Kaloririk mat – 10 livsmedel för att gå upp i vikt

Kalorier-mat

Har du svårt att gå upp i vikt? Vill du bulka upp inför vintern? Då ska du äta den här maten. Vi listar 10 kaloririka livsmedel som hjälper dig att gå upp i vikt.

Om man är naturligt smal så finns det inget värre än att höra hur lätt det är att gå upp i vikt. Men faktum är att det kan vara minst lika svårt för vissa att gå upp i vikt, som det är för andra att gå ner i vikt. Våra kroppar och vår förmåga att metabolisera mat kan skilja sig en hel del från varandra.

Vill du lägga på dig ett par kilo? Då har du kommit till precis rätt plats.

Kaloririk mat

För att lyckas gå upp i vikt så behöver du ligga på ett kaloriöverskott. Det vill säga, du måste få i dig mer energi än du gör av med. Det bästa sättet att lyckas med det är genom att äta mat innehållande mycket kalorier, men som inte är mättande eller allt för onyttigt.

Här är 10 livsmedel som är packade med kalorier som garanterat hjälper dig att gå upp i vikt.

1. Avokado

100 gram avokado ger ungefär 160 kalorier. Men Avokado innehåller inte bara många kalorier, utan de är också sprängfyllda med nyttigheter. Du hittar allt från nyttiga fetter, till aminosyror, vitaminer och Omega-3.

Definitivt en frukt du borde börja äta. Supernyttig och ger dig många kalorier.

2. Mjölk

Om du behöver gå upp i vikt och inte har några problem med laktos – då är mjölk som ett skänk från ovan. Många kroppsbyggare dricker mjölk när de vill lägga på sig massa under vinterhalvåret. Mjölkprodukter har i regel ett högt kalorivärde, exempelvis grädde, smör, ost och yoghurt.

En deciliter mjölk (3%) ger ungefär 60 kcal. Lättmjölk (0,5%) hamnar på 40 kcal. Mjölk är även rik på protein, en deciliter ger dig mellan 3-4 gram protein.

Blanda dina proteinshakes med mjölk och ta ett eller två glas mjölk till frukost. Enkla kalorier!

Mjölk-i-glas

3. Fisk – Lax

Bli inte avskräckt. Vi äter alldeles för lite fisk i Sverige. Framförallt lax innehåller mycket Omega-3, proteiner och en stor mängd kalorier.

100 gram lax ger dig cirka 150 kalorier och 21 gram protein. Lägg till en tjock sås och lite ris och du kommer inte vara smal länge till.

4. Jordnötssmör

Ett underskattat livsmedel i Sverige, desto vanligare i USA och England.

Det finns bra och det finns dåliga jordnötssmör. De som är dåliga har blivit fyllda med palmolja och socker. Det du vill ha är ett naturligt jordnötssmör med så stor andel jordnötter som möjligt, helst över 97%.

100 gram hamnar på runt 500-700 kcal. Inte dumt att ha på mackan tillsammans med lite sylt. Ett perfekt mellanmål som också ger dig massvis med nyttiga fetter som kroppen behöver. Bunkra upp med jordnötssmör över vintern och du kommer definitivt få lite hull under huden.

5. Ris

Ett billigt livsmedel som är relativt kaloririkt. En måltid är enkel att äta och gör dig inte så mätt som andra råvaror med ett liknande näringsvärde. Men se till att du inte äter för mycket ris varje dag, det kan resultera i reducerad absorbering av zink och järn.

100 gram ris erbjuder dig drygt 130 kalorier och 35 mg kalium.

6. Rött kött

En av de bästa sakerna du kan äta för att bygga muskler. Kött innehåller en hel del nyttigheter som förbättrar din muskeltillväxt, bland annat aminosyran Leucin och kreatin.

Om du vill gå upp i vikt och samtidigt bygga muskler – då är det starkt rekommenderat att börja äta kött.

100 gram kött ger dig cirka 150 kcal, plus kreatin, protein och grenade aminosyror.

Kött-middag

7. Kosttillskott

Problemet många har när de inte kan gå upp i vikt är att de inte känner sig hungriga eller att de blir mätta för fort. Du vill därför få i dig kalorier så enkelt som möjligt, utan att du känner dig överfull. Det bästa sättet att göra det på är genom att dricka sina kalorier.

Gainer

Definitivt det enklaste sättet att få i sig många kalorier. Var bara försiktigt så att du inte dricker för mycket så att du blir tjock. Eftersom det är så enkelt att få i sig så många kalorier genom gainers, så är det lätt att man överkonsumerar. Men följ instruktionerna och du kommer inte att ha några problem.

[ Läs: Vårt bäst i test av gainers ]

Proteinpulver

Definitivt det populäraste alternativet av alla kosttillskott. Proteinpulver ger dig kalorier och mycket protein för att kunna gå upp i vikt och bygga muskler. Vissa proteinpulver innehåller mer energi än andra.

I vårt stora test av proteinpulver så hittar du Core Protein, som ger dig 154 kcal per shake. Den är enkel att dricka, smakar gott och ger många kalorier snabbt.

[ Läs: Vårt bäst i test av proteinpulver ]

Kreatin

Om du tränar och vill gå upp i vikt så är kreatin ett riktigt effektivt tillskott. Kreatin ger dig ingen stor mängd kalorier, men det gör så att dina muskler binder till sig vatten – vilket gör att du går upp i vikt och samtidigt får fylligare muskler.

Kreatin finns naturligt i kött, men det är billigare och du får i dig mer genom tillskott. Om du tränar så är det här ett självklart val, om du inte tränar så kan du hoppa över kreatin.

[ Läs: Vår stora guide till kreatin ]

BCAA

BCAA består av tre grenade aminosyror som vi måste få i oss genom kosten: Leucin, Isoleucin och Valin. Dessa ger dig inte ett kaloriöverskott, men de förser dina muskler snabbt med protein. Eftersom de inte behöver brytas ner av kroppen, så går de direkt ut i blodet och till dina muskler. Vi rekommenderar därför att du använder BCAA innan, under eller efter träning för bäst effekt.

Essentiella aminosyror är också något som du måste få i dig genom kosten, eftersom kroppen själv inte kan producera dem. Du hittar dessa tre aminosyror i exempelvis keso, jordnötter, kyckling, lax, mjölk och linser. Att få i dig dem via ett tillskott är billigare, går snabbare och mättar inte.

[ Läs: Vår stora guide till BCAA ]

8. Mörk choklad

En av de positiva aspekterna med att behöva gå upp i vikt: du kan äta goda saker som andra människor undviker.

Mörk choklad är rik på antioxidanter, samtidigt som du får i dig en hel del värdefulla kalorier.

100 gram mörk choklad (mer än 70% kakao) ger dig ungefär 570 kalorier. Riktigt gott och ett perfekt sätt att smyga in lite kalorier för att gå upp i vikt.

9. Ägg

Man brukar säga att ägg är en av de nyttigaste sakerna vi människor kan äta. En perfekt frukost, enligt många forskare.

Många idrottare och kroppsbyggare brukar äta ägg just på grund av det höga protein- och näringsvärdet.

1 medelstort ägg (55g) landar på drygt 77 kcal och 7 gram protein. Gör äggröra på morgonen tillsammans med lite bacon och du har ett supergott mål med en stor mängd kalorier.

10. Olivolja

Du behöver inte börja dricka olivolja, det kommer med största sannolikhet vara kontraproduktivt. Men du kan använda det på maten.

Olivolja är en fantastisk råvara för att lägga till kalorier i din mat. Häll lite olja över salladen, pastan eller riset. I vissa kulturer doppar man till och med sitt bröd i olivolja.

100 gram ger hissnande 884 kalorier av nyttigt fett!  Bara en tesked över maten ger dig en hel del extrakalorier som hjälper dig att bli större.


Fortsätt läsa på Formell