Topp 6 Bästa BCAA – Bäst i test 2022

Tränande-män
Träningsutrustning-på-gymmet

BCAA är ett populärt kosttillskott för att höja prestationsförmågan, bli starkare och förbättra kroppens återhämtningsförmåga.

Det finns 9 essentiella aminosyror som kroppen själv inte kan producera, utan vi måste få dem genom kosten. BCAA är tre av dessa essentiella aminosyror.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa BCAA

Vi har tittat på de populäraste kosttillskotten för att hitta den BCAA som presterar bäst, både på pappret och i praktiken.

Bäst i test: Core BCAA Powder
”du bygger muskler snabbare och effektivare”


Naturlig BCAA: Better You BCAA Pulver
”Ett smart val för dig som vill ha ett effektivt kosttillskott som också är naturligt”


Godast BCAA: Aldrig Vila BCAA
”Helt klart en av våra favoriter!”


Bäst 2:1:1: Scitec BCAA Xpress
”Vi gillar att man inte har lika stora mängder aminosyror som i de andra burkarna”


Bra alternativ: BSN Amino X
”Pulvret är billigt och hjälper dig att bygga muskler snabbt och effektivt”


Bästa kapslarna: Optimum Nutrition BCAA 1000 caps
”Perfekt att ha med sig till jobbet, skolan eller på resan”


Bäst i test: Core BCAA Powder

 • Effektiv muskelbyggning
 • Absorberas snabbt av musklerna
 • 4:1:1 enligt ny forskning
 • Billig

Herren på täppan när det kommer till BCAA. Med 11 olika smaker att välja på, ett billigt pris och en klockren sammansättning av aminosyror, så är det inte många som kan konkurrera med Core BCAA.

Core BCAA har en 4:1:1-fördelning, vilket innebär att den innehåller fyra gånger mer L-leucin än övriga aminosyror. Kort och gott betyder det att du bygger muskler snabbare och effektivare.

Tidigare trodde man att 8:1:1 var den optimala fördelningen, men den senaste forskningen visar på att 4:1:1 ger bäst resultat.

Man har även tillsatt fritt L-glycin och B6-vitamin i pulvret. Det hjälper kroppen att frisätta kväve, men framförallt så att aminosyrorna metaboliseras snabbare och effektivare. I klarspråk så ”boostar” det effekten av ditt BCAA.

Ett enastående BCAA som kommer få dig att slita som ett djur på gymmet och i löpspåret. Att du har 11 goda smaker att välja på är en stor bonus.

Ett självklart val för dig som vill bygga muskler så effektivt som möjligt!

Finns hos:


Naturlig BCAA: Better You BCAA Pulver

 • Naturligt kosttillskott
 • 6:1:1
 • Goda smaker
 • Bra för muskelbyggande

Ett svensktillverkat BCAA med naturliga ingredienser, sötad med stevia.

Better you har valt att använda sig av en 6:1:1-fördelning, där man har 6 gånger mer L-leucin än övriga aminosyror. En portion landar på 6000mg leucin, 1000 valin och 1000 isoleucin.

Det laddar garanterat musklerna till max!

Trots det naturliga innehållet så finns det 5 olika smaker att välja på – och de smakar riktigt gott! Den populäraste smaken i sortimentet är helt klart äpple/fläder följt av svartvinbär.

Ett smart val för dig som vill ha ett effektivt kosttillskott som också är naturligt.

Finns hos:


Godast BCAA: Aldrig Vila BCAA

 • En av de populäraste
 • Supergoda smaker
 • Ger bra pump
 • En favorit

Aldrig Vila BCAA har långt ifrån så många smaker som vissa andra burkar, men det gör inget. De har fokuserat på kvalitet snarare än kvantitet. Smakerna är otroligt goda och efter att ha läst andras recensioner kan vi konstatera att vi inte är ensamma om den åsikten.

Päron påminner en hel del om piggelin, vilket gör den perfekt under sommaren. Även cola-smaken är populär.

Innehållsförteckningen är lika bra som smakerna är goda. Man har ett förhållande på 6:1:1 bland aminosyrorna.

De har även lagt till Vitamin C, Vitamin B6, och Beta-vulgaris. Framförallt B6-vitamin är viktigt då det hjälper kroppen att metabolisera aminosyrorna bättre.

Om du dricker shaken innan träning kommer du att få en riktigt grym pump. Dricker du den efteråt så kommer du att få en riktig god och härlig smakupplevelse. Det kan väl inte bli bättre?

Helt klart en av våra favoriter!

Finns hos:


Bäst 2:1:1: Scitec BCAA Xpress

 • Bra för återhämtning
 • Lagom mycket aminosyror
 • 2500mg L-Leucin
 • 2:1:1

BCAA Xpress skiljer sig från övriga produkter i listan, eftersom man har en 2:1:1-fördelning på aminosyrorna.

Vi gillar att man inte har lika stora mängder aminosyror som i de andra burkarna, vilket passar de som vill ta det lite lugnare. Det ger lite balans och är därför ett bra alternativ för dig som inte vill övergöda musklerna med protein. ”Lagom är bäst”, som ordspråket lyder.

En portion ger dig 2500mg L-Leucin, 1250mg L-isoleucin och 1250mg L-Valin. Inte dåligt alls och det kommer definitivt ge dig en boost på gymmet, men även efteråt när musklerna behöver återhämta sig.

Smakerna är den största risken med Scitec’s BCAA Xpress. Du kan välja mellan äpple och pink lemonade och de flesta verkar antingen älska eller hata dem.

Om du ska prova någon så rekommenderar vi att du testar äpple först, den är inte lika intensiv som pink lemonade. I övrigt ett bra och pålitligt kosttillskott!

Finns hos:


För energi: BSN Amino X

 • Väldigt billig
 • Innehåller D-vitamin
 • Bra för att bygga muskler
 • Förbättrar återhämtningen

En populär burk som har funnits under en lång tid och har länge varit i toppen av många bäst i test-listor.

Pulvret innehåller mycket aminosyror, vilket ger dig bra förutsättningar för att bygga muskler effektivt.

Det som gör BSN Amino X unik är att den också innehåller 500 IE Vitamin-D, vilket är 12% av det rekommenderade dagliga intaget. Varmt välkommet för oss i kyliga Norden där vi inte får så mycket solljus.

De två smakerna; grönt äpple och vattenmelon, är båda riktiga smarriga. Söta och aningen artificiella i smaken, men helt klart godkända.

Pulvret är billigt och hjälper dig att bygga muskler snabbt och effektivt. Däremot finns det soja(lecitin) och det artificiella smakämnet Sukralos. Vissa undviker Sukralos, medan andra inte har några problem alls med det. Värt att ha i åtanke.

Ett riktigt prisvärt BCAA.


Bästa kapslarna: Optimum Nutrition BCAA 1000 caps

 • Smidigt när man reser
 • Lätt att svälja
 • Hög kvalitet
 • Bra pris

Ett kanonbra alternativ för dig som vill undvika pulver och vill använda kapslar istället. På så sätt slipper du förberedning och eventuella sötningsmedel. Snabbt, enkelt och diskret. Perfekt att ha med sig till jobbet, skolan eller på resan.

En portion är lika med två kapslar, vilket ger dig 500mg L-leucin, 250mg L-Isoleucin och 250mg L-Valin.

Ett smidigt, prisvärt och hälsosamt alternativ till övriga produkter i listan. Om du ska ut och resa under en längre period eller vara borta hela dagen, så är det perfekt att ha med sig kapslar istället för pulver och en shake.

Finns hos:


Vad är BCAA

BCAA står för det engelska ”Branched-chain Amino acid”, vilket på svenska heter ”grenade aminosyror”.

Det finns tre grenade aminosyror; Leucin, Isoleucin och Valin.

Dessa aminosyror är essentiella, vilket betyder att vi måste få i oss dem. Kroppen kan själv inte producera ovanstående aminosyror, så vi måste få i oss dem genom kosten.

BCAA är kort och gott dessa tre aminosyror. I vissa produkter har man även lagt till andra ämnen, exempelvis vitamin D, C eller B6 – men det är ingen nödvändighet.

Fördelningar av aminosyror

Du har säkert märkt att olika produkter har olika fördelningar, så som 2:1:1, 4:1:1 och 8:1:1. Den förstnämnda betyder att det finns 2 gånger så mycket mer L-leucin än övriga aminosyror. Den andra innehåller 4 gånger mer L-leucin än övriga och så vidare.

L-Leucin är den aminosyra som är viktigast i BCAA, då den tas upp snabbt och stimulerar proteinsyntesen mest. Tidigare trodde man att 8:1:1 var den bästa fördelningen, men de senaste forskningsrönen pekar på att 4:1:1 är optimalt för fysiskt aktiva.

Skillnaderna i fördelningarna är däremot så pass små att en vanlig lekman inte ser eller känner någon skillnad.

[ Läs: Vårt stora test av proteinpulver ]

BCAA eller EAA

För att göra rätt val så är det viktigt att man först förstår skillnaderna mellan de två.

Det finns 9 stycken essentiella aminosyror som våra kroppar behöver. Både BCAA och EAA ger oss några av dem.

BCAA
Utgörs av 3 grenade aminosyror: leucin, isoleucin och valin. Dessa tas upp direkt av kroppen och musklerna. Vilket också är anledningen till varför man dricker BCAA direkt före och efter träning, eftersom musklerna får direkt tillgång till aminosyrorna.

EAA
Innehåller alla 9 aminosyror. Det vill säga samma som BCAA, plus de 6 andra essentiella aminosyrorna.

Det är inte hugget i sten vilken av de två kosttillskotten som faktiskt är bäst. Men det finns studier (som den här) som pekar på att EAA skulle vara bättre, men enbart marginellt. De främsta effekterna i EAA kommer från BCAA. Man tror att övriga aminosyror i EAA hjälper till att förstärka effekten från de tre grenade aminosyrorna och att EAA därför presterar lite, lite bättre.

Skillnaderna är däremot så pass små att en vanlig person med största sannolikhet inte märker någon skillnad. BCAA är ett billigare kosttillskott, vilket gör det till ett bättre alternativ för de flesta.

Dosering

Det vanligaste sättet att inta BCAA och EAA är 10 gram innan träningen och 10 gram efter träning, på tom mage.

Mat och protein behöver brytas ner av kroppen för att kunna användas. BCAA behöver inte brytas ner och tas således upp direkt av kroppen. Om man har mat i magen så arbetar kroppen med att bryta ner all näring och dina nydruckna aminosyror hamnar därmed längst bak i kön. Forskning visar på att proteinsyntesen stimuleras över 100% bättre om du dricker BCAA på fastande mage.

Vi rekommenderar att du håller dig till 10 gram före och efter träningen, såvida instruktionerna på förpackningen inte säger annat.

[ Läs: Kreatin bäst i test ]

Hur vi valde ut bästa BCAA

När vi testade olika BCAA-tillskott så tittade vi framförallt på tre saker:

 • Innehållet
 • Smaken
 • Priset

Vi har tittat på hur många milligram aminosyror som finns i varje produkt, men även vilka andra ämnen som finns där i. Tyvärr lägger många tillverkare i en hel del andra ämnen som många av oss vill undvika. Sötningsmedel, färgämnen, soja och liknande.

Smaken är en annan viktig faktor när vi valde ut vilken BCAA som är bäst. Man ska trots allt dricka shaken också, i många fall dagligen. Då gäller det att den smakar gott!

Slutligen har vi även inkluderat priset i betygsättningen. Vi alla vill ha så mycket vi kan få för så lite pengar som möjligt. Som tur är är BCAA inte speciellt dyrt, utan man kan komma väldigt billigt undan i många fall. Vår bäst i test-vinnare är exempelvis en av de billigaste.


Fortsätt läsa på Formell