Taurin – Stor guide & Bäst i test taurintillskott 2024

Presterar-på-gymmet

Taurin är lite av en modern gåta för många människor. Vi vet exakt vad det är för något, men smart marknadsföring har fått människor att associera ämnet med energidryck. Framförallt Redbull.

Men Taurin är mer än bara ett ämne man lagt i energidrycker. Det är en naturligt aminosyra som kroppen kan kan producera och som kan hjälpa både vår ögonhälsa och våra prestationer på gymmet.

Det här är den ultimata guiden till: Taurin!

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Taurintillskotten

Det kan finnas flera olika anledningar till varför du vill få i dig Taurin genom kosttillskott. Mer om det längre ner i artikeln.

Vi har tagit fram förstoringsglaset och granskat de främsta taurintillskotten på marknaden, för att se vilka kosttillskott som faktiskt är prisvärda.


Bäst i test: Core Taurine
”Den ger mest för pengarna och innehåller 100% rent Taurin”


Bästa kapslar: Core Taurine Caps
”billigare och innehåller mer Taurin än andra kapslar”


Bäst för energi: Pro Nutrition Max NRG
”Energin du får från NRG är mycket bättre än någon energidryck du kan få i en vanlig butik”


Bäst för veganer: Solgar Taurin
”Kapslarna är vegetabiliska och innehåller rent Taurin”


Bra alternativ: Olimp Taurine Mega Caps
”Andelen taurin per kapsel är varken lågt eller högt, det är precis i mitten”


Bäst i test: Core Taurine


Det råder inga tvivel om att den här påsen är bäst av dem alla. Den ger mest för pengarna och innehåller 100% rent Taurin. Det är också det Taurintillskott som innehåller mest Taurin per portion – hela 4 gram.

Perfekt som pre-workout, då den uppiggande effekten får dig att prestera mycket bättre än utan. Den ger ett väldigt bra tryck i musklerna, vilket är en förutsättning för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid i gymmet.

Om du letar efter ett taurintillskott så är det här det bästa valet. Den är billigast, innehåller mest taurin per portion och pulvret är enkelt att blanda.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bästa kapslar: Core Taurine Caps


Nummer två på listan blir Svensktkosttillskotts andra Taurintillskott, men denna gång i kapselform.

Väldigt behändigt att ta med sig till jobbet, skolan eller träningslokalen. Ingen förberedning behöver göras, utan det är bara att svälja kapseln och du har nu försett musklerna med värdefull energi. Taurin är en aminosyra, så det är ett oerhört smidigt sätt att förse kroppen med den näring som behövs för både återhämtning och råstyrka.

Den här burken är lite dyrare än deras pulver, men med tanke på att det är kapslar så är den hundra gånger enklare att konsumera. Plus att den är billigare och innehåller mer Taurin än andra kapslar.

Om du vill ha taurin i kapselform så råder det inga tvivel om att det här tillskottet är bäst i test.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för energi: Pro Nutrition Max NRG


Det här är mer än bara ett Taurintillskott, det är en energidryck innehåller mycket taurin – men också viktiga mineraler och vitaminer.

Syftet med det här kosttillskottet är att ge dig de bästa möjliga förutsättningarna för att lyfta tungt och länge. Definitivt den bästa prestationshöjaren på listan. Energin du får från NRG är mycket bättre än någon energidryck du kan få i en vanlig butik.

En portion innehåller 2,5 gram Taurin, men också koffein, vitamin C, B2, B3, B5, B6, B12, magnesium och natrium. Med andra ord kommer du få en explosion av energi. Därför rekommenderar vi att du tar den här energidrycken när du ska träna eller arbeta/studera intensivt.

Vill du höja din prestationsförmåga och har en hyperfokus som annars inte skulle vara möjligt – då är det få som kan slå det här bruspulvret. Den löser sig snabbt och bra i vatten, men var beredd på att det skummar lite, så fyll inte hela glaset.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för veganer: Solgar Taurin


Den här burken innehåller inte lika mycket taurin som övriga kosttillskott. Vilket är perfekt för dig som vill ha lite mindre mängd.

Kapslarna är vegetabiliska och innehåller rent Taurin. Du får 0,5 gram taurin per kapsel. Vi vill däremot påpeka att kapslarna är stora, så om du har problem med att svälja stora tabletter bör du undvika den här.

Ett bra tillskott från det väletablerade företaget Solgar. Deras kapslar innehåller mindre mängd taurin än andra kosttillskott, men det är också vad som gör att de sticker ut. Om du vill ha ett naturligt och vegetabiliskt taurintillskott så är det här ett bra val.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bra alternativ: Olimp Taurine Mega Caps


Olimp har ett prisvärt alternativ till taurin, om man vill testa något nytt. En kapsel ger dig 1,5 gram taurin till ett billigt pris.

Den enda anledningen till varför man skulle välja det här kosttillskottet är om man vill ha något ”mitt-i-mellan”. Andelen taurin per kapsel är varken lågt eller högt, det är precis i mitten.

Om du vill ha så mycket taurin som möjligt för en billig peng, så bör du fokusera på vår bäst i test-vinnare från Core istället. Men om du vill ha ett taurintillskott som har lite mindre mängder taurin än Core, då är det här ett prisvärt alternativ.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är taurin?

Taurin är en icke-essentiell aminosyra, alltså en aminosyra som människokroppen själv kan tillverka. Ibland kallas den dock semi-essentiell, vilket beror på att den under vissa omständigheter behöver tillföras via kosten eller kosttillskott. Det gäller för personer vars kroppar av olika anledningar inte klarar av att tillverka aminosyran på egen hand.

Vi bildar taurin i kroppen från aminosyrorna cystein och metionin, vilka kallas för svavelinnehållande aminosyror. Dessutom tillförs taurin till kroppen genom alla animaliska livsmedel. I människokroppen finns det i genomsnitt ungefär ett gram taurin för varje kilo cellvävnad, vilket är en större mängd än andra aminosyror i kroppen.

Genom en normal kosthållning får vi i oss upp till 400 milligram taurin per dag och i vissa studier har man doserat så mycket som 6 000 milligram per dag. Taurin är ansett som säkert att konsumera upp till relativt höga nivåer.

Eftersom kroppen kan producera taurin behöver vi inte få i oss det genom kosten. Vissa undantagsfall förekommer, hos individer där kroppen inte producerar taurin som den ska. Till exempel personer med njurproblem, eller hos för tidigt födda bebisar som matats intravenöst. Barn som saknar förmåga att producera eget taurin kan sedan få i sig tillräckligt av aminosyran antingen via bröstmjölken, eller genom ersättning som är taurinberikad.

Hos vissa djur, till exempel katter, är det till skillnad från människor livsnödvändigt att få i sig taurin via födan eftersom de inte kan tillverka det själva.

En seglivad myt är att taurin är tillverkat av tjururin eller liknande, vilket inte stämmer. Taurin kan antingen fås genom olika animaliska livsmedel, tillverkas av kroppen själv, eller tillverkas syntetiskt. I kosttillskott och energidrycker är taurinet syntetiskt tillverkat.

I vilka livsmedel finns taurin?

Taurin finns i stort sett i alla animaliska livsmedel. Till exempel:

  • Kött – Nöt, fläsk eller lammkött är rikt på taurin. Allra mest av aminosyran finns i inälvsmat, i synnerhet hjärta. Men i allt rött kött finns rikligt med taurin.
  • Fågel – Kyckling, kalkon och andra fågelsorter innehåller varierande mängder taurin.
  • Fisk och skaldjur – Alla typer av fisk innehåller taurin. Musslor innehåller väldigt höga mängder taurin, men även andra skaldjur som ostron, räkor och bläckfisk är taurinrika.
  • Mejeriprodukter – Taurin förekommer i mjölken från alla däggdjur. Mängderna i vanlig mjölk eller andra pastöriserade mejeriprodukter varierar ganska mycket. Ofta är nivåerna ganska låga.
  • Ägg – Är rika på flera aminosyror, även om nivåerna av taurin ofta inte är så höga.
Taurin förekommer inte naturligt i vegetabilier, till exempel grönsaker eller frukt. I många energidrycker tillsätts taurin, samt i olika kosttillskott, till exempel pre-workout (PWO) och andra prestationshöjande preparat. Det går även att köpa kosttillskott med enbart taurin, du kan scrolla upp till vår bäst i test-lista för att se mer.

Vilken effekt har taurin

Taurin är inblandat i flera viktiga processer i kroppen. Här är några av de viktigaste funktionerna där aminosyran är inblandad:

Reglering av vätske- och mineralnivåer

Taurin har en förmåga att reglera nivåerna av olika mineraler, till exempel kalcium, inuti kroppens celler. Det spelar även en viktig roll i kroppens förmåga att fördela vätska och bibehålla en saltbalans.

[ Läs: Bästa kromtabletterna ]

Nervsystemet

Hela nervsystemet är ett komplext nätverk av olika delar av kroppen som samspelar med varandra. Taurin spelar en bidragande roll och stöttar nervsystemets funktioner. Bland annat har man kunnat visa att taurin fungerar som en signalsubstans i det centrala nervsystemet, samt är delaktigt i att hantera vissa kontakter mellan celler i muskelvävnaden.

Hos foster har man dokumenterat höga nivåer av taurin i det centrala nervsystemet, vilket ger skäl att anta att aminosyran spelar en viktig roll för en normal utveckling av nervsystemet.

Ögonen

Taurin ingår i bindvävnaden i alla ögats delar. Det är väl etablerat att till exempel katter kan bli blinda om de inte får i sig taurin genom sin föda. Även om människor inte är beroende av taurin på samma sätt är det inte osannolikt att aminosyran kan bidra till att bibehålla god ögonhälsa. Det har dokumenterats fall där människor med lägre nivåer av taurin i ögats beståndsdelar har fått nedsatt synförmåga.

Immunförsvaret

Taurin kan potentiellt ha en viss påverkan på systemet för immunförsvar och hur kroppen hanterar antioxidanter.

Avslappnande effekt

Taurin har visat sig ha en förmåga att kopplas samman med de så kallade GABA-receptorerna i hjärnan. Dessa receptorer spelar en viktig roll när det gäller att lugna ner nervsystemet och försätta kroppen i ett lugnt sinnestillstånd.

Symptom vid Taurinbrist

För friska människor är det inte vanligt med brist på taurin. Däremot, om kroppens funktioner för att tillverka taurin är ur funktion, är det potentiellt möjligt att nå ohälsosamt låga nivåer. Potentiella symptom på för låga nivåer av taurin är:

Nedstämdhet eller depression

Taurin är en av många bidragande delar av ett välfungerande nervsystem. Många tillstånd av depression och nedstämdhet beror på obalanser i signalsubstanserna i hjärnan. Nivåerna av taurin kan vara med och påverka dessa delar i viss utsträckning.

Dålig återhämtning efter träning

Eftersom taurin har en bevisat positiv effekt på återhämtningsförmågan efter träning, finns det skäl att misstänka att alltför låga nivåer kan leda till försämrad återhämtning. Musklerna får inte samma stöd och möjlighet att återbyggas med alltför låga nivåer av taurin i kroppen.

Viktuppgång

Taurin påverkar kroppens förmåga att förbränna fett. Det innebär att ju lägre nivåer av taurin som finns i kroppen, desto mindre hjälp får kroppen med denna process.

Förhöjt blodtryck

Personer med tillfredsställande nivåer av taurin tenderar att ha bättre hjärthälsa överlag. Taurin hjälper kroppen att hålla vikten och att reglera blodtryck och blodkolesterol.

Försämrad syn

Taurin är en viktig komponent för att bland annat näthinnan ska fungera optimalt. Låga nivåer av taurin har visat sig kunna ge nedsättningar i synförmågan.

[ Läs: Stort test av lysintillskott ]

Biverkningar av taurin

Taurin är generellt ansett som ofarligt i de mängder det konsumeras, oavsett det intas via mat eller genom att dricka energidryck. Det finns heller inga gränsvärden satta för taurin när det gäller livsmedel. I enskilda djurstudier har man visat att taurin kan orsaka störningar i hjärtrytmen, vilket dock inte anses vara en risk för människor vid normal konsumtion.

För personer med kroniska sjukdomar, i synnerhet njurproblem, kan det finnas anledning att vara försiktig med konsumtion av kosttillskott med aminosyror, inklusive taurin.

Kosttillskott med taurin i

Taurin har flera effekter på kroppen som är intressanta för den som tränar och är fysiskt aktiv. Därför är det också en vanlig ingrediens i energidrycker, PWO och liknande. Några av fördelarna med att ta kosttillskott med taurin, är:

Förbättrad muskelaktivitet

Taurin har visat sig kunna öka muskelfunktionen. Det kan leda både till ökad styrka och en förbättrad återhämtningsförmåga. I studier har taurin visat sig kunna reducera muskelvärk, och minska utmattning efter hårda styrketräningspass. Även cellernas nedbrytning i samband med träning tycks bromsas då taurin hjälper till att skydda kroppens muskler från yttre påfrestningar samt oxidativ stress.

Motverkar utmattning

Taurin kan ha en konditionshöjande effekt hos till exempel löpare eller cyklister. I studier har taurin visat sig ge bättre uthållighet hos konditionsidrottare. Både löpare och cyklister har med hjälp av taurintillskott kunna tillryggalägga längre distanser utan att visa tecken på trötthet.

Fettförbrännande effekt

Taurin kan öka kroppens förmåga att använda kroppsfettet som huvudsaklig energikälla. Det leder till en ökad fettförbränning. Detta har dokumenterats bland annat i studier på cyklister.


Fortsätt läsa på Formell