig att hålla kroppen välmående och hälsosam. I den här guiden hjälper vi dig att hitta det multivitamin som passar dig och dina behov bäst.

Bäst överlag: Mivitotal Kapsel
”Burken är gjord för att passa hela familjen och inte bara en specifik livsstil”


Bäst för kvinnor: Optimum Nutrition Opti-Women
”Det mesta en kvinna behöver, oavsett ålder och livsstil”


Bäst för män: Optimum Nutrition Opti-Men
”en otrolig mängd nyttiga ingredienser i burken”


Bäst för fysiskt aktiva: Core Vitamins
”I varje kapsel hittar du vitaminer, mineraler, antioxidanter och mjölksyrabakterier”


Bäst för veganer: Healthwells MultiVitaminer
”Utöver en rad olika vitaminer, så finns även kokosolja, nyponextrakt och grönt te-extrakt”


Bäst i test: Mivitotal Kapsel

 • 12 vitaminer & 6 mineraler
 • Passar hela familjen
 • Komplett multivitamin

Ett riktigt bra kosttillskott som är gjort för att passa alla typer av människor: äldre, unga, motionärer, gymtränande och de som inte är lika aktiva. Burken är gjord för att passa hela familjen och inte bara en specifik livsstil.

En tablett innehåller 12 vitaminer och 6 mineraler. Definitivt en av de bättre multivitaminerna och av den anledningen också en av de populäraste.

Fördelen är att flera människor i familjen, oavsett livsstil, kan använda den här multivitaminen.

Ta en tablett två gånger om dagen tillsammans med måltid, och du har tagit ett stort steg mot en mer balanserad och hälsosam kosthållning.

Finns hos:


Bäst för kvinnor: Optimum Nutrition Opti-Women

 • Perfekt för kvinnor
 • 23 vitaminer & mineraler
 • Med kalcium, järn och folsyra

Bortsett från människans fundamentala behov, så behöver kvinnor och män olika mängder och typer av näring. Den här burken är utvecklad för kvinnor.

Den är bra för alla typer av åldrar och livsstilar. Den hjälper dig som är äldre, yngre, har problem med hud, hår eller naglar eller som bara har en obalanserad kost.

En tablett innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler, örter och antioxidanter. Det mesta en kvinna behöver, oavsett ålder och livsstil, finns i den här burken. En perfekt bas för ett hälsosamt och positivt liv!

Starkt rekommenderad för alla kvinnor som vill leva nyttigt.

Finns hos:


Bäst för män: Optimum Nutrition Opti-Men

 • 75 aktiva ingredienser
 • För välmående och muskelbyggning
 • Innehåller aminosyror

En multivitamin specifikt designad för män och framförallt dig som tränar.

Du får i dig 13 olika vitaminer och 8 mineraler per tablett. Ovanpå det har du även en mängd andra ingredienser som hjälper kroppen att fungera på ett optimalt sätt.

Vi gillar framförallt att man lagt i Kolin, som återfinns i kött, fisk och en mängd olika växter. Kolin förbättrar bland annat hjärtfunktionen och gallblåsan.

Om du slänger ett öga på innehållsförteckningen så ser du att det finns en otrolig mängd nyttiga ingredienser i burken. Det är näring som skulle innebära mycket tid och pengar för att få i sig genom vanlig kost.

För fysiskt aktiva män är det här ett utmärkt val, både ur ett ekonomiskt- och hälsoperspektiv. Ett givet val!

Finns hos:


Bäst för fysiskt aktiva: Core Vitamins

 • Billig
 • Med mjölksyrabakterier
 • Mycket antioxidanter
 • Perfekt för en aktiv livsstil

Svenskt kosttillskott’s egna multivitamin utvecklad för dig som tränar.

I varje kapsel hittar du vitaminer, mineraler, antioxidanter och mjölksyrabakterier. Just mjölksyrabakterierna (probiotika) är vad som gör den här burken unik.

Den innehåller över en miljard goda bakterier och då främst av sorten Lactobacillus acidophilus. Nämnda bakterie kan hjälpa dig vid viktnedgång, stärka immunförsvaret, reducera allergier, förbättra maghälsan och reducera kolesterol.

Man har även lagt i det populära betakaroten, som annars brukar finns i ett eget kosttillskott. Betakaroten omvandlas, vid behov, till vitamin A och hjälpen även kroppen att få en gyllenbrun hy.

Perfekt om du vill brun och fin under både sommaren och vintern.

En riktigt bra multivitamin för män och kvinnor som tränar mycket. Den har bra mängder vitaminer och mineraler, men vi gillar framförallt att man också lagt i probiotika som ger dig ett hälsosamt och starkt immunförsvar.

Finns hos:


Bäst för veganer: Healthwells MultiVitaminer

 • Passar till veganer
 • Bra för immunförsvaret
 • Komplett vitamintillskott
 • Mycket antioxidanter

Ett svensktillverkat komplett vitamintillskott innehållande massvis med nyttigheter. Bland annat 400mg C-vitamin och 70mg E-vitamin. Utöver en rad olika vitaminer, så finns även kokosolja, nyponextrakt och grönt te-extrakt.

Kapslarna är gjorda av cellulosa med vegetabiliskt ursprung, vilket gör att även veganer kan använda kosttillskottet.

Med sina många antioxidanter och vitaminer så förbättrar och stärker multivitaminen allt från din benstomme, till ditt immunförsvar och hjärtfunktion. B-vitaminerna hjälper även till att hålla en sund energiomsättning i kroppens celler.

En supernyttig multivitamin för både veganer och de som äter kött. Vi vill däremot påpeka att tabletterna är ganska stora, även om de inte är svåra att svälja.

Finns hos:


Hur vi valde de bästa multivitaminerna

Eftersom multivitaminer är väldigt populärt nuförtiden, så finns det också en hel uppsjö med produkter på marknaden. Kosttillskotten kan skilja sig en hel del, så i vårt test fokuserade vi främst på:

 • Antal vitaminer & mineraler
 • Kvalitén på ingredienserna
 • Priset

Något som är viktigt att notera är att alla människor inte behöver exakt samma sak. Vi alla behöver ett visst antal essentiella vitaminer varje dag, men mängden kan skilja sig. Likväl behöver alla människor inte alla typer av mineraler i kosttillskott.

Skillnaden mellan män och kvinnor

Den främsta skillnaden är att män inte behöver järntillskott, medan kvinnor gör det – främst kvinnor i fertil ålder. Kvinnor löper nämligen större risk att lida av järnbrist. En fullt frisk och normal man behöver inte järntillskott. Därför innehåller många multivitamintillskott för kvinnor just järn.

Multivitaminer riktade till kvinnor innehåller oftast mycket mer folsyra än andra tillskott. Anledningen är att ämnet är viktigt när kvinnor ska vänta eller väntar barn, då folsyra behövs för att bebisen ska bli normal och hälsosam. Man brukar därför rekommendera tillskott av folsyra till kvinnor som planerar att bli gravida.

[ Läs: Bästa nyponpulvret ]

Vem behöver multivitamin

Det första man måste komma ihåg är att en multivitamin aldrig är en ersättning, utan ett tillskott. Du kan alltså inte äta en multivitamin och sedan sluta äta frukt och grönt för all framtid framåt.

De flesta som använder vitamintillskott gör det för att de:

 • Har en obalanserad kosthållning
 • Inte får i sig tillräckligt av alla vitaminer
 • Är gravida/ammar
 • Är äldre
 • Är veganer
 • Har mag- och tarmsjukdom

Med andra ord kan en multivitamin vara bra för dig om du inte får i dig tillräckligt av någon eller några vitaminer.

Man räknar med att ungefär var femte svensk använder något form av kosttillskott idag. I USA räknar man med att upp till 68% av den vuxna befolkningen använder tillskott till sin vanliga kost.

I den här artikeln kan du läsa Livsmedelsverkets rekommendationer av extra vitaminer och mineraler.

Mer är inte alltid bättre

Om du redan får i dig tillräckligt med vitaminer, så kommer inte ett överskott att göra dig någon nytta. Snarare kommer det innebära att du kissar ut de vitaminer som kroppen inte har användning av för tillfället. Pengar i sjön, med andra ord.

Att få i sig för mycket vitaminer och mineraler kan dessutom ge bieffekter så som magont och diarré. Om du får för mycket av någonting, så kan det också leda till att du får brist på något annat. Var därför alltid försiktig och rådfråga läkare om du är osäker.


Fortsätt läsa på Formell