Betakaroten: Fördelar, Forskning och Bäst i test

Kvinna-på-stranden

Betakaroten har blivit populärt de senaste åren, allra främst för att det kan göra din hud både brunare och mindre känslig för solen.

Men det finns givetvis flera andra positiva hälsofördelar med att ta betakaroten dagligen.

I den här guiden går vi igenom vilka dessa hälsofördelar är, vad forskningen säger och givetvis – en bäst i test-lista.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa betakaroten

Vi har studerat och forskat kring de populäraste betakaroten-tillskotten på marknaden idag. Det finns ett stort urval, så vilken ska man egentligen välja? Här är vad vi hittade.


Bäst i test: Healthwell Betakaroten
”det bästa betakarotentillskottet du kan köpa, vilket antalet positiva recensioner vittnar om”


Lättast att svälja: Core Betakaroten
”lättsvalda och innehåller svartpepparextrakt för bättre upptag”


Bra för att bli brun: Betakaroten Plus
”Perfekt för dig som vill få i dig betakaroten och mineraler och vitaminer”


Bäst för veganer: Better You Betakaroten
”ger dig en fin gyllene färg, gör dig mindre känslig för solen och huden får en vacker lyster”


Bäst för huden: Maxosol
”ett av de bästa kosttillskotten för dig som vill bli brun eller som bara vill förbättra huden”


Billigast: Bio-Caroten
”om du är väldigt ekonomisk av dig och vill ha det absolut billigaste – då är Bio Caroten toppvalet”


Bäst i test: Healthwell Betakaroten


De här kapslarna innehåller naturligt betakaroten från den gröna algen Dunaliella salina.

För dig som inte är insatt, så innebär det att upptagningsförmågan är mycket bättre än syntetisk betakaroten. Du får dessutom i dig viktiga antioxidanter som är bra både för immunförsvaret, huden och en rad andra funktioner i kroppen.

Det råder inga tvivel om att det här är det bästa betakarotentillskottet du kan köpa, vilket antalet positiva recensioner vittnar om.

Du får 50g betakaroten per kapsel, man har dessutom tillsatt solrosolja för bättre upptagningsförmåga. Innehållsförteckningen är kort och koncist, vilket också gjort att priset på burken är lägre än de flesta andra.

Oavsett om du vill bli brunare, bli mindre känslig för solen eller förbättra din mentala förmåga – det här är det bästa valet om du vill ha betakaroten.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Lättast att svälja: Core Betakaroten


Svensktkosttillskott’s egna märke Core har många bra kosttillskott, däribland Betakaroten. Den är inte lika populär som Healthwells burk, men den tillhör definitivt toppskiktet.

Det du får är 50g betakaroten per kapsel. Man har dessutom tillsatt solrosolja och 5mg svartpepparextrakt – vilket förbättrar upptaget. Kapslarna är ganska små, vilket gör dem enkla att svälja.

Några kronor dyrare än vår bäst i test-vinnare, men till Core’s fördel så är de lättsvalda och innehåller svartpepparextrakt för bättre upptag. Vi gillar den här burken!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bra för att bli brun: Betakaroten Plus


Healthwells andra betakaroten-burk, med skillnaden att den innehåller fler näringsämnen och kostar lite mer.

Du får fortfarande i dig 50mg betakaroten per kapsel, men också en bunt mineraler och vitaminer. Däribland Vitamin C och E, biotin, zink, koppar, selen och svartpepparextrakt.

Om du bara är ute efter betakaroten så är de två ovanstående produkterna ett bättre val. Men om du vill ha betakaroten plus andra viktiga vitaminer och mineraler, är det här ett toppenval.

Det enda negativa vi har att säga om de här kapslarna är att de är ganska stora. Men det är oundvikligt när man har så mycket näring i en och samma kapsel. De flesta har inga problem med storleken, men om du är extra känslig så rekommenderar vi att du väljer Cores burk istället, eftersom de är små.

Perfekt för dig som vill få i dig betakaroten och mineraler och vitaminer.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för veganer: Better You Betakaroten


Better You är alltid ett glasklart alternativ inom hälsokost. I princip alla deras produkter är laktosfria, naturliga (ej syntetiska) och fria från socker. Det gäller även deras betakaroten, som passar vegetarianer och veganer.

Kapslarna är vegetabiliska och innehåller 50 mg betakaroten per portion.

Effekten är som man kan förvänta sig: den ger dig en fin gyllene färg, gör dig mindre känslig för solen och huden får en vacker lyster.

Better You är en av våra favoriter, då man alltid vet att deras produkter är av högsta kvalitet. Kapslarna kostar några öre mer än från andra tillverkare, men det kan det vara värt med tanke på resultatet.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för huden: Maxosol


De flesta betakarotentillskotten är kapslar, men Maxosol erbjuder tabletter. Men det är inte det enda som får Maxosol att sticka ut.

Precis som namnet avslöjar, så har man fokuserat på sol och hud. För dig som vill bli gyllenbrun och få en stark och hälsosam hud så är Maxosol en av de bästa tillskotten för ändamålet.

En tablett ger dig 15mg betakaroten, men också 15mg zink och niacin (Vitamin B3). Alla tre har viktiga funktioner för huden. Utöver det så finner du bland annat vitamin C, E, B6, B7, koppar och selen.

När vi gjorde research så noterade vi att många rapporterar att deras soleksem försvunnit, ”solfinnar” inte dyker upp och att huden blir jämnare, finare och fortare brun än utan Maxosol.

Tabletterna har en ganska distinkt smak och lukt, i negativ bemärkelse. Men eftersom det är tabletter så gör det ingenting. Man ”utsätts” bara i någon sekund eller två, sen är det borta.

Det är helt klart ett av de bästa kosttillskotten för dig som vill bli brun eller som bara vill förbättra huden. Definitivt en av våra favoriter!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Billigast betakaroten: Bio-Caroten


Betakaroten kostar i regel inte speciellt mycket. Men om du är väldigt ekonomisk av dig och vill ha det absolut billigaste – då är Bio Caroten toppvalet.

Du får 60 kapslar för runt 79 kronor. Det är ungefär 1.3 kronor per kapsel. Dubbla det priset och du har fortfarande inte kommit upp i de andra produkternas pris. Med andra ord är det ett oerhört billigt kosttillskott.

Innehållet i det här kosttillskottet är inte så överdrivet exalterande. En kapsel ger dig 9mg betakaroten, vilket kan jämföras med de bästa tillskotten som är på 50 mg per kapsel.

9mg är trots allt ingen dålig mängd och vi har läst flera recensioner där personer gått i god för effekterna. De ser piggare ut och huden får ett bättre lyster. Det ger även en brunare hudton, vilket är vad många är ute efter.

Ett bra alternativ för dig som vill spara pengar eller som inte vill konsumera så stora mängder betakaroten.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är Betakaroten

Betakaroten är en så kallad karotenoid. Dessa är naturliga ämnen som återfinns i många vegetabilier såsom morötter, spenat, grönkål, paprika, tomat, apelsin med flera. Karotenoider är både näringsämnen, samt färgämnen vilket ger många frukter och grönsaker dess färg. Betakaroten är den absolut vanligaste karotenoiden.

Betakaroten och andra karotenoider är något som kallas för provitamin A. Det innebär att kroppen kan omvandla dessa till A-vitamin vid behov. Det är ett av de sätt vi vanligtvis får i oss den livsviktiga A-vitaminen.

Ett annat sätt att få i sig A-vitamin är i så kallad preformerad form, vilken fås genom animaliska livsmedel. Betakaroten är inte ett livsnödvändigt näringsämne, men det är A-vitamin. För personer som inte äter animaliska livsmedel, till exempel vegetarianer eller veganer, är det nödvändigt att få i sig betakaroten, samt att kroppen förmår att konvertera detta till A-vitamin.

Betakaroten, bland andra karotener, förekommer som tillsats i en mängd olika livsmedel som färgämne. När det används som tillsats anges det på förpackningens ingredienslista som E 160a. Det kan förekomma i till exempel: margarin, glass, mjölkprodukter, yoghurt, såser, soppor, läskedryck, bland mycket annat. Det är en väldigt vanlig tillsats i matvaror.

[ Läs: Magin bakom nyponpulver ]

Brun utan sol-tabletter

Eftersom betakaroten är ett färgpigment i många frukter och grönsaker, kan det även användas för dess färgegenskaper hos människor. Många människor använder brun utan sol-tabletter, där betakaroten är en viktig ingrediens. Teoretiskt sett skulle det förmodligen gå att få en liknande effekt av att äta morötter, som innehåller stora mängder betakaroten. Det skulle dock innebära en extremt hög konsumtion av morötter, något som är både opraktiskt och olämpligt av flera skäl.

Det är väl belagt att höga doser betakaroten fungerar för att ge huden en orange- eller brunaktig ton. Det finns till och med ett medicinskt namn, karotenemi, för tillståndet då en person fått pigmentförändringar i huden på grund av ökade mängder betakaroten i blodet. Tillståndet är ofarligt och kan förekomma naturligt hos barn som äter mycket mat rik på betakaroten.

När det gäller brun-utan-soltabletter, finns det gott om positiva omdömen både kring dess funktion vad gäller effekten på hudfärgen, men även på hudens upplevda hälsa. Många hävdar att de tål solljuset bättre efter att tagit brun utan sol, och både ser bättre ut samt känner sig friskare.

Det förekommer dock att vissa som tar kosttillskottet inte upplever några märkbara förändringar och känner besvikelse över produkten. Resultatet kan variera. För att uppleva resultat brukar det dock krävas att man tar det över en längre period, upp till tio veckor, för att se någon effekt. Det är värt att ha i åtanke för den som vill se brun och fräsch ut till en utlandssemester till exempel. Det gäller att börja dosera i tid för att hinna uppnå önskvärd effekt.

För den som tar brun-utan-soltabletter är det viktigt att tänka på att huden fortfarande kan vara känslig mot allt för mycket solljus. UV-strålarna är fortfarande skadliga, även om det kan vara svårare att upptäcka när man blir solbränd om man har tagit kosttillskott för att bli brun utan sol. Det är även vanligt att den som tar tabletterna upplever att huden tål solljuset bättre än vanligt. Oavsett om det stämmer eller ej, gäller det att sola lagom och komma ihåg att använda solkräm eller täcka sig då huden exponeras för solen under långa tidsperioder.

Vad är bra med betakaroten

Att ta tillskott av betakaroten kan ha en mängd positiva effekter på såväl den totala hälsan som huden, eller den mentala förmågan. Detta är några av fördelarna med betakaroten:

Antioxidant

Betakaroten fungerar bland annat som en kraftfull antioxidant och kan bidra till att skydda kroppen mot en mängd olika sjukdomar. Antioxidanter stärker immunförsvaret och kan både skydda mot lindrigare åkommor som förkylningar och liknande, såväl som sänka risken för till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Mental förmåga

I en studie på en stor grupp män, som under en lång tid fick ta kosttillskott med betakaroten, kunde man se att gruppen bibehöll sin mentala förmåga bättre än en kontrollgrupp. Även om forskarna påpekade att det sannolikt fanns flera faktorer som gjorde att gruppen klarade sig bättre än kontrollgruppen, var de överens om att betakaroten tycks ha gjort en skillnad. Över längre tidsperioder tycks betakaroten fungera för att minska den gradvisa försämring av de kognitiva förmågorna som kommer med ålder eller är symptom av stress.

Skyddar huden och ger den färg

Det finns även skäl att anta att betakaroten, tack vare dess antioxidantiska egenskaper, kan ha en positiv påverkan på huden. Detta sträcker sig utöver dess förmåga att ge huden en brun/orange färg. Faktum är att det finns studier som gjorts där man sett att betakaroten kan förhindra hudbesvär, och bidra till att underhålla huden och göra den både fräschare och mer hälsosam. För folk som är överkänsliga mot solljus kan betakaroten potentiellt även bidra till att göra huden lite mindre känslig.

Biverkningar av betakaroten

Att överdosera A-vitamin kan vara väldigt skadligt, men intressant nog gäller det främst så kallad preformerad form av vitaminen. Den får man genom kost bestående av många animaliska livsmedel; särskilt lever är känt för sin höga halt av A-vitamin. Betakaroten å andra sidan, återfinns naturligt i många vegetabilier, och ger oss A-vitamin i provitamin-form. Kroppens förmåga att absorbera karotenoider minskar allt eftersom vårt intag ökar. Det gör att risken att få i sig för mycket A-vitamin är mycket mindre av att äta betakaroten, än andra källor till A-vitamin.

Det är generellt sett ansett som ofarligt att äta betakaroten, även om de rekommenderade doseringsnivåerna på förpackningarna till kosttillskotten inte bör överstigas.

För personer som röker, kan det innebära en extra risk att konsumera tillskott av betakaroten. Det finns ganska omfattande studier där man hittat ett samband mellan betakaroten som kosttillskott, och lungcancer, framförallt hos rökare. Det finns dock inte generella varningar för rökare mot att äta livsmedel som innehåller betakaroten.

Det finns även rekommendationer mot att ta betakaroten för personer som lider av besvär till följd av exponering för asbest. I sådana fall finns det vissa kopplingar mellan asbestrelaterade besvär och cancer, till följd av högt intag av betakaroten.

Ett annat tillfälle då man bör vara försiktig med att inta betakaroten eller andra antioxidanter, är i samband med behandling av hjärtats kranskärl, en så kallad ballongvidgning, eller PCI. Vid sådant tillfälle är det klokt att rådgöra med läkare innan man konsumerar betakaroten.

Dosering – När och hur ska man ta betakaroten?

Betakaroten som kosttillskott säljs oftast i tablett- eller kapselform. Vissa kosttillskott med betakaroten innehåller även andra vitaminer och mineraler. Vanliga doseringsmått är 1 kapsel per dag på 25–50 mg betakaroten per dos. Vanligtvis sväljs kapslarna tillsammans med vätska, till exempel i samband med måltid.

Den som använder betakaroten för att bli brun eller förbättra utseendet på sin hud brukar uppleva resultat efter ett par veckor eller en månad. Vanligt är också att kosttillskottet tas inför sommarsäsongen, eller en utlandsresa, för att man både ska vara brunare samt göra huden mindre känslig för solexponering.


Fortsätt läsa på Formell