L-Arginin: Vad är det, Fördelar och Bästa tillskotten 2024

Driven-man

L-Arginin brukar beskrivas som naturens bästa medicin för män. Främst då det främjar normala nivåer av testosteron, fertilitet och reproduktion. Vilket innebär mer ork och styrka i gymmet, löpspåret och sovrummet. Men många upplever också bättre sömn och ett starkare immunförsvar.

Men vad är egentligen L-Arginin, vilka livsmedel finns det i och hur mycket behöver du få i dig varje dag?

Här är allt du behöver veta om L-Arginin.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa L-Arginin kosttillskotten

De olika tillskotten kan skilja sig en hel del, både vad gäller kvalitet, innehåll, form och pris.

Vi har noggrant studerat vad marknaden har att erbjuda och här är de absolut bästa Arginin-tillskotten idag.

Bäst-i-test: Core Arginine
”Mer energi på gymmet, bättre sömn och högre kvalitet i sovrummet.”


Bäst för män: Healthwell Arginin 750
”De här kapslarna är designade specifikt för männens testosteron, fertilitet och reproduktion.”


Bäst för träning: Core Arginine Complex
”Om du vill ha mer ork och pump på gymmet så är det här ett klockrent val.”


Bäst pris: Solgar L-Arginin
”En kapsel ger dig 500 mg L-Arginin för ungefär en hundralapp. 50 portioner per burk. Definitivt ett kap!”


Bra alternativ: Great Earth L-Arginine
”Ett populärt märke som ofta dyker upp när det handlar om vitaminer och mineraler.”


Bäst-i-test: Core Arginine


Helt klart det populäraste alternativet i vårt bäst i test. Pulvret är enkelt att dricka, blandar sig bra med vatten och, viktigast av allt, den ger effekt.

Om du vill orka mer på gymmet, få bättre sömn och prestera bättre i sovrummet så är det här helt klart en bäst i test-vinnare. När vi gjorde research så var det här det kosttillskott som hade flest och bäst recensioner.

Det enda negativa med pulvret är att det smakar riktigt illa. Det går att blanda och dricka med vatten utan att man mår illa, men det är inget fredagsnöje direkt. Men det går att lösa genom att blanda med apelsinjuice eller en proteinshake.

Det här är den L-Arginin som har flest recensioner som bekräftar en hel uppsjö med hälsofördelar. Mer energi på gymmet, bättre sömn och högre kvalitet i sovrummet. Smaken är verkligen inte god, men hälsofördelarna och priset gör det värt det alla dagar i veckan. Vi rekommenderar starkt!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för män: Healthwell Arginin 750


De här kapslarna är designade specifikt för männens testosteron, fertilitet och reproduktion.

Innehållet är lika enkelt som effektivt, en kapsel ger dig 750 mg L-Arginin och 1.5 mg Zink.

Forskning sedan 80-talet har kopplat samman erektil dysfunktion och lågt testosteron, med zinkbrist. Man har dessutom sett att män som fått 30 milligram zink per dag, har ökat andelen fritt testosteron i kroppen.

Definitivt det bästa L-arginin-tillskottet för dig som vill ha normala testosteronnivåer för optimal hälsa. Ett sånt här kosttillskott kan givetvis inte garantera högre testosteron och normal fertilitet och reproduktion, men både zink och L-arginin är kända som ”naturens viagra”. De båda stimulerar och är bra för det manliga könshormonet, vilket gör det här till det bästa kosttillskottet för män. Helt klart en av våra favoriter i listan.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för träning: Core Arginine Complex


De här kapslarna är gjorda för dig som vill höja prestationsnivån på gymmet eller i löpspåret. Ta 4 kapslar innan träning och du kommer att höja både din fokus, uthållighet och styrka. Vilket i sin tur leder till bättre och snabbare resultat.

Det man har gjort är att man blandat Arginin alfaketoglutarat (AAKG) med L-Arginin HCL. De båda bidrar till att blodflödet kommer snabbare till musklerna vid fysisk aktivitet, vilket innebär att du lättare och snabbare för ”pump” i musklerna.

Vi hade hellre sett att den här produkten fanns i pulverform. Även om kapslarna givetvis fungerar bra, så känns det lite tradigt att stoppa i sig 4 kapslar innan varje träning. Men i slutet av dagen så är det effekterna som är viktigast och då gör sig Core Arginine Complex mycket bra.

Om du vill ha mer ork och pump på gymmet så är det här ett klockrent val.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst pris: Solgar L-Arginin


Solgars produkter brukar nämnas som högkvalitativa och effektiva, men sällan beskrivs de som billiga. Vi blev därför så överraskade när vi såg att deras burk är en av de billigaste, att vi var tvungna att ta fram miniräknaren för att dubbelkolla. Och det stämde, den är en av de billigaste. Troligtvis för att den enbart innehåller L-Arginin, till skillnad från övriga produkter.

En kapsel ger dig 500 mg L-Arginin för ungefär en hundralapp. 50 portioner per burk. Definitivt ett kap!

Solgar är kända för sin kvalitet och enkelhet. Kapslarna är fria från socker, salt och stärkelser – plus att den är veganmärkt.

Det här är det L-Arginin-tillskott som ger dig mest för pengarna. Du får väldigt mycket för väldigt lite. Veganer kan använda kosttillskottet. Kapslarna är fria från mjölk, ägg, majs, jäst, gluten, färg- och smakämnen och konserveringsmedel.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bra alternativ: Great Earth L-Arginine


Om du är intresserad av hälsokost så har du med största sannolikhet stött på Green Earth tidigare. Det är ett populärt märke som ofta dyker upp när det handlar om vitaminer och mineraler.

De här kapslarna innehåller 500 mg L-arginin, precis som Solgars burk här ovanför. Men priset är nästan det dubbla! Green Earths kvalitet är hög och man känner sig alltid bekväm och säker när man köper deras produkter. Men i det här fallet kostar burken mer än den borde.

Övriga produkter i vårt bäst i test är mycket mer prisvärda än Green Earths L-Arginin. Men om priset är sekundärt och du verkligen gillar deras produkter, så är det givetvis ett bra alternativ. Det är sällan man går fel med Green Earth.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är L-arginin

L-arginin är en essentiell aminosyra som behövs för att kroppen ska kunna bygga upp protein. Kroppen brukar oftast själv ha tillräckliga nivåer av L-arginin. Men man får också i sig det med proteinrik mat som fisk, kött, soja, fullkornsprodukter, bönor, ägg och mjölkprodukter.

Det man kanske främst kommer att tänka på när man hör L-arginin är att det lämpar sig vid träning. Något annat man ofta hör är att det ökar sexlusten. Och visst stämmer detta. Men detta är inte de enda områden där L-arginin kan hjälpa. Det finns så mycket mer som den här aminosyran är bra för.

Hur fungerar L-Arginin?

När L-arginin tas som tillskott omvandlas det till kväveoxid i kroppen. Denna har som uppgift att kontrollera blodkärlen. Därmed kan L-arginin förhindra sådant som högt blodtryck, stroke, ökat kolesterol och hjärtinfarkt.

Vissa ser även L-arginin som ett naturligt alternativ till erektionshöjande läkemedel. Särskilt stor effekt för detta har denna aminosyra om den tas tillsammans med andra kosttillskott.

Man känner numera till att personer med högt blodtryck och kolesterol troligtvis också har brist på kväveoxid. Detta kan alltså enkelt åtgärdas genom att få i sig tillräckligt mängd L-arginin.

Oftast får man i sig tillräckligt av denna aminosyra om man äter en allsidig och bra kost. Dock kan man för att vara säker ta det som extra tillskott. Att ta det just som extra tillskott är det bästa sättet att öka intaget av kväveoxid utan att du behöver tänka på vad du äter eller ändra på den kost du är van vid.

[ Läs: Allt om Spirulina ]

Fördelar med L-arginin

Det finns alltså en mängd fördelar med L-arginin. Här tar vi upp några av dem.

Bra för hjärtat

L-arginin är bra för hjärtat då det förebygger sådant som som hjärtsvikt, högt blodtryck, kärlkramp och kranskärlssjukdomar. Genom att förbättra blodflödet till artärerna i hjärtat lindras symtomen och i vissa fall kan tillståndet till och med förbättras.

Flera studier pekar på på att L-arginin är bra för hjärtat, men forskning visar även på att det kan vara farligt för dig som nyligen har haft en hjärtattack. Om du har en historia av hjärtsjukdom, så är det rekommenderat att rådfråga en läkare först.

Erektil dysfunktion

L-arginin ses ofta som ett alternativ till receptbelagda läkemedel mot erektil dysfunktion. Dylika problem grundar sig ibland i att blodflödet i kroppen är långsamt, vilket L-arginin hjälper mot. Man brukar beskriva L-arginin som naturens bästa läkemedel för män, av just den här anledningen.

Migrän

Migrän uppstår när blodet hindras på vissa ställen på grund av att blodkärlen dras samman. Därför fungerar L-arginin även mot migrän just på grund av sin förmåga att få blodet att flöda smidigare i kroppen.

Nyttigt för njurarna

Patienter med njursjukdomar kan bli hjälpa av L-arginin. Rent allmänt hjälper L-arginin med att behålla en fungerande njurfunktion.

Bra vid träning

Den som vill bygga upp sina muskler kan med fördel ta tillskott av L-arginin. Detta för att blodvolymen i musklerna ökar när man tar det. Därmed presterar man också bättre under själva träningen.

Forskning har gjorts där man sett att utövarnas uthållningsförmåga förbättrats när de har fått i sig en viss mängd L-arginin.

Se yngre ut

Som en följd av att L-arginin underlättar vid muskeluppbyggnad, hindrar det också nedbrytningen av musklerna. Och just nedbrytningen är vad som sker vid åldrande. Ett tillskott av L-arginin kan alltså bidra till att vi känner oss yngre rent kroppsligt.

Stärker ditt immunförsvar

På grund av den positiva verkan L-arginin har på kroppen får även immunförsvaret en förstärkning. Det innebär alltså att det även förebygger vanliga sjukdomar som infektioner och förkylningar.

[ Läs: Bäst-i-test roddmaskiner ]

Vilka livsmedel innehåller L-arginin?

L-arginin hittar vi i ganska många livsmedel, så som:

 • Nötter
 • Frön
 • Valnötter
 • Pumpafrön
 • Pinjenötter
 • Fläsk
 • Vilt
 • Mejeriprodukter
 • Ägg
 • Russin
 • Vitlök

Biverkningar och dosering

Kan man få i sig för mycket L-arginin? Ja, det går att ta för mycket. Men då krävs det ganska rejäla doser. Man ska dock inte överdosera. Det kan vara skadligt, om det vill sig illa. Rekommendationen är att inte överstiga 15g per dag. Man ska absolut inte ta mer än 30 eftersom det då kan skada njurar och lever.

Vid normal användning förekommer inga biverkningar.

Den rekommenderade dosen för de som tränar mycket 8 gram per dag. Detta påstås också vara en lagom dos för människor som stressar mycket.

Äter man en normalvarierad kost kan det vara lämpligt att ta 5,5 gram per dag. Notera dock att de som är vegetarianer och veganer behöver aningen mer.

Rent allmänt brukar den terapeutiska dosen ligga på 2-6 gram dagligen.


Fortsätt läsa på Formell