8 Tips för bättre ekonomi med småbarn

Strandpomenad-med-son

Utökning i familjen innebär en hel del nya utgifter. Men med lite planeringen så är det inga problem. I den här artikeln ger vi tips på hur du som småbarnsförälder kan förbättra din ekonomi.

Att skaffa barn är en ovärderlig välsignelse som skänker oss föräldrar mycket glädje. Men under tiden som man lever i alla lyckorus så försvinner det pengar utan att man märker det.

Man räknar med att ett barn kostar ungefär 110.000 kronor under det första levnadsåret. Den siffran stiger för varje år som går, i takt med att kläderna blir större, magen hungrigare och fritidsintressena blir dyrare.

Men få inte panik.

Låt oss istället gå rakt på sak och se hur du, i egenskap av småbarnsförälder, kan förbättra din budget.

8 Tips för bättre ekonomi med småbarn

Det kostar mer än vad man kan tro. Det är blöjor, kläder och skor som snart är för små. Mat, välling, läkarbesök, dagis, försäkringar, leksaker och listan kan fortsätta i all oändlighet.

Kombinera det med huslån och bilköp och du har en mindre hjärtinfarkt på gång. Ja, så känns det i alla fall. Men det kan du undvika enkelt. Här är några enkla saker du kan göra för att förbättra familjeekonomin.

1. Jämför och räkna ut priset på barnprodukter

Det är först när man har ett barn där hemma, som man inser hur många blöjor det går åt. Det är otroliga mängder, vilket också innebär stora mängder pengar.

Du vill spara in så mycket pengar som möjligt och de där kletiga blöjorna är en stor utgift.

Vad många av oss gör är att vi går till butiken och tittar på blöjorna. Vi ser priset och vi ser märket. Ena paketet kostar 250 kronor och det andra kostar 210 kronor. Vi tar det billigaste, i tron om att det är mest kostnadseffektivt.

Beep!

Paketet för 250 kronor innehåller 76 blöjor vilket blir 3.2 kronor per blöja. Paketet för 210 kronor innehåller 50 blöjor, vilket blir 7 kronor per blöja. Det första alternativet är alltså det billigare och mest kostnadseffektiva valet.

Det handlar om kronor, men applicera det här tänket på allt du köper och du kommer att spara in hundralappar, om inte tusenlappar. Många bäckar små, som man brukar säga.

2. Använd kuponger och gå med i klubbar

Du är förälder nu, vilket per automatik innebär att det är ok för dig att börja samla kuponger.

Gå med i sparklubbar och titta på sidor där man erbjuder kampanjer och rabatter för barnprodukter. Vänta tills du får ICA och Coops reklamblad i brevlådan, med största sannolikhet finns det rabattkuponger och erbjudanden för barnföräldrar där i.

När man är ung och bor ihop med någon som också har ett heltidsjobb, så brukar inte pengar vara ett problem. Snarare tvärtom. Men när man har barn så gäller det att vara extra smart med sina pengar, det finns en tredje mun att föda och en tredje kropp som behöver kläder.

Kuponger är mycket underskattade, men faktum är att du kan spara mycket pengar om du utnyttjar dem.

3. Sluta köpa onödiga saker

Det här är främst riktat till dig som har eller ska ha ditt första barn.

Alla första-gången-föräldrar gör exakt samma misstag: de köper varenda liten manick och leksak. Bebisen ska ha allt!

Men bebisen behöver inte allt. Ditt barn behöver ett säkert säte i bilen, en bekväm och säker säng och dylika saker. Att köpa trehundra gosedjur, två olika gåstolar och flera olika babygym kommer inte att göra ditt barn gladare – men det kommer att ruinera dig ekonomiskt.

Barn är enkla att underhålla, det räcker med ”peek-a-boo”-leken för att de ska skratta tills de kiknar. Gosedjur som kan prata, lysa och dansa behövs inte än.

Vi alla har varit med om det, du vill ge ditt barn allt du ser Men tro oss, det mesta behövs inte. Spara de pengarna tills barnet blivit stort istället.

[ Läs: Så blir du bättre på att spara pengar ]

4. Gör er egen barnmat

Det finns massvis med recept på Internet om hur man kan göra sin egen barnmat. Mixa potatisar eller blanda grönsaker. Det är mycket billigare än att köpa färdiggjord mat på burk, och när vi säger billigare så menar vi mycket billigare.

Se till att du tar dina recept från väletablerade och pålitliga källor, så att du vet att maten innehåller all den näring som barnet behöver.

5. Använd begagnat

Låna eller köp från släktingar, leta efter begagnade prylar på nätet och byt med dina vänner. Alla barnfamiljer har saker hemma, i någon garderob eller i ett skåp, som inte används. Deras barn är för stora. Så nu står de i valet och kvalet mellan att kasta eller sälja.

Att sälja, byta eller låna barnprodukter är som en näringsrik milkshake för din ekonomi. Barnsaker är smärtsamt dyra, så att köpa dem begagnat kan spara dig många tusenlappar.

Allt ska du däremot inte köpa begagnat. Bilsäten uppdateras hela tiden och man kommer med säkrare konstruktioner varje år. Likaså barnsängar. Plus att man inte vet hur de här sakerna har använts och om de därför kan vara trasiga någonstans. Därför rekommenderar vi att du köper dem nytt.

6. Spara inför barnets framtid

Det låter som en väldigt avlägsen framtid, men en vacker dag kommer ditt barn att bli vuxet. Han eller hon kommer att vilja studera, köra bil och köpa lägenhet. Börja spara pengar redan nu. När det är dags för barnet att stå på egna ben, så vill du kunna erbjuda ekonomisk hjälp – för det kommer att behövas.

[ Läs: Så lär du ditt barn att bli ekonomiskt ansvarsfull ]

7. Spara inför din framtid

Även du kommer att åldras och slutligen gå i pension. Du måste även tänka på din egen framtid och ekonomi.

En vacker dag kommer du att vilja njuta av ålderdomen och inte behöva spendera varje dag grubblandes över hur du ska skrapa ihop nästa måltid. En del av vuxenlivet innebär att du ser över din egna ekonomiska framtid och spara inför ålderdomen.

8. Gör en budget

Om du inte har gjort en budget tidigare så är det dags nu. När man har barn så är det lätt hänt att pengarna försvinner åt alla möjliga håll, utan att man har koll på vart de försvinner.

Lägg upp en budget för era inkomster och utgifter. På så sätt blir det också mycket lättare att spara inför både barnet och din framtid.


Fortsätt läsa på Formell