Lysin – Bäst i test, fördelar, nackdelar och forskning

L-lysin

I den här guiden hittar du vårt bäst i test av olika lysintillskott. Men även fördelarna, nackdelarna och tips på livsmedel som är rik på lysin.

Vi har även tagit en titt på vad den senaste forskningen säger och rekommenderar.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa lysintillskotten

Bäst i test: Core Lysine
”Munsår och dåliga naglar är som bortsprungna efter ett par dagar”


Bästa pulvret: Core Lysine Pulver
”mindre håravfall och bättre hy efter att ha använt det här pulvret”


Prisvärt alternativ: Lysin 500
”Det här kosttillskottet har vegetabiliska kapslar och lysin av hög kvalitet”


Bra för veganer: Great Earth L-Lysin
”Allt är veganskt, från kapsel till innehåll.”


Bäst i test: Core Lysine


Per kapsel:
L-lysin – 750 mg

Alla positiva recensioner vittnar om att det här är det bästa lysintillskottet på marknaden idag. Kapslarna är lättsvalda och innehåller mycket lysin.

Munsår och dåliga naglar är som bortsprungna efter ett par dagar. Glöm bort alla dyra ”easy fix”-produkter som lovar bättre hy efter ett par timmar. Det här är riktig näring från riktig hälsokost som gör nytta på riktigt.

Det råder inga tvivel om att den här burken är bäst i test.

Finns hos:


Bästa pulvret: Core Lysine Pulver


En portion:
L-Lysin – 2 gram

Om du inte gillar kapslar och tabletter så är det här det bästa alternativet för dig. Blanda ut pulvret med lite vatten på morgonen och drick. Smidigt, enkelt, nyttigt och billigt.

En påse på 200 gram består av 100 portioner – för 89 kronor! Oerhört prisvärt. Vi har läst recensioner av folk som fått både mindre håravfall och bättre hy efter att ha använt det här pulvret ett par dagar. Vi rekommenderar det starkt!

Finns hos:


Prisvärt alternativ: Lysin 500


Per kapsel:
L-Lysin – 500 mg

Det här kosttillskottet har vegetabiliska kapslar och lysin av hög kvalitet. Precis som man kan förvänta sig av Healthwell.

Bra för dig som vill förbättra huden, naglarna och håret. Det här är dessutom ett av de billigaste tillskotten på listan, så det är definitivt ett bra val för dig som vill vara ekonomisk och nyttig på en och samma gång.

Finns hos:


Bra för veganer: Great Earth L-Lysin


Per kapsel:
L-Lysin – 500 mg

Ett kosttillskott gjord med veganer i åtanke. Allt är veganskt, från kapsel till innehåll.

Den här burken är lite dyrare än de andra tillskotten, men prissättningen är inte på något sätt orimligt. 120 tabletter för under 200 kronor är fortfarande prisvärt, framförallt om man tittar på de potentiella hälsofördelarna.

Ett bra val, framförallt för veganer.

Finns hos:


Vad är lysin

L-lysin är en essentiell aminosyra som kroppen själv inte kan producera, utan vi måste få i oss den genom kosten.

Aminosyror är proteinets byggstenar. Det finns tjugo stycken av dessa och lysin är en av dem.

Lysin finns i kroppens kollagen, vilket är proteinet som bygger upp cellvävnader; brosk, hud och hår. Lysin har en rad olika livsviktiga funktioner i kroppen, bland annat hjälper aminosyran tarmen att ta upp kalcium.

Vad är lysin bra för

Protein är livsviktigt för vår överlevnad. För att våra organ och kroppsliga funktioner ska kunna fungera korrekt, så behöver vi aminosyror.

Som vi tidigare nämnt så finns lysin i din kropps kollagen, som ansvarar för hår, hud, naglar, leder och vävnader. När vi blir äldre så bryter kroppen ner kollagen mycket långsammare, vilket innebär att huden kan bli rynkig och tunn, naglarna sämre och man tappar hår.

Här är de främsta fördelarna med lysin.

Kan läka munsår och herpes

Munsår är ofta ett tecken på infektion och tenderar att sätta sig precis vid mungipan så att det svider varje gång du öppnar munnen. Mindre roligt om måste prata mycket i sitt arbete.

Stress, försvagat immunförsvar, herpes eller klimatförändringar – vad än som orsakar ditt munsår, så kan lysin med största sannolikhet bota det.

Forskning (1, 2, 3) visar nämligen på att lysin kan blockera en annan aminosyra som heter arginin. Varför du vill göra det är för att arginin motverkar HSV-1 (ett vanligt virus som orsakar munsår) från att föröka sig. Resultatet blir att viruset inte kan multipliceras och därmed dör och försvinner.

Flera studier visar på att lysin inte bara förebygger munsår, men också kan få bort munsåret snabbare när man väl har drabbats.

Förbättrad absorption av kalcium

Forskning pekar idag på att l-lysin ökar absorptionen av kalcium i tarmen och hjälper dina njurar att behålla mineralen.

En intressant studie gjordes där man gav ena delen av deltagarna tillskott av kalcium och den andra delen fick tillskott av både kalcium och lysin. Människorna som fick både kalcium och lysin, hade lägre nivåer kalcium i sitt urin än deltagarna som bara fick kalciumtillskott. Med andra ord absorberade och behöll kroppen mer kalcium, tack vare l-lysintillskottet.

En riskfaktor för hjärtsjukdom är uppbyggandet av kalcium i blodkärlen. En studie, gjord på råttor, har visat att lysintillskott förhindrade att detta skedde och kan därför potentiellt minska risken för hjärt- och kärlsjukdom.

Kan minska ångest och stress

Vitaminer och mineraler spelar en stor roll både fysiskt och psykiskt.

I en studie gav man under en veckas tid 50 hälsosamma människor 2.64 gram lysin och arginin. Deltagarna noterades ha mindre stressrelaterad ångest och längre nivåer av stresshormonet kortesol än vad man hade tidigare.

En annan studie visar att lysin blockerar receptorerna i hjärnan som är involverade i vår stressrespons.

Framförallt visar forskning på att lysin kan minska människors kortesolnivåer.

Kan förbättra sårläkning

Lysin behövs för att kroppen ska kunna producera kollagen, vilket är ett protein som är viktigt för benhälsan och huden. Forskning visar på att när ett sår uppstår, så blir lysin mer aktivt och undsätter vid läkningen för att snabba upp läkningsprocessen.

En annan studie som gjordes på djur, kunde man se att lysin och aminosyran arginin till och med assisterade och snabbade på läkningen vid frakturer. När människor opererats är det inte ovanligt att man blir rekommenderad att äta en proteinrik kost för bättre återhämtning.

Enligt dagens forskningsresultat så hjälper tillskott av lysin vid läkning av sår och kan snabba upp återhämtningen en hel del.

Mat som är rik på lysin

Framförallt mejeriprodukter och kött är rika på lysin. Även om det också kan finnas i växtbaserade livsmedel.

Här är några livsmedel rika på lysin:

 • Mejeriprodukter (Mjölk, ost och yoghurt)
 • Kött (Kyckling, nötkött och lamm)
 • Fisk (Tonfisk, lax och torsk)
 • Frukt (Avokado och päron)
 • Soja
 • Bönor

Främst proteinrika livsmedel innehåller också mycket lysin.

Användning och dosering

Experter menar på att det är bäst att konsumera lysin tillsammans med vatten och på fastande mage. Men det går givetvis bra tillsammans med mat också.

Man uppskattar att en vuxen person behöver mellan 800-3000 mg lysin per dag. Anledningen till den breda rekommendationen är för att behovet skiljer sig från person till person beroende på: livsstil, ålder, vikt och kön.

Exempelvis kan äldre människor ibland behöva ett större intag av lysin, likaså människor som lever ett aktivt liv.

Om du tror att du får i dig för lite lysin så kan det vara fördelaktigt att komplettera med ett kosttillskott. Vanligtvis brukar de som inte äter kött, eller som äter en proteinsnål kost, använda lysintillskott för att få i sig tillräckligt.

Forskning har gjorts där man kommit fram till att upp till 4 gram per dag kan vara gynnsamt, framförallt om du tränar mycket.

Brist på l-lysin

Om du inte får i dig tillräckligt med lysin genom kosten så kan du uppleva följande symptom:

 • Trötthet
 • Irritabilitet
 • Koncentrationssvårigheter
 • Röda ögon
 • Anorexia
 • Håravfall
 • Illamående

Det är alltid viktigt att få i sig tillräckligt med protein varje dag. Det är en förutsättning för att vi ska leva ett hälsosamt och välmående liv.

Om du inte får i dig tillräckligt med protein av en eller annan anledning så är det rekommenderat att använda ett kosttillskott.

L-lysin biverkningar

Till skillnad från mycket annat, så är lysintillskott väldigt säkert att ta. Faktum är att det är svårt att överdosera. De flesta människorna kan få i sig en daglig dos på upp till 3 gram lysin utan att behöva oroa sig för några biverkningar.

Man har testat att ge försökspersoner stora mängder lysin, upp till 15 gram per dag. Bieffekterna har då varit magbesvär så som:

 • Diarré
 • Illamående
 • Kramper i magen

För att man ska få negative bieffekter av lysin så behöver man alltså konsumera väldigt stora mängder. Vissa studier har sett koppling mellan lysintillskott och njurproblem – så du bör därför inte riskera din hälsa genom att överdriva intaget. Håll dig då hellre mellan 800mg och 3 gram.

Håll dig inom det rekommenderade intaget och chanserna är väldigt låga att du skulle drabbas av några biverkningar. Lysin och lysintillskott är att ses som väldigt säkert att konsumera.


Fortsätt läsa på Formell