Kollagen: Fördelar, Livsmedel & Kosttillskott 2022

Kollagentillskott

Kollagen är livsviktigt, men tyvärr får vi ofta i oss alldeles för lite av proteinet här i Sverige.

Bland annat ser kollagen till att våra muskler återhämtar sig, att hud, leder och ögon är välmående och att skelettet är starkt.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om kollagen. Fördelarna, nackdelarna, vilka livsmedel du ska äta och en bäst i test-lista av kollagentillskott.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa kollagentillskotten

Vi har granskat de främsta kollagentillskotten för att se vilka kosttillskott som faktiskt främjar hälsan.


Bästa pulvret: Core Collagen Pro
”Pulvret innehåller mycket mer kollagen än någon annan produkt vi testat”


Bäst för huden: Better You Premium Kollagen
”Perfekt för dig som vill förbättra huden och håret. En av våra favoriter!”


Bäst för muskler och leder: Healthwell Collagen Plus
”Den är bäst för dig som framförallt vill förse kollagen till muskler, leder och skelettet”


Bäst för pescetarianer: Collagen Pulver
”En portion landar på 5000 mg kollagen och 80 mg Vitamin-C”


Populärt alternativ: Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra
”Skönhetsprodukter innehåller den här typen av kollagen, då det kan hjälpa mot rynkor, torr hud och åldrande hy”


Bästa pulvret: Core Collagen Pro

 • 7.5 gram kollagen
 • Vitamin C och MSM
 • Prisvärd
 • God citronsmak

Utav alla kollagentillskott i pulverform så är det här det bästa. Det råder inga tvivel om det. Dessutom en av de mest populära, vilket inte är så konstigt.

Pulvret innehåller mycket mer kollagen än någon annan produkt vi testat. En portion ger dig 7500 mg kollagen och 250 mg Vitamin C – som också stärker huden. Man vet också att vitaminet motverkar torr hud och reparerar döda hudceller.

Med andra ord ett riktigt bra kosttillskott om du vill få bättre hud, hår och naglar.

Precis som de flesta andra produkter i Core’s sortiment, så har man välsignat kollagentillskottet med en mycket god smak: citron. Tyvärr finns det inget andra smaker att välja på, men vi hoppas att det kommer i framtiden. Pulvret löser sig också väldigt snabbt och enkelt i vatten.

För bättre återhämtning efter träning, starkare ligament och ben, och bättre hår och hud – så är det här det bästa kollagentillskottet i pulverform. Det är bättre än alla andra pulver vi testat. Varmt rekommenderad!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för huden: Better You Premium Kollagen

 • Bra för hud, hår och naglar
 • 600 mg Kollagen
 • Billigaste kapslarna
 • Kollagen typ 1

Better You är ett väletablerat svenskt företag med ett välförtjänt gott rykte. Deras produkter är oftast i toppskiktet i olika bäst i test-listor. Trots att vi brukar använda produkter ur deras sortiment, så är vi lite överraskade över hur bra deras kollagentillskott presterade.

En kapsel ger dig 600 mg kollagen och 12.5 mg Vitamin C. Det är mer kollagen och Vitamin C än i alla andra kapslar vi testat. Trots det är Better You’s kollagen billigare än dem alla, om man räknar per kapsel.

Kollagenet i burken är av typ 1, vilket är bäst för huden. Det motverkar rynkor, förbättrar hudens elasticitet och återfuktning. Det stärker också skelettet, ögonen och naglarna också – men det är främst fokuserat på din hud.

Kollagen typ 1 finns främst i kollagen med marint ursprung, så som fisk.

Det här kosttillskottet är billigt, har ett högt Vitamin C-innehåll och är perfekt för dig som vill förbättra huden och håret. En av våra favoriter!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för muskler och leder: Healthwell Collagen Plus

 • Bra för leder och brosk
 • Naturlig
 • 500 mg kollagen
 • Väldigt populär

Det här är utan tvekan det populäraste kollagentillskottet. När vi gjorde research så hittade vi en hel drös med positiva omdömen över hela nätet.

Kollagenet i den här burken är av typ 2, vilket är den främsta proteinmolekylen i brosk, skelettet, lederna och dina ögon. Det återfinns även i kollagenet i huden och håret, men det är främst fokuserat på skelettet, lederna och ögonen.

En kapsel är på 500 mg hydrolyserat kollagen typ 2 och 12 mg vitamin C. Det är inte riktigt lika mycket C-vitamin som i Core’s pulver, men tillräckligt för att ge dig en hälsoboost. 12 milligram är trots allt 15% av det rekommenderade dagliga intaget.

Vitamin C är viktigt i bildningen av kollagen i kroppen.

Många konsumenter har rapporterat allt från bättre sömn till mindre ont i handleder och höfter, till mjukare och lenare hud.

Healthwell gjorde oss inte besvikna, utan de har ännu en gång bekräftat varför de är ledande inom hälsokost. Deras kapslar är riktigt bra och antalet positiva recensioner vittnar om hälsoeffekterna. Den är bäst för dig som framförallt vill förse kollagen till muskler, leder och skelettet – men det är också bra för sömnen, huden, håret och naglarna.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för pescetarianer: Collagen Pulver

 • Bra pris
 • 5 gram kollagen
 • Marint ursprung
 • Mycket Vitamin-C

Healthwells kollagenpulver passar bra för pescetarianer, det vill säga vegetarianer som äter fisk. Core’s pulver är mycket bra, men innehåller Kondroitinsulfat från kyckling – vilket utesluter tillskottet från mångas kökshyllor. Då fungerar det här som ett bra alternativ.

En portion landar på 5000 mg kollagen och 80 mg Vitamin-C, vilket är 100% av det rekommenderade dagliga intaget för vitaminet.

Kosttillskottet är gott och löses enkelt upp i vatten. Det fungerar även perfekt att hälla ner i morgonkaffet.

Påsen är på 204 gram innehåller 40 portioner, så en portion kostar endast 4.9 kronor – vilket är överraskande billigt. Framförallt om man tittar på de positiva hälsoeffekterna som kollagen ger dig. Vi gillar det här pulvret och rekommenderar det starkt till dig som snabbt och enkelt vill förse kroppen med extra kollagen.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Populärt alternativ: Great Earth Biocell Collagen II + Hyaluronsyra

 • 500 mg Kollagen
 • Hyaluronsyra
 • Bra för lederna
 • Vunnit priser

Det här får ses som ett exklusivt alternativ.

Själva innehållet är bra, en kapsel ger dig 500 mg Biocell Kollagen typ 2. Vilket är den typ av kollagen som människor använder främst för att motverka dåliga hy. Många skönhetsprodukter innehåller den här typen av kollagen, då det kan hjälpa mot rynkor, torr hud och åldrande hy.

Kosttillskottet innehåller även hyaluronsyra, vilken fungerar som ett smörjmedel till bland annat leder, muskler, muskler och huden.

Det här kosttillskottet är väldigt populärt, vilket också är en av huvudanledningarna till varför det är på vår bäst i test-lista. Vi tycker att tillskottet är ett av de bästa, men priset är helt uppåt väggarna. Det finns mycket billigare kollagentillskott som ger precis samma effekt.

Great Earth kollagen är ett prisvinnande kosttillskott som är väldigt populärt världen över. Det råder inga tvivel om att det är ett bra tillskott, som även vi gillar starkt. Men prissättningen är för hög och det sänker vår betygsättning. Det finns billigare tillskott som är lika bra. Om det är inom din budget och du gillar Greath Earth – för all del, det är ett utmärkt tillskott med ett bra innehåll.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är kollagen

Kollagen beskrivs ofta som ett byggnadsmaterial som bidrar till att hålla samman bindvävnad i kroppens senor, leder och muskulatur. Även ben och skelett, samt hudvävnad, byggs upp och bibehåller sin styrka med hjälp av kollagen.

Kollagen är en typ av protein som förekommer naturligt i många olika däggdjur, inklusive människan. Av alla typer av protein våra kroppar består av, är kollagen den vanligast förekommande sorten. Det finns både naturligt kollagen och syntetiskt framställda varianter.

Det går att få i sig kollagen genom maten, i synnerhet genom animaliska livsmedel som innehåller brosk, skinn eller ben. Sådana köttdetaljer är mer rika på kollagen än till exempel filéer eller köttfärs och andra animaliska livsmedel.

Även en del fisk innehåller kollagen, särskilt om de kan ätas hela med benen kvar, såsom ibland görs med till exempel sardiner.

Andra livsmedel som innehåller kollagen är produkter som innehåller gelatin. Gelatin består till stor del av kollagen, vilket vanligtvis utvinns från slakteriers restprodukter. Gelatin finns i många vanliga livsmedel, i synnerhet i gelégodis och andra sötsaker med geléliknande konsistens.

[ Läs: Stora guiden till linfröolja ]

Vad är kollagen bra för

Kollagen är ett populärt tillskott med flera användningsområden. Eftersom kollagen spelar en så vital roll i uppbyggnaden av många delar av kroppen är det lätt att förstå varför det kan ha så många positiva effekter att ta det som tillskott. Här listar vi några av de fördelar som kan nås genom att ta kollagen:

Smärtlindring och återhämtning

Det är vanligt att kollagen tas för att lindra smärtor i senor och leder, eller i musklerna. Då kollagen är en viktig byggsten i senor, leder och muskler, samt i den brosk som finns i kroppen som fungerar som ett skydd för våra leder, finns det goda skäl till att det är så populärt med kollagen mot just sådana besvär. Att kollagen fungerar för att lindra smärtor, samt påskynda återhämtningen efter tunga träningspass, är något som bevisats i ett flertal studier.

Det finns en hel del stöd för att kollagen har en mängd positiva effekter just när det gäller återhämtning efter träning med tung belastning. Konsumtion av kollagen kan reducera tiden som behövs för kroppen att återbygga det som brutits ner under ett tungt styrketräningspass, eller en påfrestande konditionsaktivitet.

Skönhet och hudvård

Många produkter som är designade för att motverka tecken på åldrande och som ska hålla huden ung och fräsch, innehåller kollagen som en av huvudingredienserna. Eftersom vår hud innehåller just kollagen finns det där en logisk koppling till hudvårdsprodukter.

Många som tar kollagentillskott upplever att huden känns friskare, mjukare och får mer lyster. Detta har även ett visst vetenskapligt stöd, man har till exempel kunnat se att ålderstecken i huden såsom rynkor, har reducerats hos personer som använt kosttillskott av kollagen.

Starkare ben & skelett

Det finns ett flertal studier som funnit en koppling mellan kollagen och en bromsad nedbrytning av skelettmassan. En bättre benhälsa överlag verkar kunna uppnås genom att konsumera kollagen. Eftersom benen i människokroppen till stor del är uppbyggda av just kollagen, är det lätt att förstå hur proteinet också hjälper benen att bibehålla sin slitstyrka och stabilitet.

Ökad muskeltillväxt

Kollagen är som nämnt tidigare, ett protein. I musklerna är kollagen en av beståndsdelarna, även om det inte är den huvudsakliga byggstenen i just muskelvävnad. Faktum är dock att det finns studier som pekar mot att kollagentillskott kan stimulera tillväxten av musklerna, i synnerhet i samband med styrketräning. Just denna koppling är däremot inte lika väl undersökt som kollagenets koppling till exempelvis uppbyggnaden av senor och leder. Det är förmodligen främst att betrakta som en potentiell bonuseffekt av att äta kollagen, för den som tränar och tar tillskottet för dess andra positiva effekter.

Biverkningar av kollagen

För friska personer finns det i stort sett inga risker med att ta kollagen. För personer med matallergi är det värt att känna till hur tillskottet är producerat innan det konsumeras. Det kan till exempel vara baserat på produkter från havet såsom fisk och skaldjur, vilket kan vara allergener.

I enstaka fall har det rapporterats att personer som tar kollagentillskott upplevt biverkningar som överdriven mättnad eller halsbränna. För personer med kroniska sjukdomstillstånd, till exempel försämrad njuraktivitet, är det generellt rekommenderat att avvakta med att använda kollagentillskott innan läkare eller annan medicinsk expertis har bedömt att det är säkert.

Vad innebär kollagenbrist

Det finns ett flertal faktorer som kan påverka kroppens förmåga att tillverka kollagen, eller förstöra kollagenet som finns, till exempel i huden. Några sådana faktorer är:

Stigande ålder

I takt med stigande ålder brukar kroppen bli sämre på att producera eget kollagen. Detta sätter igång flera processer som är symptomatiska för åldrande. Rynkor i huden, mindre elastisk hud och stelhet i lederna, är vanliga tecken på att kollagennivåerna har blivit lägre.

Solljus

Även solljus, eller mer specifikt den ultravioletta (UV) strålningen som finns i solljuset, har en förmåga att bryta ner kollagenet i kroppen. Detta är bland annat orsaken till att huden åldras snabbare av att vistas mycket i solen, med till exempel rynkor i huden som följd.

Rökning

Rökning är ytterligare en faktor som negativt påverkar kollagenet i kroppen. Dels via olika kemikalier i tobaksröken, men även nikotinet, har en förstörande effekt på kollagenet i huden.

Högt sockerintag

Man brukar säga att mat som är flottig eller sockrig kan ge finnar. Även om det stämmer, så är verkligheten faktiskt mycket värre än så.

Ett alltför högt sockerintag bryter nämligen ner kollagenet i kroppen och i slutändan göra det huden uttorkat och skört. Socker i stora mängder kan också bryta ner ditt immunförsvar och gör din kropp sämre på att bekämpa bakterier. Det kan resultera i torr hud, synliga porer, rynkor och allt annat som kollagenet har hand om.

[ Läs: Bäst i test Gainer ]

Kollagen som kosttillskott

Det finns många positiva effekter med kollagen, och att ta ett tillskott är ett enkelt och smidigt sätt att öka dosen av kollagen i kroppen. Många av de livsmedel vi vanligtvis äter här i Sverige innehåller relativt lite kollagen. Den genomsnittlige svensken äter sällan större mängder av brosk, skinn, eller köttdetaljer med ben eller märg kvar.

I vissa matkulturer är det vanligare att man till exempel kokar buljong på ben och andra svårätna delar, eller äter fisken hel, vilket medför att mängden kollagen i kosten blir högre. För den som äter en kost utan höga halter kollagen, i synnerhet den som äter lite, eller inget animaliskt protein, finns det stor risk att kollagennivåerna i kosten är låga. Du bör därför överväga kosttillskott innehållande kollagen.

För dig som är aktiv och tränar regelbundet finns det stora fördelar med att ta kollagentillskott, oavsett vilket kosthållning du har i övrigt. Eftersom forskningsstödet är så pass stort för att kollagen kan hjälpa med både smärtlindring och återhämtning, är det förmodligen många som skulle kunna dra nytta av de positiva effekterna av ett tillskott.

För personer med ledbesvär, smärtor eller kännbara försvagningar i benen och liknande, kan ett kollagentillskott fungera lindrande. Eftersom även denna effekt av kollagen är belagd genom vetenskapliga studier, kan det vara värt att prova för att förbättra din benhälsa, och minska smärtor och värk.

Kollagen och c-vitamin

När kroppen får i sig c-vitamin förbättras dess möjligheter att ta upp kollagenet. Det är därför en god idé att se till att äta c-vitaminrik föda, eller ta ett tillskott, för att på ett naturligt sätt hjälpa kroppen att få högre nivåer av kollagen. En del kosttillskott med kollagen innehåller c-vitamin som ingrediens, just för att uppnå denna effekt. Kroppen kan inte tillverka c-vitamin på egen hand, så det är viktigt att se till att få i sig det i någon form.

Fortsätt läsa på Formell