Bästa Kreatinet 2022 – 4 Bäst i test Kreatin

Bänkpress

Kreatin är ett av de populäraste kosttillskotten idag, vilket inte är så konstigt. Kreatin båda höjer din prestanda, hjälper dig att bygga muskler och ökar din styrka.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa kreatinet

Vi har tittat på de främsta kreatintillskotten för att hitta de produkter som ger mest för pengarna.

Bäst överlag: Optimum Nutrition Creatine Powder
”Receptet är lika enkelt som effektivt: 100% Kreatinmonohydrat.”


Bäst på budget: Core Creatine
”Ett bra val om du letar efter ett billigt och högkvalitativt kreatin utan tillsatser”


Bäst mix: Core Creatine Pro
”Perfekt för dig som är seriös med din träning och som vill bygga muskler!”


Bäst smak: Olimp Creatine Xplode
”bara tanken på deras apelsinsmak får det att vattnas i munnen.”


Bäst i test: Optimum Nutrition Creatine Powder

 • Kreatinmonohydrat
 • Populär
 • Billig
 • Bra för att bygga muskler

Popularitet är inte alltid likställt med kvalitet. Men i det här fallet lever produkten upp till hypen. Receptet är lika enkelt som effektivt: 100% Kreatinmonohydrat.

En portion innehåller 5 g Kreatin, vilket är en av de kreatintyper som kroppen har lättast för att ta upp. Inget går till spillo!

Finns hos:


Bäst på budget: Core Creatine

 • Väldigt billig
 • Hög kvalitet
 • 3 storlekar
 • Prestera bättre och få mer energi

Svensktkosttillskotts egna produkt och definitivt en av de bästa kreatintillskotten.

Precis som Optimum Nutrition så innehåller Core Creatine 100% Kreatinmonohydrat. Den finns i flera storlekar: 500 gram, 1 kilo och 1,5 kilo.

Ett bra val om du letar efter ett billigt och högkvalitativt kreatin utan tillsatser eller andra ämnen.

Burken är mycket billigare än de flesta andra när man räknar gram per krona. En smart investering.

Finns hos:


Bäst mix: Core Creatine Pro

 • God citronsmak
 • De bästa kreatinsorterna
 • Innehåller magnesium
 • Löser sig bra

En formula där man blandat flera olika kreatinsorter för att maximera effekten och resultatet. Vanligtvis smakar kreatin ingenting, men den här burken har man smaksatt med en jättegod citronsmak.

Man har även lagt i magnesium i pulvret, vilket stärker effekten av kreatinet.

Allt som allt en riktigt bra blandning kreatin, helt fri från stimulantia så som koffein och socker. Energin du får är helt och håller från kreatin och magnesium.

Perfekt för dig som är seriös med din träning och som vill bygga muskler!

Finns hos:


Bäst smak: Olimp Creatine Xplode

 • 6 olika sorters kreatin i ett pulver
 • Innehåller Taurin
 • Riktigt god
 • Bra absorbering

Helt klart det godaste kreatinet av dem alla, bara tanken på deras apelsinsmak får det att vattnas i munnen.

Pulvret innehåller sex olika kreatintyper, samt Taurin – som förövrigt finns i många energidrycker. Många tror att taurin ger mer energi, men det finns inga studier som styrker den tesen.

Däremot är Taurin en aminosyra som hjälper kroppen att återhämta sig. Det är med andra ord ett ypperligt ämne att ha i sitt kreatin!

Priset är lite högre än hos övriga burkar och du måste skaka burken en extragång för att pulvret ska lösas upp sig. Men fördelarna överväger nackdelarna med hästlängder.

Smaken är otroligt god, kreatinet är av hög kvalitet och Taurin är en välkomnad bonus. Ett superbra val!

Finns hos:


Vilken typ av kreatin är bäst

Det finns flera olika typer av kreatin, men vi rekommenderar att du köper kreatinmonohydrat. Det är den vanligaste, billigaste och den kreatintyp som, enligt forskning, tas upp bäst av kroppen och musklerna.

Vissa människor upplever magproblem av kreatinmonohydrat och då brukar det räcka med att ändra till kreatinhydroklorid (HLC) istället. Den främsta orsaken är att de båda har olika pH-värden och därför har olika påverkan på magsyran. Hydroklorid är snällare mot magen. Strul med magen drabbar däremot inte alla, så vi råder dig att först och främst prova monohydrat.

[ Läs: 6 bästa BCAA-tillskotten ]

Hur tar man kreatin för bäst effekt

Tumregeln är 5 gram per dag. Det finns ingen dokumentation som pekar på att en större konsumtion än så skulle ha en positiv effekt på muskelbyggande, återhämtning eller prestationer.

Glöm inte bort att kreatin finns i kött, om än inte i lika stora mängder som i ett kosttillskott. Så om du äter kött dagligen, samtidigt som du använder kreatintillskott, så finns det ingen mening att överskrida rekommendationerna.

Om man överkonsumerar kreatin så kommer det enbart innebära att dina njurar belastas mer och att du kissar ut överflödet av kreatin. Pengar i toaletten, med andra ord.

Vad är en uppladdningsfas

En del människor använder något som kallas för en uppladdningsfas. Det är långt ifrån en nödvändighet, men vissa idrottare menar på att de får en snabbare effekt när de använder den här modellen. Annars tar det tid för kreatinet att verka.

En uppladdningsfas innebär att du konsumerar 20 gram kreatin per dag, uppdelat på 4 doser, i 4-7 dagar. Efter uppladdningsfasen så trappar man ner till det vanliga 5 gram kreatin per dag.

Eftersom det tar tid för kreatin att börja få effekt och komma ut till musklerna, så sägs uppladdningsfasen snabba upp processen. Huruvida detta fungerar är debatterat. Ett par studier pekar på att det mesta du får i dig under uppladdningsfasen kommer ut genom urinen, då kroppen inte kan ta upp så mycket kreatin.

Är kreatin farligt eller olagligt

Nej, kreatin är varken farligt eller olagligt – med förutsättningen att du:

 • har köpt kreatinet från en certifierad butik och från en certifierad tillverkare
 • inte överskrider rekommendationerna och att du inte har någon sjukdom

Kom ihåg att kreatin är ett naturligt ämne som finns i kött. Kreatin är fullt lagligt. Många studier har gjorts för att identifiera för- och nackdelar med kreatin. Än så länge finns inga indikationer på att kreatin skulle vara skadligt för kroppen, snarare tvärtom.

Om du har diabetes eller njur- eller hjärtsjukdom så kan det däremot påverka dig negativt och du bör rådfråga läkare innan du börjar använda kreatintillskott.

Människor kan uppleva biverkningar av kreatin. Det är inte ovanligt att folk får magproblem, kramp eller finnar på ryggen. Dylika biverkningar brukar däremot försvinna efter en vecka eller två.

Så länge du följer instruktionerna, inte har några allvarliga hälsoproblem och alltid köper ditt kreatin från pålitliga butiker så finns det ingen anledning till oro.

[ Läs: Bästa proteinpulvret ]

Kreatin fungerar inte för alla – non responders

Alla människor svarar inte på kreatin, det vill säga deras kroppar kan inte ta upp kreatinet och omvandla det till cellenergi, ATP. Dessa människor kallas för ”non responders”, eller ”icke svarande” på svenska.

Om du har konsumerat 5 gram per dag under två veckors tid, samtidigt som du har ätit, druckit och tränat bra – utan att märka någon skillnad, så är du troligtvis en non-responder. Givetvis är det tråkigt, men ingenting du behöver vara orolig för. Även om det inte finns någon hård-data över hur många människor som är non-responders, så brukar man uppskatta att runt 30% av befolkningen är s.k. non responders.

Som tur är finns det andra bra kosttillskott som kan hjälpa dig att bygga muskler och få energi.

Så valde vi ut bästa kreatinet

När vi genomförde vårt test av kreatin så tittade vi framförallt på:

 • Innehållsförteckningen
 • Kreatintypen
 • Priset
 • Smaken

Forskning visar på att att det är kreatinmonohydrat och kreatinhydroklorid (även kallat HLC) som ger bäst effekt, så vi har främst fokuserat på dessa två. Monohydrat är oftast mycket billigare och vanligare, så av naturliga skäl hittade vi fler prisvärda kreatintillskott av den sorten.

En del företag lägger även i andra ämnen i sina pulver och vi har noga studerat vad dessa är och gör. Ju fler onödiga ingredienser ett tillskott har, desto lägre betyg får det.

Genom testets gång har mottot hela tiden varit att hitta det kreatin som är bäst för minst pengar.

Vi har inte bara baserat bäst i test-listan på vår testgrupps resultat, vi har även tagit del av andra konsumenters recensioner och tester. På så sätt kan vi ge en så rättvis och korrekt bild av varje produkt som möjligt.


Fortsätt läsa på Formell