Bästa Kokosoljan 2022 – Stort Bäst i test och guide

Kokosolja

Kokosolja är utan tvekan det mest multifunktionella kosttillskottet på marknaden idag. Det används i allt från matlagning, till hälsokost och hushållsprodukter.

I den här guiden har vi givetvis ett bäst i test, men vi har även tittat på fördelarna och nackdelarna med kokosolja. Vad säger egentligen forskningen? Vi har tagit reda på det.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Kokosoljan

Vi har granskat de främsta kokosoljorna på marknaden idag, för att hjälpa dig att hitta den produkt som passar dig bäst.

Bäst i test: Superfruit Extra Virgin Coconut Oil
”Helt klart den mest prisvärda kokosoljan på marknaden idag.”


Bäst för håret: Holistic Kokosolja
”Burken är riktigt bra för dig som vill behandla håret och huden, men den fungerar minst lika bra till matlagning också.”


Bästa budgetalternativ: Healthwell Kokosolja Extra Virgin EKO
”Definitivt ett bra köp om du vill vara ekonomisk, utan att kompensera med kvalitet.”


Populäraste kokosoljan: Cocosa Extra Virgin Coconut Oil
”En KRAV-märkt kokosolja med en riktig god smak och doft av kokos”


Bästa doftfria: Healthwell Kokosolja Doftfri EKO
”En ekologiskt certifierad kokosolja för dig som vill kunna njuta av kokosoljans alla positiva egenskaper – utan att det luktar eller smakar något”


Bäst i test: Superfruit Extra Virgin Coconut Oil

En lite oväntad bäst i test-vinnare, men den är helt enkelt för prisvärd för att ignorera.

Den är helt fri från tillsatser, kallpressad, 100% RAW food, LCHF-vänlig (inga kolhydrater) och är ekologiskt certifierad. Trots det är den en av de billigaste burkarna.

Helt klart den mest prisvärda kokosoljan på marknaden idag.

Finns hos:


Bäst för håret: Holistic Kokosolja

Den här kokosoljan är gjord på färska kokosnötter från Filippinerna. Oljan kallpressas under 38 grader och är varken raffinerad, härdad eller blekt. Helt naturlig, alltså!

Burken är riktigt bra för dig som vill behandla håret och huden, men den fungerar minst lika bra till matlagning också.

Holistic kokosolja är en av de populäraste kokosoljorna och du har säkerligen sett den hemma hos någon bekant tidigare. Helt klart ett bra alternativ!

Finns hos:


Bästa budgetalternativ: Healthwell Kokosolja Extra Virgin EKO

Vi gillar Healthwell starkt, de är kända för att ha högkvalitativa produkter till ett billigt pris.

Det här är en ekologiskt certifierad kokosolja som passar lika bra för håret som till matlagningen. Den är kallpressad, vilket innebär att majoriteten av alla mineraler och vitaminer finns kvar i oljan under och efter tillverkningen.

En god, pålitlig och billig kokosolja med 49.2% Laurinsyra. Definitivt ett bra köp om du vill vara ekonomisk, utan att kompensera med kvalitet.

Finns hos:


Populäraste kokosoljan: Cocosa Extra Virgin Coconut Oil

En KRAV-märkt kokosolja med en riktig god smak och doft av kokos. Fungerar bra att äta, såväl som att smörja in sig med.

Vill du ha en superfood som många bekräftat att de gillar? Då är den här perfekt för dig. Det är utan tvekan den populäraste kokosoljan med en hel uppsjö av positiva recensioner och tester.

Finns hos:


Bästa doftfria: Healthwell Kokosolja Doftfri EKO

En till kokosolja från Healthwell, men den här helt fri från både doft och smak. Vad vi gillar är att den också är helt fri från tillsatser, vilket vi inte hade väntat oss.

En ekologiskt certifierad kokosolja för dig som vill kunna njuta av kokosoljans alla positiva egenskaper – utan att det luktar eller smakar något.

Helt klart den bästa produkten i kategorin doft- och smakfri.

Finns hos:


Hitta bästa kokosoljan för dig

Vissa använder kokosolja för att smörja in armbågarna, andra steker maten med kokosolja och någon gör egna tvålar av kokosolja. Så vilken kokosolja är bäst till vad?

Vi hjälper dig att välja ut den kokosolja som passar dig och dina behov bäst.

Varmpressad eller kallpressad kokosolja

Det finns två typer av kokosolja, den ena är varmpressad och den andra är kallpressad.

Varmpressad kokosolja tillverkas genom att man ångar den under väldigt höga temperaturer. Man raffinerar sedan oljan, vilket resulterar i mindre doft och smak av kokos. Men det är på bekostad av näringsinnehållet. När man ångar kokosoljan så försvinner en stor del av alla vitaminer från oljan.

Kallpressad kokosolja tillverkas utan lösningsmedel och utan användning av för höga temperaturer. Det innebär att det mest av alla vitaminer och antioxidanter bevaras i kokosoljan. Med andra ord är kallpressad kokosolja nyttigare än varmpressad.

Det är helt klart rekommenderat att välja en kallpressad kokosolja. De håller längre, är mycket nyttigare och är ekologiska. Varmpressad kokosolja har ibland starkare smaker och dofter (men inte av kokos), vilket gör att den möjligen kan göra sig bra i tvål och vid matlagning. Men även då skulle vi rekommendera kallpressad kokosolja – det är helt enkelt nyttigare.

Vilken typ av flaska

De flesta av oss använder kokosolja för dess hälsoeffekter. Det är helt enkelt bra för både miljön och våra kroppar. Därför är burken eller flaskan som kokosoljan ligger i, av betydelse, här är varför.

Glas

Du vill helst välja en flaska eller burk av glas. Det är det mest hälsosamma alternativet, då glas inte utsöndrar några farliga ämnen som hamnar i oljan. Glas är även ett effektivt material för att sluta samman och behålla näringen som finns i flaskan. Därför är alla produkter i vårt bäst i test av kokosoljor i glasflaskor och inte plast.

Plast

Du förstår nog redan vart vi är på väg. Kokosolja i plastflaskor må vara det billigaste alternativet, men på bekostnad av miljön och din hälsa. Plasten tenderar att förändra smaken på kokosolja, och de sluter inte innehållet lika effektivt som glas. Kokosolja har även höga nivåer av Laurinsyra, som med tiden kommer att börja ”äta” plasten. Om du vill vara så hälsosam som möjligt, rekommenderar vi dig att inte ha kokosoljan i en plastburk.

Extra virgin eller virgin kokosolja

När det kommer till olivolja så är det skillnad på extra virgin och vanlig virgin-olja. Det betyder att den ena innehåller fler fria fettsyror än den andra.

När det kommer till kokosolja så är det däremot helt annorlunda.

Det är ingen skillnad på extra virgin och virgin kokosolja. Det är bara ett marknadsföringsknep för att locka folk till att tro att den ena är bättre än den andra. Men det betyder inte att någon av dem är dålig, snarare tvärtom. Virgin är vad du vill ha, då det betyder att kokosolja har blivit kallpressad.

Raffinerad eller oraffinerad kokosolja

Det här är en av de viktigaste sakerna du behöver veta vad gäller kvaliteten på kokosoljan du köper. När man gör kokosolja  så finns det tre processer.

Raffinerad kokosolja

Den här kokosoljan är maskinpressad under höga temperaturer, vilket gör att många näringsämnen försvinner från slutprodukten. Det här är den mest processade kokosoljan av dem alla. Bland annat gör den om omättat fett till transfetter (dåligt fett).

Raffinerad kokosolja har en längre livslängd än organisk och oraffinerad kokosolja. Det kostar oftast mindre i butik också.

Raffinerad kokosolja har mindre smak av kokosolja och gör sig bäst för matlagning.

RBD

RBD står för ”refined, bleached and deodorized”. Det är en kemikalie som ibland används när man raffinerar kokosolja, för att filtrera oljan extra mycket. Vi rekommenderar att du inte äter RBD raffinerad kokosolja.

Oraffinerad kokosolja

En naturlig kokosolja gjord på fräscha kokosnötter som inte har torkats. Det resulterar i en kokosolja av hög kvalitet, fri från kemikalier och helt ekologisk. Dessa märks som ”virgin” eller ”extra virgin”. Oraffinerad kokosolja har den starkaste smaken och doften av kokos.

Oraffinerad kokosolja är bäst för hudvård, matlagning och att äta. Definitivt den bästa och mest hälsosamma kokosoljan du kan hitta.

Kokosolja i håret

I framförallt Asien har man i flera sekel använt kokosolja för att motverka torrt hår, mjäll och allmänt slitet hår. Det är först i modern tid som vi har börjat använda det även här i Europa.

Kokosolja innehåller fett och väldigt nyttiga vitaminer och antioxidanter som är bra för håret. Men se till att du applicerar det på rätt sätt.

Vilken olja ska man använda

Oraffinerad kokosolja är det absolut bästa. Oljan har inte genomgått någon hydreringsprocess, så den är fri från kemikalier och den har fått behålla alla viktiga vitaminer och mineraler.

Det går givetvis att använda raffinerad kokosolja för håret, men det är inte att rekommendera. Den innehåller färre näringsämnen och många gånger finns det onyttiga kemikalier där i. Det är inte vad du vill använda för att reparera torrt, irriterat eller mjälligt hår.

Hur man applicerar kokosolja i håret

Den bästa tiden för att behandla håret med kokosolja är under kvällen eller natten. Dels för att det tar tid, men också för att det blir bäst på torrt hår. Om du duschar på morgonen, så kan det ta lång tid innan håret har torkat.

1. Börja med att värma kokosoljan du vill använda. Men se till att den inte är het, det ska bara vara tillräckligt varmt för att molekylerna ska öppnas upp och kunna smörjas in i håret.

2. Ta lite kokosolja på handen och gnugga med den andra handen, så att det blir varmt och mjukt.

3.  Applicera oljan i sektioner av håret, så att du försäkrar dig om att du täcker alla områden. Om du inte har mjäll, så rekommenderar vi att du håller dig relativt ytligt och inte masserar in oljan i hårbotten.

4. Låt sedan kokosoljan sitta i håret i 20-30 minuter. Vissa människor sätter på sig en duschmössa och låter det vara kvar över natten, det går också bra.

Beroende på hårtyp, längd och typ av problem så har man kokosoljan i håret olika långt. Men börja med 20-30 minuter för att se hur det känns. Det brukar räcka för de flesta.

Vi rekommenderar även att du börjar med för lite än för mycket kokosolja. Du vill inte att håret ska vara jättefettigt och blött, som om du precis har badat i olja.

[ Läs: Det här måste du veta om Omega 6 ]

Vad är kokosolja bra för

Folk världen över använder kokosolja till en stor mängd olika saker. Du kan se kokosoljan användas i allt från matlagning, till att smörja in huden och håret. Vissa människor gör till och med tvål och schampo av kokosolja.

Det är  kreativiteten som sätter stopp för vad man kan göra med kokosolja.

Här är de vanligaste anledningarna till varför folk väljer att använda kokosolja.

Det fungerar som solskydd

Vad många inte vet är att kokosolja är ett naturligt solskydd med solskyddsfaktor 4. Med andra ord inte det starkaste skyddet, men helt klart användbart – framförallt som reserv, om man har glömt köpa solskydd och man ska ut i solen.

Bra för håret

Ett av de vanligaste användningsområdena för kokosolja, förutom vid matlagning, är helt klart hårvård. Kokosolja kan motverka mjäll, frissigt och torrt hår.

Kokosolja är rik på bra fett, vitaminer och mineraler – vilket är precis vad håret behöver. Om du scrollar upp så hittar du våra bästa tips på hur man använder kokosolja i håret på bästa sätt.

Ökar din ämnesomsättning

Det kan låta konstigt, men många människor använder kokosolja för att gå ner i vikt. Det är för att kokosolja innehåller MTC, vilket står för det engelska medium-chain triglycerides. Kort och gott är det fettsyror som snabbt absorberas av kroppen och som hjälper dig att bränna kalorier.

Studier visar att MCT’s temporärt kan öka din ämnesomsättning avsevärt. Så pass mycket att det faktiskt kan hjälpa dig att bränna kalorier och därmed gå ner i vikt. Men glöm inte bort att kokosolja innehåller väldigt mycket kalorier, så att äta med sked direkt ur burken är inte att rekommendera.

Förbättrar din tandhälsa

Det här kommer definitivt som en överraskning för många. Kokosolja är ett bra vapen mot bakterier, däribland Streptococcus mutans – som är den ledande orsaken till karies.

Bakterierna i din mun kan orsaka hål i tänderna, inflammationer i tandköttet och karies. De här bakterierna måste hållas i schakt genom att du borstar tänderna, använder tandtråd och äter rätt. Maten du äter är väldigt viktig när det kommer till munhälsa. Det finns inte bara mat som är dålig för tänderna, det finns även råvaror som är bra för tänderna, exempelvis kokosolja.

Kokosolja för hudvård

Eftersom kokosolja är sprängfylld med vitaminer, mineraler och nyttiga fetter – så är det superbra att använda på huden. Framförallt områden som ofta blir uttorkade, exempelvis armbågar, hälar och knän.

Du kan använda kokosolja i ansiktet också, men om du har en väldigt oljig hud så är det inte att rekommendera. Olja gör sig bäst om du har torr hud.

Biverkningar av kokosolja

Det huvudsakliga argumentet mot kokosolja är att det innehåller 80% mättat fett, vilket har en blodfettsökande effekt i kroppen.

Eftersom det innehåller så pass mycket fett, så kan det i större mängder och överdriven konsumtion leda till en rad olika åkommor. Bland annat viktökning, hjärtsjukdom och högt blodtryck.

En del svenska forskare menar på att vi får i oss för lite essentiella fetter i Sverige och att vi därför borde äta mer fisk, nötter, smör och ost. Inte kokosolja, som mest består av mättat fett.


Fortsätt läsa på Formell