Bästa Gurkmeja-kapslarna 2022 – Bäst i test och studier

Gurkmeja

Gurkmeja kan vara en av de nyttigaste kosttillskotten vi har idag. Det är en kombination av äldre medicintradition och moderna kunskaper baserade på västerländska studier.

Det här är den stora guiden till gurkmeja.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa gurkkmeja-kapslarna

Längre ner i artikeln hittar du mer ingående detaljer i vårt test av gurkmeja-kapslar.

Bäst i test: Gurkmeja Premium
”innehåller mest gurkmeja av alla: hela 600 mg per kapsel!”


Bästa tabletterna: Elixir Pharma gurkmeja
”mycket gurkmeja per tablett och svartpepparextrakt för bättre biotillgänglighet”


Flest nyttigheter: Skip Gurkmeja
”En tablett ger dig 450 mg gurkmeja och 450 mg ingefära”


Bäst för mindre mängder: Healthwell Gurkmeja
”Vill man ta det lite lugnare och inte få i sig för mycket gurkmeja så är det här kosttillskotten bäst”


Ekologisk: Better You Gurkmeja
”En bra innehållsförteckning och ekologiska kapslar resulterar i två tummar upp från oss”


Vad är Gurkmeja

Gurkmeja är en del av ingefärafamiljen och släktet Curcuma. Gurkmeja heter också Curcuma Longa.

Växten kommer från Sydostasien, varav Indien är den största producenten idag. Men den odlas även i Iran, Kina, Indonesien, Australien och Taiwan med flera.

Du känner igen gurkmejan på dess distinkta gula färg och det är just gurkmejan som ger curry sin starka gula färgsättning. Gurkmejan i sig är aningen bitter, men skarp, och har smakmässigt en hel del gemensamt med Ingefära.

Gurkmeja används väldigt ofta som krydda i asiatisk matlagning. Men växten används också i medicinskt syfte och då framförallt i Indien. Man använder den mot allt från hudproblem till matsmältningsproblem och leversjukdomar. Mer om det längre ner i artikeln.

Gurkmeja kapslar

Med hjälp av den senaste forskningen, ett förstoringsglas och mycket tid – så har vi tagit en titt på de populäraste gurkmejan, både kapslar och tabletter.

Vi vill se vad de innehåller, hur kvaliteten är och om priset är rättfärdigat.

Bäst i test: Gurkmeja Premium

  • 600 mg gurkmeja/kapsel
  • 5 mg Piperin/kapsel

Det här kosttillskottet innehåller mest gurkmeja av alla: hela 600 mg per kapsel!

Tidigare hette den här produkten Gurkmeja Plus, men man har uppgraderat och förbättrat den avsevärt. Man har ökat mängden kurkumin och koncentrerat sammansättningen bättre än tidigare.

De lättsvalda kapslarna innehåller gurkmeja, kurkumin och Piperin. Det sistnämnda är en alkaloid som finns i svartpeppar och som förbättrar kroppens upptagningsförmåga av gurkmejan.

Med andra ord hjälper Piperin till så att du får ut så mycket som möjligt av kosttillskottet.

Helt klart en av de bästa Gurkmeja-kapslarna.

Finns hos:


Bästa tabletterna: Elixir Pharma gurkmeja

  • 500 mg gurmeja/tablett
  • 2.5 mg svartpepparextrakt/kapsel

Helt fri från konserveringsmedel, mycket gurkmeja per tablett och svartpepparextrakt för bättre biotillgänglighet. Definitivt det bästa valet om du letar efter Gurkmeja på tablett.

Om man ser till priset och hur mycket gurkmeja man får i sig per tablett, så är den här burken väldigt billig.

60 tabletter för runt 200 kronor är cirka 3 kronor per tablett. Det blir inte mer prisvärt än så, framförallt när man tittar på det hela ur ett hälsoperspektiv. Tre kronor per dag för en mer hälsosam och välmående kropp och hjärna – behöver man säga mer? Utan tvekan ett bra val!

Finns hos:


Flest nyttigheter: Skip Gurkmeja

  • 450 mg gurkmeja/kapsel
  • 450 mg ingefära/kapsel

De flesta andra burkarna innehåller gurkmeja och svartpeppar. Skip har tagit det ett steg längre och lagt i ingefära, vilket gör de här tabletterna unika.

Ingefära innehåller en hel del viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter som kroppen behöver. Bland annat är det bra för lederna och musklerna, men även för ditt immunförsvaret.

En tablett ger dig 450 mg gurkmeja och 450 mg ingefära. Med andra ord en bomb av nyttigheter och därför varmt rekommenderad.

Vi är däremot lite frågande till varför man valt att inte lägga i svartpepparextrakt i den här burken, eftersom det hade förbättrat biotillgängligheten. Det är ingen nödvändighet, men det hade helt klart varit en fördel.

Prismässigt så är den här gurkmejan en av de billigaste – trots den stora mängden vitaminer, mineraler och antioxidanter! Utan tvekan en av våra favoriter.

Finns hos:


Bäst för mindre mängder: Healthwell Gurkmeja

  • 300 mg gurkmeja/kapsel
  • Billig

Vår bäst i test-vinnares lillebror: Healthwell Gurkmeja. Inte på något sätt sämre än storebrodern, bara mindre.

Skillnaden är att den här gurkmejan innehåller lite mindre gurkmeja. En kapsel hamnar på 300 mg, emedan Gurkmeja Premium landar på 600 mg – samt att den senare innehåller svartpepparextrakt.

Vill man ta det lite lugnare och inte få i sig för mycket gurkmeja så är det här kosttillskotten bäst. En kapsel ger dig tillräckligt med gurkmeja för att det ska vara nyttigt och utan att det blir för mycket.

Ett vegetabiliskt och naturligt extrakt för oss som gillar lagom, helt enkelt.

Finns hos:


Ekologisk: Better You Gurkmeja

  • 300 mg gurkmeja/kapsel
  • 3 mg svartpeppar/kapsel

Vi har alltid gillar det svenska hälsokostföretaget Better You. De har i regel väldigt bra kvalitet på sina produkter. Att de är inriktade på EKO är en stor bonus.

Deras ekologiska kapslar med gurkmeja gjorde oss inte besvikna. En kapsel innehåller 300 mg gurkmeja och 3 mg svartpepparextrakt för bättre biotillgänglighet. Under vår research så hittade vi enbart positiva recensioner och tester av den här produkten, vilket vittnar om att de har behållit sin höga kvalitet.

Däremot känner vi att den här burken kostar lite för mycket. Konkurrenternas kosttillskott är snäppet billigare och har en snarlik innehållsförteckning.

Men eftersom det är ett svenskt och ekologiskt företag, så väljer många att stödja dem – vilket man gör helt rätt i!

Produkten är trots allt oerhört bra också, om än några kronor dyrare än andra.

Vi gillar Better You’s produkter och deras gurkmeja är inget undantag. En bra innehållsförteckning och ekologiska kapslar resulterar i två tummar upp från oss.

Finns hos:


Vad är gurkmeja bra för – 5 Anledningar

Som du säkert vet så har man använt gurkmeja för att behandla sjukdomar i Asien sedan urminnes tider. Men vad säger egentligen västerländsk forskning om gurkmeja?

Vi har tagit reda på det.

Kurkumin är antiinflammatoriskt

Forskare tror idag att de allra största och dödligaste sjukdomarna har en roll i kronisk inflammation.

Inflammationer hjälper kroppen att slåss mot bakterier så att de inte tar över och slutligen tar kål på dig. Inflammationen har även en roll i själva återhämtningen av skadan som bakterierna orsakat. Men en inflammation uppstår bara när något är fel.

Av den anledningen pratar många idag om antiinflammatoriska medel och det är där kurkumin och gurkmeja kommer in i bilden. Kurkumin är nämligen ett väldigt kraftfullt antiinflammatoriskt medel. En del forskare menar till och med att kurkumin kan mäta sig med antiinflammatoriska mediciner!

Flera studier har gjorts som pekar på att kurkumin är en av naturens mest potenta antiinflammatoriska medel. En stor fördel är också att det är nästan helt utan bieffekter, till skillnad från västerländsk medicin.

Innehåller viktiga antioxidanter

Var och varannan produkt skyltar med att de innehåller antioxidanter. Ordet har nästan kidnappats av marknadsföringsbyråer. Men antioxidanter är otroligt viktiga för kroppen då de skyddar oss från fria radikaler.

Kurkumin innehåller starka antioxidanter som motverkar fria radikaler, men inte bara det –  kurkumin förstärker också kroppens egna antioxidant-enzymer! Om du vill lära dig mer så rekommenderar vi den här studien.

Även om du är fullt frisk, så är det alltid viktigt att få i sig antioxidanter varje dag. Kurkumin är bevisat en utmärkt källa till detta.

Förbättrar din hjärnfunktion

I våra hjärnor så finns det små nervceller som kan bygga nya kopplingar och i vissa delar av hjärnan kan de multipliceras och därmed öka i antal.

En av huvudmotorerna för den här processen heter BDNF, vilket står för det engelska brain-derived neurotophic factor. Enkelt beskrivet så är det ett tillväxthormon som arbetar i din hjärna.

Så varför är det här viktigt att veta?

För att många sjukdomar som drabbar hjärnan, är kopplade till just det här hormonet: BDNF. Bland annat Alzheimer’s, men också depression.

En del forskning menar på att kurkumin kan öka det här hormonet, vilket potentiellt kan minska risken för ovanstående sjukdomar. Bland annat den här studien visar på att gurkmeja har både anti-depressiva egenskaper och kan öka ditt BDNF.

I dagsläget tror man också att kurkumin kan förbättra minnet, vilket inte är helt orimligt då det finns kopplingar mellan hormonet BDNF och minnet.

Kan förbättra din leverfunktion

I Indien har man använt gurkmeja i flera tusen år för att behandla vissa sjukdomar, däribland leversjukdom.

Det finns ingen västerländsk forskning som bekräftar, svart på vitt, att gurkmeja kan bota eventuella leversjukdomar. Däremot finns det forskning som pekar på att gurkmeja faktiskt kan stoppa din lever från att ta skada från gifter.

Tack vare de starka antioxidanterna så skyddar gurkmejan din lever från skador, vilket kan vara mycket tacksamt för den som exempelvis har diabetes och därför tar starka mediciner som påverkar levern.

Ännu är inget hugget i stan, men det finns klara indikationer på att man faktiskt haft rätt i Indien när man sett ett samband mellan gurkmeja och levern.

Assisterar din magsmältning

Tack vare antioxidanterna och de antiinflammatoriska egenskaperna, så kan gurkmeja främja en hälsosam matsmältning.

Gurkmeja används i Indisk läkekonst för att hjälpa människor med matsmältningen. I västvärlden har våra forskare och läkare fått upp ögonen för kopplingen mellan gurkmeja och magtrakten. Eftersom så många människor lider av IBS och liknande symptom, så har man börjat göra tester för att se om det kan fungera som ett botemedel mot dylika sjukdomar.

Har du en strulig mage? Du bör först och främst kontakta en läkare. Men det kan också vara värt att pröva gurkmeja.

Gurkmeja biverkningar

Precis som med allt annat så kan vissa människor uppleva negativa bieffekter av gurkmeja. Här är några de allra vanligaste typerna av bieffekter.

Upprörd mage

Samma ämnen som stärker ditt matsmältningssystemet, kan irritera din mage om du får i dig för mycket.

Några deltagare i en studie som tittade på gurkmeja som en potentiell behandling för cancer, var tvungna att hoppa av då deras magar reagerade dåligt på ämnet.

Huvudanledningen till varför alla inte klarar av gurkmeja är för att det stimulerar magen till att producera med magsyra, vilket kan bli till ett problem för någon som redan har problem med magsyran. Med andra ord är det bra för vissa, men dåligt för andra.

Det förtunnar blodet

Gurkmeja kan också få dig att blöda lättare, eftersom det har egenskaper som förtunnar ditt blod. Viss forskning menar på att gurkmeja kan sänka blodtrycket och kolesterolet och det kan finnas ett samband där i. Men man är ännu inte helt säker på varför blodet förtunnas.

Om du tar blodförtunnande medel eller vet med dig att du har tunt blod, så bör du rådfråga läkare innan du använder ett liknande kosttillskott. Du bör framförallt undvika stora mängder gurkmeja av den anledningen.


Fortsätt läsa på Formell