Bästa Roddmaskinen 2022 – 5 Bäst i test Roddmaskiner

Roddmaskin

Roddmaskinen är definitivt ett av de roligaste redskapen för att träna motion, rygg och armar där hemma.

I den här guiden finns en bäst i test-lista för att hjälpa dig att hitta den roddmaskin som passar dig och dina behov bäst. Längre ner hittar du experternas tips och råd på vad du ska tänka på innan du köper en roddmaskin.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Roddmaskinen

Väldigt få människor har koll vilka roddmaskiner som är bra respektive dåliga. Ännu färre människor vet exakt vad man ska titta på, för att kunna utvärdera om en roddmaskin är prisvärd.

Vi lät därför våra specialister gå lös på de populäraste roddmaskinerna för att, en gång för alla, ta reda på vilka maskiner som ger mest för pengarna.


Bäst i test: Concept 2 Modell D
”Den här roddmaskinen är en bästsäljare världen över och så även i Sverige”


Bästa mellanpris: Master fit R900 rower
”Den är väldigt tystgående, vilket är bra för hemmabruk”


Bästa budget: Hammer Rower Cobra XTR
”Man glider väldigt mjukt och skönt och magnetbromsen ger ett effektivt motstånd”


Bäst för företag: Matrix Rowing Machine
”Det här är så nära en riktig roddbåt du kan komma och kvalitén är oslagbar.”


Bäst för rehabilitering: Roddmaskin Modell E
”passar bäst för äldre människor, de i rullstol, på kryckor eller personer med balanssvårigheter”


Bäst i test roddmaskin: Concept 2 Modell D

 • Låg ljudnivå
 • Enkel att fälla ihop
 • Används hemma och på gym
 • Mest för pengarna

Den här roddmaskinen är en bästsäljare världen över och så även i Sverige. Den första prototypen dök upp under 70-talet, men det var först 1981 som Modell A dök upp på marknaden, vilket revolutionerade hela roddindustrin.

Man har hela tiden förbättrat och utvecklat maskinen och 2003 så dök den är versionen upp: Concept 2 Modell D. Fler och dyrare modeller har släppts sedan dess, men den här maskinen har stått sig som en av de absolut bästa.

Concept 2 Modell D är perfekt för alla typer av personer, från amatörer till professionella atleter.

Maskinen har en PM5-display där du kan använda förinställda träningsprogram och ro-tävlingar. Den håller koll på distanser, brända kalorier och hastighet. Du kan till och med mäta din hjärtfrekvens och tävla mot andra maskiner som är i närheten.

Modell D använder sig av luftmotstånd, vilket innebär att den gör minimalt med ljud ifrån sig. Det betyder också att det är väldigt enkelt att justera motståndet. Desto snabbare du ror, ju starkare blir motståndet. Av den anledningen är Modell D perfekt för amatörer såväl som de mest vältränade.

Handtaget är ergonomiskt med en böjning på 10 grader, vilket gör att den ger ett naturligt grepp när du drar dig bakåt. Det är bra för framförallt axlarna.

Du kan dela maskinen i två delar, utan att använda verktyg – för att underlätta förvaring i garderoben eller i annat utrymme. Perfekt när man har gäster på besök och inte vill ha maskinen stående i vardagsrummet.

Maxvikten är på 225 kilo, vilket vittnar om kvaliteten på materialet. Konstruktionen är nämligen oerhört robust och säker.

Det man få ha i åtanke är att maskinen är ganska stor och viss underhåll är nödvändig. Ibland kommer du behöva olja kedjan för att den ska förbli len och smidig. Inget stort arbete, utan det görs på någon minut eller två.

En given bäst i test-vinnare. Den har allt du behöver och mycket mer. Den är bästsäljare över hela världen och sett till antalet positiva recensioner, så är det helt klart den populäraste. Det vi gillar mest är den låga ljudnivån, hur ergonom den är och att den är enkelt att stoppa undan när den inte används. Definitivt den bästa roddmaskinen om man ser till kvalitet och pris.

Finns hos:


Bästa mellanpris: Master fitness R6030

 • 15 träningsprogram
 • Ergonomisk
 • Enkel att förflytta
 • Hög sits

En roddmaskin som är specifikt utformad för hemmaanvändning. Den har allt du kan tänkas behöva och gör precis det vi förväntade oss av den, plus lite till.

Det första vi noterar är att sitsen är något högre än de flesta andra maskiner. Den är 50 cm ovanför marken. Höjden är en smaksak, men vi föredrar de sitsar som är lite högre upp – som den här maskinen.

Maskinen har magnet- och luftmotstånd, vilket gör att den är väldigt tyst. Endast snurret från hjulet hörs, vilket är minimalt.

Den bakgrundsbelysta displayen har 15 olika träningsprogram att välja bland. Du kan även se motståndsnivån (level), roddtag per minut, din puls, brända kalorier, hastighet, tid och en hel del annat. En väldigt lättnavigerad och informativ som mäter och visar allt du kan tänkas vilja se.

Själva maskinen väger 40 kg och den tål upp till 135 kg. Inte lika mycket som vår bäst i test-vinnare, men helt klart godkänt. R6030 är hopfällbar och har fyra hjul, vilket gör den enkel att förflytta eller stuva undan i garderoben om det skulle behövas.

En väldigt prisvärd maskin i mellanprisklassen. Den är väldigt tystgående, vilket är bra för hemmabruk. Den har även en hög och ergonomisk sits. Monitorn visar och mäter precis allt som de dyrare modellerna har. Helt klart en kvalitativ roddmaskin som kommer hålla länge. Ett bra val!

Finns hos:


Bästa budget: Hammer Rower Cobra XTR

 • Bra pris
 • 16 motståndsnivåer
 • Smidig konstruktion
 • Stabil

Det visade sig finnas väldigt få roddmaskiner i budgetkategorin som höll en godtagbar standard. Rower Cobra XTR är den som stack ut mest, i positiv bemärkelse.

Konstruktionen känns väldig robust och trygg. Ramen är gjord av aluminium och lackerat stål.

Man glider väldigt mjukt och skönt och magnetbromsen ger ett effektivt motstånd. Sitsen glider överraskande smidigt längst skenan. Redan där märks det att den här maskinen står över alla andra modeller i den här prisklassen.

Det finns 16 motståndsnivåer och 10 förinställda träningsprogram. Vi gillar att det finns så mycket att välja på, för det här priset bör man inte ens förvänta sig en display.

Men det är också här som maskinen inte går riktigt hela vägen hem. Monitorns beräkning av brända kalorier känns inte helt korrekt. Den räknar heller inte meter, utan endast kilometer. Det är ganska irriterande, vem kom på att man skulle visa kilometer istället för meter? Men det går att överleva.

Allt-som-allt är det en suverän maskin till ett riktigt bra pris. Den har en stabil och smidig konstruktion, en låg ljudnivå och bra motstånd. Vi är förvånande över att den har så många motståndsnivåer (16) och träningsprogram. Däremot hade vi önskat att displayen var lite bättre. Helt klart en prisvärd roddmaskin att där hemma!

Finns hos:


Bäst för företag och gym: Matrix Rowing Machine

 • Premium
 • Hög kvalitet
 • Klarar intensiv användning
 • Bra display

Här har vi den bästa roddmaskinen av dem alla. De finns tre typer av köpare av den modellen:

 • Gym och företag
 • Professionella atleter/tränare
 • De som vill ha det absolut bästa

Matrix roddmaskin är i premium prisklassen, men det smakar lika gott som det kostar. Det här är så nära en riktig roddbåt du kan komma och kvalitén är oslagbar.

Displayen visar tid, distans, DPM (drag per minut), kalorier, hjärtat och en hel del annat. Allt du eller någon annan kan tänkas vilja se på skärmen – finns där. Du kan själv spara profiler, där du fyller i din vikt, längd, kön, ålder och så vidare. Det finns även snabbstarts-program, manuella program, intervaller och ”utmaningar”.

Magnetmotståndet är väldigt jämn och mjuk. Glidet man får känns väldigt naturligt och man märker vilken enorm skillnad det är på den här maskinen och andra modeller.

Maskinen väger 55 kilo och klarar av upp mot 160 kilo. Själva konstruktionen är designad för att ta upp så lite plats som möjligt, men är trots det oerhört stabil och säker. Det finns ingen risk för att den ska falla, vibrera eller ”hoppa” när man använder den.

En annan anledning till varför många gym väljer att använda den här maskinen är för dess uthållighet. Den klarar av intensiv användning varje dag och har en lång livslängd.

Om du vill köpa ett premium-alternativ till hemmet, gymmet, företaget eller föreningen, så är det här det bästa valet. Den är otroligt hållbar och klarar intensiv användning. Den tar inte upp speciellt mycket plats och känslan när man ror är mer naturlig än någon annan roddmaskin vi testat. Är det här inom din budget? Då är det ett självklart val.

Finns hos:

Maxpuls


Bäst för rehabilitering: Roddmaskin Modell E

 • Bra för rehabilitering
 • Hög sits
 • Väldigt stabil
 • Ergonomisk

Det är inte många saker som skiljer den här modellen från vår bäst i test-vinnare. Men de detaljer som skiljer dem åt, gör att den här modellen passar bättre för en viss typ av klientel.

Precis som hos Modell D så har den är maskinen luftmotstånd, en PM5-monitor med alla dess funktioner och en stabil ram. Precis samma höga kvalitet och användbarhet finns på den här modellen.

Modell E har däremot en högre sitthöjd, 51 cm, medan Modell D har 36 cm. Den här maskinen väger 29 kg, medan föregångaren är på 26 kilo.

Armen på monitorn är också närmre användaren, vilket gör att displayen är mer lättillgänglig.

Ovanstående skillnader gör att den här roddmaskinen passar bäst för äldre människor, de i rullstol, på kryckor eller personer med balanssvårigheter. Det högre sätet och tyngre vikten gör maskinen till ett förstahandsval för rehabilitering.
Utan tvekan det bästa valet för dig som har speciella behov. Vare sig det är problem med balansen, svårigheter att röra sig eller om du helt enkelt vill ha en bekvämare roddmaskin. Det enda negativa med maskinen är priset, men det är helt klart värt det om man drar nytta av användbarheten.

Finns hos:


Hitta bästa roddmaskinen för dig

Är du på jakt efter en roddmaskin, men är lite osäker på vad man ska titta efter?

Det finns en hel uppsjö av roddmaskiner, och deras priser och utseenden kan skilja sig väldigt mycket. För att du ska hitta den maskin som passar dina behov bäst, så tipsar våra expert om vad du ska titta efter.

Vilken motståndstyp

Bromsen på maskinen avgöra hur tungt eller lätt motståndet är. Det finns tre motståndstyper:

Magnetmotstånd

Den vanligaste typen på bra roddmaskiner. Dels för att det är så tystgående, men också för att det är så effektivt och exakt.

Bromssystemet baseras på magnetresistens för att skapa motståndskraften. När du justerar nivån av motstånd så blir resultatet därför väldigt precist. Eftersom inga delar träffas och ingen friktion uppstår, så är bromsen i princip ljudlös.

Luftmotstånd

Antingen kallas det för vind- eller luftmostånd. Det innebär att det är en fläkt inne i maskinen som justerar motståndsnivån. Ju hårdare och snabbare du drar i rodden, desto mer intensivt snurrar fläkten och ökar därför motståndet.

Eftersom motståndet kommer från en fläkt, så brukar den här typen låta mer än magnetmotståndet. Än dock ett effektivt val.

Vattenmotstånd

Funktionen är ungefär som med luftmotståndet, med skillnaden att det är roterblad som virvlar i en vattentank istället för i luften.

Den här typen av motstånd är dyrare än de andra två och en del människor menar på att det här är det närmsta vi kan komma ”verklig rodd”. Oftast är det entusiaster och roddåker som väljer den här typen av motstånd.

Storlek och portabilitet

Roddmaskiner tar upp mycket plats på längden, men desto mindre på bredden. Innan du köper en maskin är det viktigt att du kollar storleken på roddmaskinen och mäter upp utrymmet där den ska stå.

Du vill gärna inte beställa en roddmaskin och sedan inse att modellen är för stor.

De flesta roddmaskinerna är hopfällbara och har hjul, för att du enkelt ska kunna packa undan dem. Men det finns maskinen som är desto svårare att stuva undan. Vår bäst i test-vinnare är känd för att vara enkel att packa undan. Du kan enkelt dela på den och fälla ihop de två delarna.

Planera storlek och utrymme innan du köper något.

Träningsdatorn

Vill du med hjälp av displayen tävla i rodd eller utmana dig själv? Du är inte ensam. De flesta av oss älskar att ta tider, mäta distanser och tävla mot datorn.

Fundera kring vad du vill kunna se och mäta på monitorn. Nuförtiden har de flesta roddmaskinerna en dator med förinställda träningsprogram och mätning av distanser, kalorier och tider. Men ibland fattas ett par funktioner, så ta en extratitt på vilka möjligheter som finns på maskinen du tittar på.

Tester av roddmaskiner

Att köpa en roddmaskin är ofta en ganska stor investering. Du vill därför vara minimera risken för att du blir besviken efter ditt köp.

I vårt bäst i test av roddmaskiner så har vi även spenderat en hel del tid på research. Det innebär att vi har läst igenom forumsinlägg, tittat på Youtube-videos och läst andra konsumenters recensioner och tester. På så sätt kan vi få en så rättvis bild av varje enskild produkt.

På så sätt slipper du spendera dyrbar tid åt att göra efterforskningar, då vi har samlat all information på ett och samma ställe i den här guiden.


Fortsätt läsa på Formell