Rosenrot är vad man brukar beskriva som en naturmedicin. Dess unika innehåll och egenskaper ger en mängd olika hälsofördelar.
Utöver vår bäst i test-lista, så har vi även granskat de senaste studierna. Vad säger forskarna om Rosenrot? Vilka är hälsofördelarna och vilka slutsatser kan vi dra från västerländsk forskning?
Längre ner i artikeln har vi på ett enkelt och lättsmält sätt sammanfattat de främsta studierna och dess resultat.
Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.
Bästa Rosenrottillskotten
Det råder inga tvivel om att rosenrot är nyttigt. Det kan förbättra vår fokus, ge oss mer energi och dämpa ångest. Frågan är vilket kosttillskott man ska välja.
Vi har tittat på marknadens främsta rosenrot-tillskott, för att se vilka som är prisvärda.
Bäst i test: Healthwell Rosenrot Plus
”det bästa valet, både sett till pris, kvalitet och mängd”
Bästa tabletterna: Elexir Pharma Rosenrot
”Om du föredrar tabletter före kapslar, så har den här burken visat sig prestera bra”
Populärt alternativ: Arctic Root
”Arctic root hjälper dig att sova bättre, bli av med stress och förbättra den mentala förmågan”
Bäst för veganer: Solgar Rhodiola Root Extract
”Den fungerar perfekt för både sömnen, fokusen och den mentala klarheten”
Bäst i test: Healthwell Rosenrot Plus
- Förbättrad mental skärpa
- Bättre sömn
- Bra pris
En kapsel landar på 300 mg rosenrotextrakt och 1mg Vitamin B5 (Pantotensyra). Vitamin B5 är en vitamin som inte bara stärker huden, håret och naglarna – utan hjälper även till att skärpa din mentala fokus, samt motverkar trötthet. Så det är en ypperlig blandning!
Det här är det rosenrottillskott som har flest recensioner överlag, och nästintill alla är överväldigade över de positiva effekterna. Till och med folk som är skeptiska till ”naturmedicin” har rapporterat att de blivit piggare och mer fokuserade.
Finns hos:
Bästa tabletterna: Elexir Pharma Rosenrot
- Tablettform
- Svartpepparextrakt
- Skarpare fokus
Om du föredrar tabletter före kapslar, så har den här burken visat sig prestera bra.
Det är vanligt att man ser svartpepparextrakt i kosttillskott, just därför att det förbättrar kroppens upptagningsförmåga av kosttillskottet. Så det är definitivt en fördel för Elixir Pharma.
Finns hos:
Populärt alternativ: Arctic Root
- Många positiva omdömen
- Bra mot stress & ångest
- Enkel
Efter Healthwells rosenrot, så är det här det mest populära tillskottet. Det finns en hel uppsjö med positiva recensioner.
En tablett innehåller 144 mg rosenrot. Det är allt. Inget B-vitamin och inget svartpepparextrakt. Vilket kan vara en bra sak, då en del människor bara vill ha rosenrot i tillskottet – inget annat.
Med tanke på den blyga innehållsförteckningen och att andelen rosenrotextrakt är mindre än i exempelvis vår bäst i test-vinnare, så var vi aningen skeptiska. Men faktum är att Arctic root har en vinnande formula och de bevisar att kosttillskotten inte behöver fyllas med ”hjälpmedel” som svartpeppar och Pantotensyra för att fungera.
Finns hos:
Bäst för veganer – Solgar Rhodiola Root Extract
- Helt naturlig
- Bra för känsliga
- Väldigt effektiv
Ett intressant tillskott av Rosenrot. En kapsel innehåller det bästa från två världar: 250 mg rosenrotextrakt och 100 mg rosenrotpulver.
Allt från kapseln till innehållet är vegetabiliskt och på burken har man skrivit att den är lämplig för veganer. Den är helt fri från gluten, laktos, vete, soja, artificiella sötningsmedel och färger. I kapseln finns även Phyt02X, som är en antioxidant vars syfte är att innehållet i kapseln ska vara fräscht och hållbart.
Men priset är tyvärr på tok för högt. I skrivande stund kostar 60 kapslar över 300 kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som andra rosenrottillskott. När vi tittade i utländska butiker så kostade Solgar Rhodiola root extract mycket mindre, så det tycks vara något som är unikt för den svenska marknaden.
Finns hos:
Vad är Rosenrot?
Rosenrot förekommer bland annat naturligt i Sverige och trivs i bergsområden. Den förekommer ganska utbrett i de norra delarna av landet, från Härjedalen och uppåt. Rosenrot hittas också på flera platser i Europa och Asien bland annat. Här i de skandinaviska länderna har rosenroten faktiskt använts för dess uppiggande effekt under flera århundraden.
Rosenrot sägs ha en mängd positiva effekter på den som konsumerar den, bland annat för att motverka depression och ångest, vara uppiggande och höja den mentala skärpan. Det finns en hel del studier som gjorts på rosenrot, varav en del har lovande resultat.
Ibland refereras rosenrot till som en adaptogen. Det är en term som syftar till en örts- eller växts förmåga att kunna ge en annan organism en större motståndskraft mot sjukdomar eller yttre påfrestningar. Inom traditionell medicin anses adaptogener vara särskilt bra på att anpassa kroppen till stress, hos den som använder läkemedlet.
Ett annat naturläkemedel som ofta brukar benämnas som adaptogen är Ginseng. Begreppet adaptogen är dock inte en vetenskaplig term och alla påstådda effekter hos dessa växter är inte vetenskapligt bevisade.
Vad är rosenrot bra för?
Rosenrot sägs ha en mängd positiva effekter och är ett populärt naturläkemedel och kosttillskott. Det finns dessutom studier där man nått resultat som antyder att rosenrot fungerar prestationshöjande för människor. Här är några av rosenrotens positiva effekter:
Motverkar trötthet
En av de främsta anledningarna till att rosenrot är ett populärt tillskott, är för dess förmåga att motverka trötthet. Effekterna av rosenrot brukar beskrivas som ett klarvaket och skärpt tillstånd, där den som tagit tillskottet känner en extra energi i kroppen.
Stressnedsättande effekt
Den stressnedsättande effekten hos rosenrot, hänger på många sätt ihop med den uppiggande effekten. Vanliga följder av stress är att kroppen blir utmattad och man känner sig orkeslös. Rosenrot har visat sig fungera bra för att motverka dessa symptom och dämpa upplevelser av stress. Detta är anledningen till att rosenrot ofta sägs ha adaptogena egenskaper, vilket innebär att den stödjer kroppens förmåga att anpassa sig till stress och påfrestningar.
Minskar nedstämdhet och depression
Rosenrot har visat sig kunna vara en hjälp för personer som upplever nedstämdhet, depressioner och även sömnsvårigheter. Detta har även visat sig i studier där rosenrot fungerar bättre mot depression än placebomedicin, vilket verkar lovande. Rosenrot kan potentiellt dämpa nedstämdhet genom att reglera signalsubstanser i hjärnan, vilket är en kraftfull effekt hos detta naturläkemedel. Tillsammans med dess förmåga att dämpa stress, samt fungera uppiggande är det inte svårt att förstå att rosenrot har potential att motverka depressiva tillstånd.
Förbättrar kognitiva förmågor
Rosenrot har dokumenterats kunna höja prestationen hos personer som ska utföra diverse mentalt utmanande uppgifter. Utöver beprövade säkra kort som en god natts sömn, bra kosthållning och regelbunden träning, kan rosenrot ge den där extra pushen som krävs för att verkligen kunna prestera på topp mentalt, när det väl gäller. Perfekt för studenter inför krävande tentor och prov, eller vid krävande och utmanande arbetsuppgifter.
Ökar uthålligheten
Utöver den generellt uppiggande energikicken som rosenrot erbjuder, kan superroten även hjälpa till att förbättra konditionen hos den som tar ett tillskott innan träning. Det har utförts studier med lovande resultat där rosenrot förbättrar deltagarnas prestation avsevärt i konditionskrävande grenar. Alltså verkar rosenrot både kunna förbättra fysiskt, såväl som mental uthållighet vilket är två effekter som kan vara mycket gynnsamma att få på samma gång, med idrottslig prestation i åtanke. Rosenrot tycks dock inte ge några tydliga fördelar när det kommer till muskelbyggnad eller styrketräning.
Biverkningar av Rosenrot
Det är generellt ansett säkert att äta tillskott av rosenrot. Att äta det under kortare perioder, upp till cirka 12 veckor, tycks i de flesta fall vara helt säkert.
Att äta rosenrot längre perioder kan mycket väl vara ofarligt, men eftersom det saknas tillräcklig information och forskning brukar långvarigt bruk åtminstone inte rekommenderas. Det samma gäller grupper under särskilda förutsättning, till exempel gravida och ammande kvinnor, eller personer med kroniska sjukdomar, vilka kan göra klokt i att undvika rosenrot helt för att vara på den säkra sidan.
Personer med psykiska besvär, till exempel bipolär sjukdom, eller personer som tidigare drabbats av psykos rekommenderas att inte konsumera rosenrot. Särskilt om medicin mot bipolär sjukdom tas samtidigt bör rosenrot undvikas helt.
Vad säger forskningen
Det finns en hel del forskning på rosenrot och dess effekter på den mänskliga hälsan. Vissa aspekter har studerats mer än andra, och vissa av de påstådda effekterna av rosenrot behöver mer forskning för att kunna fastställas. Här är en genomgång av några studier som gjorts på rosenrot som kosttillskott:
Rosenrots effekt mot depression
Två mindre studier som gjordes, där försökspersonerna tog rosenrot mot depression eller generaliserat ångestsyndrom, gav positiva resultat. I den ena studien fick tio personer äta 340 milligram rosenrotsextrakt under tio veckor. Studien landade i slutsatsen att rosenrot kan minska symptomen för generaliserat ångestsyndrom.
I den andra studien fick 57 personer ta rosenrot och resultatet jämfördes mot receptbelagda antidepressiva medel. Forskarna i den studien kom till slutsatsen att rosenrot kan reducera symptomen för depression, men att tillskottet endast hade en mild påverkan. Det hade en svagare effekt än de antidepressiva medlen, men ändå tillräckligt för att sägas kunna dämpa depression i någon utsträckning.
Fysisk prestation
I en studie fick deltagarna 200 milligram rosenrot ett par timmar innan ett konditionstest på cykel genomfördes. Gruppen kontrollerades mot en annan grupp som fick placebo. Resultatet i studien visade att rosenrot fungerade bättre än placebon och gruppen som fick kosttillskottet klarade av att cykla avsevärt längre än kontrollgruppen. Forskarnas slutsats var att rosenrot kan förbättra uthålligheten hos unga friska idrottare som konditionstränar.
En mindre studie som gjordes på 15 unga kvinnor visade att en hög dos rosenrot fungerade prestationshöjande jämfört mot placebo, och försökspersonerna förbättrade sin snabbhet i löptester.
Stresslindrande
Det finns några studier där man kunnat bevisa stressnedsättande effekter hos rosenrot.
I en vetenskaplig rapport fann man stöd för att rosenrot kan ha vissa egenskaper som adaptogen. Utifrån ett antal mindre studier drog man slutsatsen att kosttillskott av rosenrot medför fördelar för psykisk hälsa och hjärtfunktionen.
I en annan vetenskaplig artikel beskrivs rosenrot som en mångsidig adaptogen, vilken kan utöka stresståligheten. I artikeln påpekas att rosenrot potentiellt skulle kunna sänka stresshormonerna i kroppen samt mildra hjärtproblem relaterade till stress.
Höja kognitiv förmåga
Det finns ett antal studier där rosenrot visats kunna ha en förmåga att höja den mentala förmågan och uthålligheten hos försökspersonerna.
Bland annat en studie på studenter där en grupp som fick rosenrot upplevde bättre sömn, ökad studiemotivation och hade betydligt lägre grad av mental utmattning, än kontrollgruppen som fick placebo. Författarnas slutsats till studien var att rosenrot gav signifikanta resultat jämfört med placebo, men att doseringen som använts, trots det inte hade varit optimal.