Spirulina: Magiska Fördelar och Bästa tillskotten

Bästa-spirulina-pulvret

Många människor har idag börjat ersätta sina vitamin- och mineraltillskott, med Spirulina. Det är både enklare och billigare att få i sig all den näringen från en enda källa. Vi går till botten med vad som är sant, inte sant och hur Spirulina kan hjälpa dig.

Vi har granskat Spirulina in i minsta detalj. Vad innehåller det, var kommer det ifrån och varför har det blivit så populärt? Vilka hälsofördelar kan du få av att äta spirulina?

I den här artikeln hittar du svaren på alla dina funderingar kring Spirulina.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Spirulina-tillskotten

När det kommer till Spirulina, så är det främst två saker du måste tänka på:

 • Köp alltid ekologiskt
 • Köp alltid från en välkänd tillverkare

I Spirulina som inte är ekologiskt, så har man vid ett par tillfällen hittat tungmetaller som bly och kadmium. Av den anledningen är det viktigt att alltid köpa ekologiskt och att alltid köpa från företag som är väletablerade i branschen.

Innehållet i produkterna skiljer sig väldigt lite. Därför är nästa steg att välja om du vill ha kapslar eller pulver.

Här är våra främsta favoriter som ger mest valuta för pengarna. De alla kommer från pålitliga tillverkare och är ekologiska.

Bästa kapslarna: Spirulina Kapslar EKO


Bästa tabletterna: Holistic Active Spirulina Tabletter


Bästa pulvret: Spirulina EKO


Bra alternativ: Superfruit Spirulina Pulver


Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön mikroalg som har en mängd olika fördelar för hälsan. Den är så liten att man inte kan se den med blotta ögat. Man hittar den vanligtvis i varma vatten runt om i världen, främst i Sydamerika, Afrika, Mexiko och sydöstra Asien. Den odlas också i sötvattensbassänger.

Namnet härrör från det latinska ordet för ”spiral” och återspeglar hur den ser ut, nämligen just som en spiral med virvlande mikroskopiska trådar.

Den här algen är miljövänlig och kräver inte mycket för att odlas och växa. Den växer snabbt, och till skillnad från många andra näringsämnen kräver den inte stora areal av åkermark.

Blågröna alger räknas som ”super food” och innehåller mängder med vitaminer och näringsämnen, däribland antioxidanter, nukleinsyror och peptider. Spirulina innehåller cirka 70 procent protein och ett flertal vitaminer samt klorofyll. Den kommer också med viktiga fettsyror och även mineraler som kalcium, järn, magnesium, mangan, kalium och zink.

Just protein är kanske inte det först man förknippar med alger, men Spirulina är en betydelsefull källa för fullvärdigt protein, faktiskt långt bättre än till och med nötkött.

Proteinet är fullvärdigt och innehåller alla åtta essentiella aminosyror, till skillnad från bönor och andra växter som vanligtvis saknar någon eller några av dessa essentiella aminosyrorna.

Perfekt för dig som tränar

Kroppen tar snabbt upp det protein som finns i Spirulina, och man blir inte tung och trött av det som när man ätit en bastant måltid med kött. Därför passar den utmärkt för de som tränar mycket. Många idrottsmän världen över använder sig av den. På grund av sitt fullvärdiga protein är den även lämplig för vegetarianer och veganer som annars kan ha svårt att få i sig tillräckligt med rätt sorts protein.

Man kan faktiskt säga att Spirulina snarare liknar en grönsak sprängfylld med vitaminer och näringsämnen än bara ett tillskott. En matsked innehåller lika mycket näringsämnen som fem portioner grönsaker!

Det är också ett utmärkt alternativ för den som av en eller annan anledning inte är jätteförtjust i gröna grönsaker eftersom den innehåller rikligt med de fytonäringsämnen som finns i t.ex bladselleri och broccoli.

[ Läs: Allt om varje hälsonörds bästa vän: Chlorella ]

Fördelar med Spirulina

Ja, det kanske låter alltför bra för att vara sant, men spirulina är verkligen en näringsbomb av högsta kaliber. Och den hjälper mot mycket. Den har visat sig ha effekt mot olika former av cancer. Särskilt effektiv tycks den vara mot blodcancer.

Men det är inte bara sjukdomar den hjälper mot. Spirulina har en rent allmänt stärkande effekt och gör kroppen mer uthållig. Näringsämnen tas upp lättare och den lämpar sig också för barn och gravida kvinnor. Den motverkar för tidigt åldrande hos kroppen och är bra för ögon, slemhinnor och hud.

Följande är bara några av de fördelar som Spirulina innebär:

 • Hämmar smitta av ett flertal olika virus, som HIV, influensa, påssjuka, mässling och herpes
 • Hjälper till att minska allergier som exempelvis pollenallergier och viss matöverkänslighet
 • Renar kroppen från gifter
 • Stärker immunförsvaret
 • Bidrar till lägre blodtryck och sänkt kolesterolhalt
 • Motverkar tarminflammationer
 • Innehåller antioxidanter och har antiinflammatorisk effekt
 • Underlättar vid viktminskning
 • Upprätthåller kroppens pH-balans
Spirulina has också påvisad positiv effekt för människor med diabetes. Forskning har visat att spirulina kan minska blodsockernivån efter ett regelbundet intag på bara 6 till 8 veckor.

Dessutom är den extra nyttig för oss nutidsmänniskor eftersom kroppen tar mycket stryk av stress. Den obalans som då uppkommer får vävnaderna att släppa ifrån sig gifter och fria radikaler, och spirulina hjälper till att rensa bort dessa från levern, njurarna och blodet. När levern och njurarna fungerar som de ska fungerar både kroppen och psyket också bättre.

Hur får man i sig Spirulina?

Spirulina har funnits ett tag på marknaden. Det var under 1970-talet som forskarna började intressera sig för denna pyttelilla alg och numera produceras den i stor skala.

Spirulina säljs i pulverform och man kan äta den som den är eller använda den i maten. Man kan baka med den, använda den i smoothies, dricka den tillsammans med exempelvis citron och ingefära och den går till och med att blanda i mörk choklad. Bara fantasin sätter gränserna för vad du kan göra. Varför inte pröva att göra egna frukostflingor, bara kakor eller göra glass med spirulina? Eller vad sägs om att ha den i kaffet eller blanda den i en dipp till ugnsrostade rotfruktschips?

Istället för vitaminer på burk

Spirulina innehåller som sagt så många vitaminer och mineraler att andra kosttillskott knappt behövs. Av den anledningen har många börjat äta spirulina regelbundet, istället för att ta flera olika tabletter för att täcka det dagliga behovet.

Har du bråttom på lunchen och inte hinner ta något mer än en smörgås och en kopp kaffe? I så fall är det perfekt att konsumera spirulina. Det är snabbt, enkelt och supernyttigt. Att man kan blanda det med nästan vad som helst, är även det en stor bonus.

[ Läs: Vårt stora test av proteinbars ]

Biverkningar

Finns det då några nackdelar med spirulina? Kan man få i sig för mycket och vad händer i så fall?

Trots alla fördelar med Spirulina finns det givetvis även några nackdelar. Det är viktigt att veta detta innan man börjar använda sig av produkten. Man bör också vara medveten om det för att bestämma sig om man vill prova på Spirulina eller ej.

Vissa som äter Spirulina kan få ökat törst. Det finns också de som kan drabbas av förstoppning. Detta avhjälps dock enkelt genom att helt enkelt dricka mer vatten.

Det finns också rapporter om magknip, magkatarr och illamående. Vidare har man i spirulina hittat tungmetaller som bly och kadmium. Algen i sig innehåller dock inte dessa giftiga ämnen utan detta beror på var den har odlats. Det därför viktigt att alltid välja spirulina av hög kvalitet, gärna ekologisk, då riskerar du inte de här problemen.

Vi rekommenderar därför att du köper:

 • Ekologiskt
 • Från en etablerad försäljare

Dosering

För den som vill pröva att äta Spirulina – hur mycket behöver man per dag?

Spirulina är väldigt koncentrerad och man behöver inte särskilt mycket för att få tillräckligt med näringsämnen. Börja med en låg dos så att kroppen får vänja sig. 1-3 gram brukar vara lagom. Därefter kan man öka successivt upp till 10 gram dagligen. Det är inte farligt att överdosera, men mer än den här lilla mängden Spirulina behöver man inte.

Forskning pekar på att mellan 1-10 gram Spirulina per dag kan ge dig en positiv effekt. Det finns inte tillräckligt med studier där man har testat högre doser än så och därför är det rekommenderat att inte konsumera mer än så.

Fortsätt läsa på Formell