Bästa Nyponpulvret 2022 – Stort Test av Nyponpulver

Bild-på-nypon

Nyponpulver är ett utmärkt komplement till din vardagliga kost. Det är ett naturligt kosttillskott som ger dig stora mängder Vitamin C, men även antioxidanter och mineraler så som kalcium, kalium, järn och magnesium.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Nyponpulver

Det finns ett mycket större urval nyponpulver idag än vad det gjorde för ett par år sedan. I takt med att fler studier bekräftar fördelarna med nyponpulver så blir kosttillskottet allt mer populärt och fler tillverkare ger sig in på marknaden. Vi hjälper dig att välja rätt.

Bäst i test: Well Aware Nyponpulver

 • Ekologiskt
 • Fri från besprutningsmedel
 • Mycket C-vitamin

Av alla nyponpulver vi testat så är det här en klar favorit.

Nyponen kommer från Chile där nyponbuskarna fått växa fritt och är helt fri från besprutningsmedel. Man har dessutom torkat nyponen i ugn, istället för i solen – vilket ger tillverkaren en större kontroll över torkningsprocessen.

En portion ger dig 28mg C-vitamin och 1.9mg E-vitamin. Bra för dig med ledvärk eller som känner trötthet. Mycket prisvärd!

Finns hos:


Holistic Strandnypon

 • 100% naturlig
 • Mycket antioxidanter
 • Mycket fiber

Det här pulvret är gjort av handplockade nypon som fått växa vilt. När man producerar pulvret så har man dessutom anammat en process som gör att pulvret behåller så mycket C-vitamin som möjligt.

Ett gott och nyttigt pulver som däremot kostar lite mer än övriga nypontillskott. Holistic är kända för sin kvalitet och är en pålitlig tillverkare inom hälsokost, så det lite dyrare priset är berättigat. Ett bra alternativ till bäst i test-vinnaren från Well Aware.

Finns hos:


Superfruit Nyponpulver

 • Fri från tillsatser
 • 15mg C-vitamin per portion
 • Ekologiskt

Ett till nyponpulver vars nypon odlats i södra Chile. Man har malt ner både kärnor och frön när man producerat pulvret. På så sätt säkerställer man att kosttillskottet innehåller allt det nyttiga som finns i nyponen – inget går till spillo.

En portion ger dig 15 mg C-vitamin, vilket är 20% av det dagliga rekommenderade intaget. Du får även 2.3g fiber och 29mg kalcium.

Utmärkt för dig som har ledproblem, smärta i kroppen eller känner dig trött. Du kan blanda pulvret i smoothies, juice, blanda med vatten eller helt enkelt göra nyponsoppa. Både gott och nyttigt, framförallt nyponsoppa!

Finns hos:


Healthwell Nyponpulver EKO

 • Nypon från Europa
 • Fri från bekämpningsmedel
 • Rik på vitaminer

Healthwell är ett populärt företag inom hälsokost och deras nyponpulver lämnade oss inte besvikna.

De flesta nypontillskotten är gjorda på nypon från Chile. Healthwell har gått emot trenden och istället använt nypon som kommer från Europa, närmare bestämt från bergskedjan Karpaterna i Centraleuropa.

Pulvret är rikt på antioxidanter, vitamin C och A. Allt detta är bra för ditt immunförsvar och dina leder.

Du kommer märka att pulvret är väldigt grovkornigt till skillnad från andra kosttillskott. Anledningen är att processen man använder i produktionen gör så att pulvret behåller så mycket vitaminer och fiber som möjligt. Resultatet blir ett grovkornigt pulver. I övrigt smakar det väldigt gott och passar perfekt i smoothies eller yoghurten.

Ett väldigt hälsosamt och populärt val av nyponpulver. Ett stort plus att nyponen kommer från Europa!

Finns hos:


Vad är nypon och nyponpulver

Nypon är en frukt som kommer från växten Rosa canina, eller Stenrosen som den heter på svenska. De flesta nypontillskott som säljs idag är gjorda på nypon som kommer från södra Chile eller Bergen i Centraleuropa.

Nyponens köttiga delar brukar torkas, antingen i solen eller ugnen. Ofta gör man marmelad, sylt, te eller nyponsoppa av nyporna.

Eftersom nypon är väldigt nyttigt, så har man på senare år börjat producera nyponpulver som säljs i både hälsokost- och sportaffärer. I många fall består dessa pulver av enbart Rosa canina, men i vissa fall har man man även lagt i andra ämnen. Därför är det viktigt att alltid läsa innehållsförteckningen innan du köper ett nypontillskott.

[ Läs: Bästa multivitamin ]

Hur mycket nyponpulver per dag

Man rekommenderar 2,5 till 5 gram nyponpulver per dag. Varje tillverkare har olika instruktioner på förpackningen. Eftersom de har olika innehåll, så kan rekommendationerna skilja sig mellan olika produkter.

Vi rekommenderar dig att inte överstiga tillverkarens rekommendationer.

Du kan använda ditt nyponpulver i smoothies, yoghurt eller gröt. Det går bra att bara blanda med vatten också. En del människor lagar nyponsoppa med nyponpulver som bas och det fungerar perfekt!

Förvara nyponpulver på rätt sätt

Kom ihåg att alltid förvara nyponpulvret i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. Använd en burk med lock, eller zip-påsen som pulvret kom i när du köpte det.

En del människor ställer sitt nyponpulver i kylen, i tron om att det ska hålla längre. Tyvärr kan det förstöra pulvrets potens och en del av näringen kan försvinna om du inte förvarar det på rätt sätt.

Fördelar med nyponpulver

 • Antiinflammatoriskt
 • Smärtstillande
 • Antioxidanter
 • Vitamin C

Nyponpulver är framförallt rikt på C-vitamin, vilket är en vitamin som har en rad viktiga funktioner i kroppen. Det finns forskning som pekar på att nypon kan vara bra för diabetiker och de med högt blodtryck eller högt kolesterol.

Men den främsta anledningen till att folk använder nypon och nyponpulver är för dess antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter. Många människor med ledbesvär, så som Artros, har fått stor hjälp av nypon och nyponpulver. Även forskning stöder idén om att nypon kan ha en positiv effekt på människor med ledsjukdomar.

Många läkare rekommenderar nyponpulver till patienter som har ont i rygg, nacke eller leder. Just därför att det kan ha antiinflammatoriska och smärtstillande effekter. Fördelen med att använda naturliga preparat är att man då slipper tabletter och alla dess biverkningar.

Vi rekommenderar att du rådfrågar din läkare innan du gör någon förändring i din medicinering eller om du vill prova använda nypon för smärtlindring.