Linfröolja: Allt du behöver veta & Bäst i test

Linfröolja-och-grönsaker

Linfröoljan har blivit ett populärt val i hälsokostbutikerna. På grund av det näringsrika innehållet, så finns det flera anledningar till att använda den här typen av kosttillskott.

Men vad är linfröolja? Vad säger forskningen och vilka är hälsofördelarna? Kan det vara farligt?

I den här guiden svarar vi på det och en hel del annat.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa linfröoljan

Det finns flera bra linfröolja-tillskott. Egentligen är det inte så mycket som skiljer dem åt, mer än priset. Innehållet är för det mesta densamma, med små skillnader.

Vi rekommenderar därför att du väljer linfröolja baserat på tillverkaren. Våra favoriter är Healthwell och Holistic, men de andra på listan är även de mycket bra.

Här är de populäraste tillskotten av linfröolja.


Bäst i test: Healthwell Linfröolja EKO


Bäst i flytande form: Holistic Flytande Linfröolja


Bästa kapslarna: Holistic Linfröolja


Bra alternativ: Biofood Linfröolja EKO


Billigast: Omega Lin


Väldigt populär: Trikem Vimital Linfröolja


Vad är Linfröolja

Linfröolja är precis som namnet avslöjar, en olja utvunnen från linfrön. Vanligtvis tillverkas oljan genom att mogna linfrön kallpressas och oljan tas tillvara och säljs på flaska utan tillsatser. Oljan är värmekänslig så det är viktigt att den hanteras på rätt sätt under pressning och hela produktionsprocessen.

Det förekommer även kosttillskott med linfröolja i till exempel kapselform, för enklare dosering. Linfröolja säljs både i vanliga matbutiker, samt hos till exempel hälsokostbutiker och försäljare av kosttillskott, i såväl fysiska butiker som på nätet.

Linblommans linfrön har en lång historik av att användas som livsmedel. Fröna i sig sägs ha många nyttiga egenskaper, vilket även gäller när den kommer i form av olja. Det är vanligt att linfrön används i livsmedelsprodukter, särskilt i bakade matvaror som bröd eller kex. Linfröolja kan ibland förekomma i vissa livsmedel, till exempel margariner.

Linfröoljan nämns ofta som en källa till nyttigt fett, då den innehåller en typ av omega-3-fettsyror, nämligen ALA, eller alfa-linolensyra. Kroppen kan ta upp ALA genom konsumtion av linfröolja och använda den för att tillverka flera andra fettsyror i kroppen, bland annat EPA och DHA. Just dessa två fettsyror fyller flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat för hjärnans funktion, ögonen och hjärtat.

Dessa  omättade omega-3 fettsyror och återfinns huvudsakligen i lax, makrill eller annan fet fisk. Därför är det särskilt viktigt för den som inte äter fisk, till exempel veganer eller vegetarianer, att få i sig fettsyrorna genom annan kost.

Linfröolja är en bra vegetabilisk källa till omega-3 fettsyror.

Vad är linfröolja bra för

Få i sig tillräckligt med omega-3

Vi behöver få i oss ungefär 5-10 procent av vår energi som intas genom kosten, ifrån fleromättade fetter. Cirka en av dessa procentenheter bör komma från omega-3. I praktiken innebär det att vi bör äta runt 3 gram omega-3 om dagen. Om du inte får i dig tillräckligt från din vanliga kost, särskilt om du inte äter tillräckligt mycket fisk, är det rekommenderat att få i sig en mängd omega-3 genom ALA. Genom att äta en matsked linfröolja om dagen har du tillgodosett dagsbehovet av ALA, vilket är en mycket smidig lösning för dem flesta.

[ Läs: Bästa Omega 3-tillskotten ]

Sänka negativt kolesterol och blodtryck

Det finns goda skäl att anta att linfröoljan, tack vare sina rikliga mängder ALA, kan bidra till att sänka så kallat ”dåligt” kolesterol.

Det finns flera studier där linfröolja har jämförts med andra oljor för att utvärdera dess effekter på kolesterol och blodtryck. I dessa tester har linfröoljan visat sig betydligt mer effektiv när det gäller att förbättra värdena hos testpersonerna, vilket tyder på att linfröolja kan vara nyttigt för hjärthälsan, genom att sänka blodtryck och kolesterol.

Omega-3-fettsyror är kända för sina nyttiga egenskaper, och det tycks alltså vara så att även linfröoljan specifikt uppfyller flera av de nyttiga egenskaper som finns hos omega-3 överlag.

Minska inflammationer i kroppen

Det finns indikationer på att linfröolja kan fungera inflammationsnedsättande, och eventuellt motverka vissa allergiska besvär. Detta har kunnat observeras både i studier på djur och hos människor. I synnerhet hos överviktiga människor kan det finnas fördelar med linfröolja i syfte att minska inflammationer i kroppen.

Reducera cancertillväxt

Det finns en del lovande studier, framförallt på djur, där man med hjälp av linfröolja lyckats minska tillväxten av cancertumörer och stoppa spridningen av cancer. Sådana studier har gjorts ett flertal gånger på olika typer av cancer hos djur, med lovande resultat. Även andra sjukdomar, till exempel diabetes och artrit kan potentiellt lindras med hjälp av linfröoljans egenskaper.

För att fastställa huruvida linfröoljan de facto kan fungera för att bekämpa dessa olika sjukdomar krävs dock mer forskning.

[ Läs: Bästa Omega-6 kosttillskotten ]

Nyttigt för hud och hår

Linfröolja har visat sig kunna förbättra hårkvalitén och bidra till en lenare och mindre torr känsla i huden. Det har utförts studier både hos människor och djur där man kunnat visa att huden förbättras enligt ett flertal markörer av ett tillskott med linfröolja. Mindre hudirritation och strävhet var några tydliga exempel på förbättringar som redovisades. Det är oklart om linfröolja dessutom har dessa positiva effekter när den används utvändigt, men det är relativt vanligt att folk provar, med upplevt positiva resultat.

Behandling av karpaltunnelsyndrom

Den som har karpaltunnelsyndrom upplever många gånger obehagliga stickningar och domningar i händerna, ofta på natten. Det kan ibland kännas som att handen domnat bort, och fingrarna förlorar känseln.

Det finns forskning som tycks peka mot att linfröolja kan förbättra tillståndet hos personer med karpaltunnelsyndrom. Genom att applicera oljan utvändigt på handleden har man lyckats förbättra symptomen, hos personer som utöver oljan använder handledsstöd.

Är linfröolja farligt

I måttliga mängder finns det generellt sett inga risker med att konsumera linfröolja. Vissa obehag kan dock upplevas av känsliga personer, eller vid intag av större mängder. Potentiella obehag är: diarré, förstoppning eller gaser i magen.

Enligt livsmedelsverket är det ofarligt att både äta en begränsad mängd hela linfrön, samt troligtvis riskfritt att äta linfröolja. Däremot skriver de att krossade linfrön kan innehålla skadliga mängder vätecyanid och rekommenderar därför att inte äta just linfrön i krossad form.

Överlag är den generella uppfattningen kring linfröolja att det är säkert för friska människor att konsumera. För gravida och ammande kan det potentiellt finnas vissa risker med linfrön, samt för personer med olika typer av kroniska sjukdomar eller blodtrycksrelaterade åkommor. I dessa fall är det starkt rekommenderat att rådgöra med läkare eller kompetent medicinsk expertis innan dosering med linfröolja påbörjas.

Hur konsumerar man linfröolja?

Som kosttillskott kan linfröolja ätas i kapselform, eller som ren olja i flytande form. En matsked om dagen räcker för att få i sig tillräckligt med ALA, vilket kroppen kan omvandla till de essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Detta är särskilt viktigt för personer som inte äter fisk, eller äter det allt för sällan.

Smaken av ren linfröolja kan vara ganska besk, även om de flesta inte brukar ha några problem att äta en matsked direkt ur flaskan. Det går dock även bra att använda oljan till lite mer inspirerande ändamål i köket. Det går till exempel att använda den till att göra salladsdressing. Tillsammans med en god olivolja och lite citron, salt och lite kryddor har du en välsmakande fräsch dressing till din sallad.

Ett annat alternativ är att hälla ner en matsked när du ska mixa en smoothie, eller använda oljan i olika kalla soppor eller röror, till exempel tomatsoppa eller hummus. Ibland förekommer linfröolja i färdiga produkter, till exempel vissa margariner.

Det är dock inte rekommenderat att värma upp oljan, då fettsyrornas sammansättning förändras och de nyttiga effekterna blir förstörda.

Slutsatser

Linfröolja är en bra källa till de nyttiga omega-3-fettsyrorna som kroppen behöver. För friska personer är det ofarligt att använda oljan, och den har en mängd potentiella positiva effekter på hälsan. För folk som äter för lite fisk, eller inte någon alls, är linfröoljan ett bra val som källa till de essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Linfröolja kan ätas både som flytande olja och som kosttillskott i kapselform.


Fortsätt läsa på Formell