Chlorella: Bäst i test, Fördelar och Forskning

Chlorellatillskott

Chlorella är känt som en super food som inte bara ger dig massvis med vitaminer, mineraler och antioxidanter – men som också rensar din kropp på gifter.

Vi har tittat på vad forskningen säger om chlorella, vilka hälsofördelar det kan ge och om det finns några potentiella biverkningar.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa chlorella-tillskotten

Det fina med chlorella-tillskott är att de kommer i alla möjliga former: pulver, tabletter, kapslar och extrakt.

De olika burkarna kan skilja sig en hel del och därför kan det vara svårt att veta vilken man ska köpa. Vi har därför granskat de bästsäljande tillskotten för att se vad som är prisvärt.


Bästa kapslarna: Healthwell Chlorella EKO
”Bra pris, kvalitativt innehåll och många hälsofördelar”


Bästa tabletterna: Holistic Chlorella
”En naturlig produkt som kan hjälpa dig med allt från sömnen, till immunförsvaret och magbesvär”


Bästa pulvret: Chlorella EKO
”Det stabiliserar magen väldigt bra. Plus att man känner sig pigg och glad”


Bra alternativ: Helhetshälsa Chlorella
”Deras kosttillskott landar på 375mg chlorella per kapsel”


Bästa kapslarna: Chlorella Kapslar EKO


Ingen är förvånad över att Healthwell toppar den här bäst i test-listan. Innan vi började testet så läste vi andra konsumenters recensioner och det här är helt klart det populäraste chlorella-tillskottet.

En kapsel ger dig 600 mg chlorella. Om du känner att kapseln är för stor, så är det enkelt att dela den på mitten och hälla innehållet i ett glas med vatten. Riktigt smidigt!

Fördelen med kapslar är att de oftast är lättare att svälja än tabletter, och att de inte innehåller de ämnen som krävs för att producera tabletter. Allt tillverkaren behöver göra är att hälla i innehållet i de vegetabiliska kapslarna.

Bra pris, kvalitativt innehåll och många hälsofördelar – helt klart en bäst i test-vinnare.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bästa tabletterna: Holistic Chlorella


Holistic är ett välkänt namn i hälsoindustrin, så det är föga förvånande att deras chlorella-tillskott är ett av de populäraste.

Deras tabletter är fria från bekämpningsmedel och innehåller 400 mg chlorella.

En naturlig produkt som kan hjälpa dig med allt från sömnen, till immunförsvaret och magbesvär. Eftersom chlorella är sprängfyllt med vitaminer, mineraler och antioxidanter så påverkar det i princip varje organ i din kropp.

När gjorde research så tycks väldigt många ha den positiva effekten att de känner sig gladare och piggare av Holistics chlorella. Så det är ett perfekt kosttillskott under vinterns mörka dagar eller vid stressiga perioder.

Definitivt en av de bästa chlorella-tillskotten, om inte den bästa. Priset är tyvärr ett par kronor högre än de flesta andra burkar, men det är det värt om man ser till de positiva hälsoeffekterna.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bästa pulvret: Chlorella EKO


Healthwells chlorella i pulverform. Man har inte använt kemiska ämnen eller besprutningsmedel på algerna, för att kosttillskottet ska bevara alla vitaminer, mineraler och antioxidanter. Och för att pulvret ska vara så ”raw” och nyttigt som möjligt.

Pulvret är enkelt att blanda med vatten. Något som tycks utmärka det här pulvret är att det stabiliserar magen väldigt bra. Plus att man känner sig pigg och glad. Det tar inte många dagar innan man känner skillnad.

Pulver är inte det smidigaste att ta med sig till jobbet eller skolan, såvida man inte häller det i en mindre förpackning. Men om du vill använda det hemma, så är det ett väldigt kostnadseffektivt och bra kosttillskott. Om du planerar att använda chlorella när du är ute på språng, så kan tabletter eller kapslar vara enklare att hantera.

Båda tummar upp för denna ”superfood”, helt klart det bästa pulvret idag.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bra alternativ: Helhetshälsa Chlorella


Helhetshälsa är ett svenskt företag som tillverkar sina produkter själva. De använder inte genmanipulerade varor, alla förpackningar är återvinningsbara och de testar inget på djur.

De gör vad all hälsokost borde göra – fokusera på hälsan och miljön.

Deras kosttillskott landar på 375mg chlorella per kapsel. Det är mindre än de andra i vårt bäst i test, men det är inte nödvändigtvis en dålig sak. Om du inte vill få i dig så stora mängder, så är det här tillskottet ett bra val, eftersom det innehåller ”lagom mycket”.

Priset är något dyrare än konkurrenterna, men det är ändå inom en rimlig prisram.

Ett bra chlorellatillskott från ett bra företag, vi kan inte annat än att rekommendera!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är chlorella

Chlorella är en alg som växer i sötvatten. Den är populär på grund av sin näringsrikedom och har under lång tid odlats i Japan och andra närliggande länder. Det finns flera olika sorters chlorella och kvalitén och näringsinnehållet kan variera beroende på under vilka omständigheter den odlats.

Eftersom chlorella innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler, antioxidanter och till och med proteiner, kallas den ofta för en ”super food”.

Inom hälsokost och kosttillskottsbranschen är chlorella en populär ingrediens och säljs ofta i kapsel- eller tablettform, som ett extrakt, eller i pulverform. Det förekommer också att chlorella används på huden, till exempel som ingrediens i skönhetsprodukter och liknande. Detta eftersom dess näringsprofil, med många nyttiga ämnen och antioxidanter, tros ha en positiv effekt på hudens välmående.

Utöver näringsegenskaperna som kosttillskott, finns ett potentiellt användningsområde för chlorella som en hållbar energikälla inom jordbruk. Algen växer väldigt snabbt, vilket gör den väldigt praktisk att odla om den är användbar för sådana syften.

[ Läs: Därför behöver du Vitamin A ]

Vad är chlorella bra för

Chlorella är särskilt uppmärksammad för sin näringstäthet och det finns en mängd potentiella effekter som chlorella skulle kunna bidra till i kroppen. Här listar vi några av de fördelar som kan nås genom att konsumera chlorella.

Näringsrikedom

Det är viktigt att ha i åtanke att näringsinnehållet i chlorella kan variera mycket beroende på var det är odlat och under vilka omständigheter. Det går dock att säga att chlorella tenderar att vara särskilt rik på vissa näringsämnen.

  • Järn: Chlorella innehåller ofta rikligt med järn och för den som regelbundet konsumerar algen kan den tillgodose en ganska stor del av det rekommenderade dagsbehovet av järn.
  • Andra mineraler: En mängd mineraler förekommer i chlorella, även om det är i ganska små mängder. Till exempel folsyra, kalcium, kalium, zink med mera.
  • Omega-3: Chlorella tenderar att innehålla en hel del omega-3.
  • Antioxidanter: Det finns rikligt med många olika antioxidanter i chlorella.
  • Vitamin B12: Vanligtvis återfinns vitamin B12 endast i animaliska livsmedel, men chlorella verkar vara ett av få undantag till den regeln.
  • Protein: Lite otippat är chlorella en källa till fullvärdigt protein med alla essentiella aminosyror. Det är dock sällan man konsumerar några stora mängder, men det kan ändå tillföra något gram protein till kosten, då algen består av upp till 60 procent protein!

Förbättra immunförsvaret

Tack vare alla nyttiga näringsämnen hos chlorella är det inte osannolikt att ett tillskott av algen kan ge kroppens immunförsvar en riktig boost. Det har även kunnat bevisas i studier, om än i liten skala än så länge.

Kroppen behöver ha ett starkt immunförsvar och hela systemet som sköter den biten är oerhört komplext och det är svårt att utvärdera vilken effekt ett enskilt tillskott har. Det ser dock lovande ut när det kommer till chlorella och förhoppningsvis kommer det att studeras mer i framtiden.

Antioxidantiska egenskaper

I den nyttiga och näringsrika algen finns ett flertal ämnen som fungerar som antioxidanter i kroppen. Dessa vitaminer och mineraler hjälper kroppen att stå emot allvarliga sjukdomar och symptom. De antioxidantiska egenskaperna hänger i mångt och mycket ihop med dess förmåga att förbättra immunförsvaret, vilket även kunnat visas i enskilda studier.

Motverka högt kolesterolvärde

I vissa studier har man hittat stöd för att chlorella kan hjälpa kroppen att reglera blodfetterna och få ner kolesterol och högt blodtryck.

Det finns ett flertal studier där just blodtrycket kunnat sänkas som effekt av att inta kosttillskott med chlorella. Eventuellt beror detta på några av de näringsämnen som chlorella innehåller rikliga mängder av, som omega-3, kalcium och kalium.

Motverka flera allvarliga sjukdomar

De finns visst stöd för att chlorella kan spela in i kroppens kamp mot ett antal allvarliga sjukdomar, som exempelvis demens eller cancer. Det kan i så fall bero på de antioxidanter som finns hos algen som bidrar med många positiva effekter i kroppen, inklusive att agera motstånd mot dessa allvarliga sjukdomar.

Sänka blodsockerhalten

I kombination med en hälsosam diet finns det skäl att anta att chlorella kan bidra med att sänka blodsockret i kroppen och hålla det på lämpliga nivåer. Det finns viss forskning som ger stöd åt detta hos såväl friska personer, som hos personer med särskilda sjukdomar.

Rensa ut skadliga ämnen från kroppen

En intressant effekt av att äta chlorella är att algen tycks kunna bidra med att rensa kroppen från flera skadliga metaller som samlats i de inre organen. I djurstudier har man kunnat se att chlorella bidrar till att få ner nivåerna av giftiga metaller i känsliga organ som njure, lever och i hjärnan. Det finns goda skäl att anta att chlorella kan fungera som en hjälp för kroppen att frigöra sig från olika skadliga ämnen som miljögifter, vilket onekligen är en hälsobonus med detta tillskott.

Förbättra konditionen

Eftersom aminosyreprofilen hos chlorella är komplett finns det goda förutsättningar för att ett tillskott skulle kunna ge en boost när det tas inför konditionskrävande uppgifter. Särskilt de så kallade BCAA-aminosyrorna, vilka alla återfinns i chlorella, har en bevisat positiv effekt hos konditionsatleter.

I en studie kunde man bevisa att chlorella bidrog med bättre syreupptagningsförmåga hos den undersökta gruppen. Även om forskningsstödet är litet än så länge, är det inte orimligt att anta att chlorella kan ha en sådan effekt.

Biverkningar av chlorella

Det är i stort sett ansett riskfritt att äta chlorella. Det är dock bäst att själv prova hur du upplever chlorella, genom att introducera det i små mängder och känna efter. Möjliga biverkningar som i enstaka fall kan uppstå är olika mag- eller tarmrelaterade besvär såsom:

  • Gaser i magen
  • Diarré
  • Magkramper

Som för de flesta naturläkemedel och kosttillskott finns det anledning att vara försiktig eller avstå från konsumtion av chlorella för den som är gravid eller ammar. Mest för att vara på den säkra sidan, då kosttillskottet inte studerats tillräckligt för att garantera säkerhet under sådana omständigheter. Av samma anledning kan det också vara värt att inte äta chlorella året runt, utan ta det i perioder om några månader åt gången.

[ Läs: Test av de bästa proteinbarsen ]

Vem behöver chlorella kosttillskott

Chlorella innehåller väldigt många nyttiga näringsämnen, som vi alla behöver få i oss på ett eller annat sätt. Chlorella tillför inte nödvändigtvis något unikt som inte går att få någon annanstans, men de höga nivåerna av både vitaminer, mineraler och ett komplett protein gör det till ett fantastiskt tillskott till vilken diet som helst.

Den som vill använda ett naturligt pulver och inte förlita sig på syntetiska vitaminer kan med fördel prova att föra in chlorella i sin diet. Under strikta dieter, som under viktminskning, kan det var viktigt att få i sig extra mycket näring, utan extra kalorier. Vid sådana tillfällen är chlorella ett utmärkt alternativ.

Chlorella kan ätas antingen som tabletter, kapslar eller pulver. Vissa gillar att ha pulver i till exempel smoothies eller matlagning, medan andra föredrar att snabbt och enkelt kunna svälja det som en vitaminkapsel.

Sammanfattningsvis är chlorella i stort sett ofarligt att prova på att tillföra till sin vanliga kosthållning. Det är ett bra alternativ för den som vill höja det totala näringsinnehållet i sin diet, eller vill gå ner i vikt och behöver en liten extra näringsboost.


Fortsätt läsa på Formell