Bästa Kromtabletterna 2022 – Bäst i test och senaste forskning

Kromtillskott

Krom är en mineral känd för att dämpa sötsuget hos människor. Vilket också är en av huvudanledningarna till varför folk använder kromtillskott.

Forskning visar på att det sänker ditt sötsug och hjälper till att kontrollera blodsockret.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Kromtabletterna

Bäst i test mot sötsug: Healthwell Krom
”Många användare rapporterar att de dämpat sitt sötsug redan efter ett par dagar.”


Bäst pris: Skip Krom
”Tabletterna är dragerade, vilket gör dem väldigt lätta att svälja.”


Bra för viktnedgång: Core Chromium Caps+
”en kraftfull antioxidant som bidrar till viktnedgång, men som även kan skydda kroppens celler från oxidativ stress.”


Tas upp lätt av kroppen: Holistic Krom GTF
”Kapslarna är vegetabiliska och innehållet är organiskt bundet krom som är lätt för kroppen att ta upp.”


Bäst i test mot sötsug: Healthwell Krom


Per kapsel:
Krom – 200 µg (mikrogram)

Helt klart det populäraste kromtillskottet. Alla recensioner talar sitt tydliga språk: den här tabletten minskar ditt sötsug. Många användare rapporterar att de dämpat sitt sötsug redan efter ett par dagar.

Definitivt den bästa burken för dig som vill ha kromtabletter. Vare sig det är för att minska sötsuget eller för bättre blodsockerkontroll. Bra pris dessutom!

Finns hos:


Bäst pris: Skip Krom


Per tablett:
Krom – 200 µg (mikrogram)
Vitamin B3 – 15 mg

Skip har den billigaste burken, även om den innehåller lika mycket krom som övriga. Tabletterna är dragerade, vilket gör dem väldigt lätta att svälja.

Ett bra val för dig som vill ha kvalitet och samtidigt vara ekonomisk.

Finns hos:


Bäst för viktnedgång: Core Chromium Caps+


Per kapsel:
Krom – 200 µg (mikrogram)
Alfa liponsyra – 100 mg

I den här tabletten finns också Alfa liponsyra, eller ALA, vilket är ett populärt ämne att använda i kosttillskott som hjälper dig att gå ner i vikt. Det är en kraftfull antioxidant som bidrar till viktnedgång, men som även kan skydda kroppens celler från oxidativ stress.

En pålitlig produkt från Core-sortimentet. Båda tummar upp!

Finns hos:


Tas upp lätt av kroppen: Holistic Krom GTF


Per kapsel:
Krom – 200 µg (mikrogram)

Holistic är populära inom hälsokost. Deras prissättning är något högre än andra produkter, men de har alltid en hög kvalitet på sina saker. Deras kromtabletter är inget undantag.

Kapslarna är vegetabiliska och innehållet är organiskt bundet krom som är lätt för kroppen att ta upp.

Finns hos:


Vad är krom

Till skillnad från vad många kvällstidningar skriver, så vet forskningen ganska lite om krom.

Det vi vet är att det är ett viktigt näringsämne för oss människor. En mineral som finns naturligt i både vattnet, jorden och luften. Vi kan också peka på vilka funktioner och organ i kroppen som krom assisterar.

Vad som är oklart är vilken essentiell roll krom har för människan.

Krom är en del av komplexet kromodulin, som består av aminosyror och krom. De båda samspelar under namnet kromodulin och resultatet blir både mindre sötsug och ett förbättrat glukosupptag.

Just sötsuget är också anledningen till kromtillskottens popularitet. Mer om det lite längre ner.

Vad är krom bra för

Huvudanledningen till varför de flesta av oss tittar på den här typen av kosttillskott: hälsofördelarna. Du har säkert hört både det ena och det andra om kromtillskott.

Det sägs kunna stoppa ditt sötsug och hjälpa dig att gå ner i vikt.

Men hur mycket är sanning? Vi har tagit reda på det.

Krom mot sötsug

Det är faktiskt sant, och vetenskapligt bevisat: krom minskar sötsuget.

Krom hjälper kroppens insulin att jobba optimalt, vilket gör så att glukosupptaget till hjärnans mättnadscentrum fungerar korrekt. Med andra ord dämpas dina hungerkänslor och kroppens fettförbränning ökar, när du förser kroppen med krom.

I den här studien gav man 1,000 mikrogram krom till en grupp överviktiga kvinnor. Efter 8 veckor kunde man konstatera att både matintaget och sötsuget hade minskat i gruppen.

I en annan 8-veckors-studie bestående av 113 människor med depression, så fick man likadana resultat. Ena delen av gruppen fick 600 mikrogram krom dagligen, den andra gruppen var en placebogrupp. Aptiten och sötsuget hos deltagarna som fick krom minskade i jämförelse med placebogruppen.

Om du vill minska på överätandet och sockersuget, så har du definitivt forskningen i ryggen. Omfattande research har gjorts i ämnet och vi kan tryggt konstatera att kromtillskott kan hjälpa dig att bekämpa godisbegäret.

Kan förbättra blodsockret

Hormonet insulin har en viktig roll när det kommer till blodsocker och kroppens alla celler.

Människor med diabetes har däremot problem med kroppens normala respons på insulin. Flera studier visar på att kromtillskott kan förbättra blodsockret hos människor med diabetes. (Studie 1 och studie 2)

En enorm studie som omfattade 62,000 vuxna människor, visar också att risken för diabetes minskade med 27% hos de som tog tillskott av krom.

Men vi ska inte ropa hej förrän vi är över bäcken. Flera studier har nämligen gjorts där resultaten avviker från ovanstående forskning.

Många studier pekar på att kromtabletter förbättrar blodsockret och insulinet hos människor, framförallt de med diabetes. Men många studier har också resulterat i oförändrat blodsocker hos deltagarna. Det återstå att se varför resultaten skiljer sig så mycket, men vi kan i alla fall konstatera att krom fungerar utmärkt för vissa människors blodsocker – men inte alls för andra.

Kromtillskott för viktminskning

När man diskuterar krom och dess fördelar så kommer viktminskning ofta på tals.

Vi är ledsna att göra dig besviken, men forskning pekar på att krom inte hjälper människor att gå ner i vikt. Man har forskat på båda överviktiga och normalviktiga personer och ingen märkbar skillnad har noterats.

Däremot hjälper krom till att minska sötsuget och ser till så att mättnadscentrumet i hjärnan fungerar korrekt. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men det finns inte stöd för att krom skulle få dig att förbränna extra mycket fett eller dylikt.

Hur mycket krom per dag

I Skandinavien så finns det inget rekommenderat dagligt intag för krom. Livsmedelsverket hänvisar istället till Institute of medicine i USA.

De rekommenderar:

Kvinnor – 25 mikrogram per dag
Män – 35 mikrogram per dag

Eftersom kunskapen om krom och dess effekter är begränsad, så bör man ta dessa rekommendationer med en nypa salt. Det är möjligt att vi behöver mindre och det är möjligt att vi behöver mer. Det får framtiden utvisa.

Det finns däremot forskning som pekar på att mer än det dubbla rekommenderade intaget kan hjälpa människor att minska sötsuget och dämpa dina hungerkänslor.

Krom i mat

Är du orolig över att du inte får i dig tillräckligt med krom varje dag? Här är råvarorna du bör äta mer av i så fall.

  • Broccoli
  • Havregryn
  • Tomater
  • Svart peppar
  • Kalkonbröst
  • Potatis
  • Rött vin
  • Lever

Det är viktigt att notera att tillverkarnas processer påverkar nivåerna av krom i maten. Andelen krom i råvarorna kan därför skilja sig mellan olika företag.

Generellt sett är det kött, fullkornsprodukter och vissa frukter och grönsaker som är bra källor till krom. Framförallt broccoli är väldigt rik på krom.

Krombrist – Symptom och biverkningar

Exakt hur krom påverkar kroppen är oklart och vår kunskap om krombrist är begränsad. Krombrist är ytterst ovanligt, vilket har gjort att forskningsunderlaget är väldigt magert.

Man tror att krombrist kan leda till försämrad glukostolerans, vilket resulterar i försämrad kontroll över blodsockret hos folk med diabetes typ 2.

Man tror även att det kan påverka vårt kolesterol negativt, som i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Krombrist är väldigt ovanligt och sannolikheten att du har det är låg. Om du misstänker att du lider av krombrist bör du kontakta läkare för provtagning.

Är det bra att ta kromtillskott

Till skillnad från andra vitaminer och mineraler, så vet vi relativt lite om krom. Så pass lite att vi inte ens har ett rekommenderat intag i Sverige. Utan Livsmedelsverket hänvisar istället till amerikanska instituts rekommendationer.

Vi vet alltså inte hur mycket vi behöver varje dag och vi vet heller inte exakt hur krom integrerar med vår kropp. Vi (västerländsk forskning) vet heller inte hur mycket krom som kan vara skadligt för oss.

Det finns forskning som pekar på att kromtillskott kan hjälpa oss både vid reglering av blodsocker och mot sötsug. Det finns även människor som upplever positiva hälsoeffekter efter att ha börjat komplettera sin kost med kromtillskott. Men det finns också berättelser och studier som pekar på motsatsen.

Innan du börjar använda kromtabletter så bör du ta ovanstående i beaktning. Det kan också vara rekommenderat att rådfråga din allmänläkare huruvida du behöver kromtillskott eller ej.


Fortsätt läsa på Formell