Generellt sett är barn och ungdomars förståelse för finanser undermålig i Sverige. Även många vuxna har problem med att förstå sin ekonomi. Att lära sina barn om pengar är livsviktigt. I den här artikeln går vi igenom 4 effektiva och spännande sätt du kan lära ditt barn om pengar.
Programmen på TV med vuxna människor med ekonomiska problem avlöser varandra. Den grundliga förståelsen för inkomst, utgift och budget är som bortblåst. Man kan tycka att skolan ska utbilda våra barn och förbereda dem inför vuxenlivet, men det största ansvaret bär ändå vi föräldrar.
Vi måste förbereda våra barn för ett framgångsrikt liv i samhället och då har privatekonomi en stor betydelse.
Att lära sitt barn om pengar
Ett barn måste först och främst förstå pengars värde. Var kommer de ifrån, hur känns de att ha och varför är det viktigt att vara försiktig? Vad händer om man slösar pengar och varför är det viktigt att göra en budget?
Ekonomi och pengar behöver inte vara tråkigt och stelt. Du kan underhålla och lära ungarna på en och samma gång.
1. Prata med dem om pengar
Förvånansvärt många föräldrar pratar inte alls om pengar med sina barn och gör man det, så är det för att klaga över sin situation. Det kommer göra så att dina barn associerar pengar och ekonomi med ångest och problematik. Det bådar inte gott för framtiden.
Bjud in dina barn till att ta del av dina finanser. När du tittar igenom kvitton, lägger upp en budget eller betalar fakturor. Allt du gör som har med pengar att göra kan du visa och förklara för ditt barn. Att visa vad mamma och pappa gör och hur det fungerar är spännande, det blir bara tråkigt och jobbigt om du gör det tråkigt och jobbigt.
Ditt barn kommer automatiskt att börja fråga varför man behöver kvitton, varför man behöver en bilförsäkring och varför du antecknar utgifter och inkomster varje månad. Det kommer att ge ditt barn en grundläggande förståelse för pengar.
Du behöver alltså inte ha en formell lektion om pengar, utan det går alldeles utmärkt att lära under vardagliga situationer. Praktik är alltid roligare än teori.
[ Läs: Så blir du bättre på att spara pengar ]
2. Låt barnen arbeta
Pengar växer inte på träd, utan man måste arbeta för att tjäna pengar. Det är viktigt även för barn att förstå detta. Det kommer få dem att respektera sina pengar, lära sig att planera och ta vara på sin tid. Om man inte förstår värdet i pengar så kommer man att spendera dem vårdslöst.
Skapa ett veckoschema där dina barn får göra saker i hushållet. Exempelvis klippa gräsmattan, dammsuga hela huset eller putsa bilen. När de har genomfört alla sina sysslor under veckan så får de sin lön (veckopeng).
Barnet kommer att förstå att de byter ut sin tid och energi mot pengar, precis som i arbetslivet. Inledningsvis kommer de att göra köp som de egentligen inte behöver, vilket är bra. Då lär de sig tidigt att de inte ska slösa. En lärdom du helst vill att de ska uppleva i ung ålder och inte äldre, när saker och ting är dyrare och man har mer att förlora.
Om de inte gör sina sysslor, så får de heller inte hela sin veckopeng.
Studier har visat att barn som gör sysslor i hemmet, tenderade att vara mer disciplinerade och ansvarsfulla än barn som inte gör det.
3. Lägg upp en budget för deras pengar
Att låta ditt barn titta på när du gör en budget är en sak, men när det gäller deras egna intjänade pengar så får de ett helt annat perspektiv.
Eftersom barnen endast tjänar mindre pengar genom sysslor, så kan det bli lite svårt att lägga upp en budget. Men det går givetvis att göra, om än i mindre skala.
Det enklaste och vanligaste sättet är att använda tre eller fyra burkar. Märk burkarna ”Spara”, ”Spendera”, ”Presenter” och ”Välgörenhet”. Ni kan givetvis modifiera hur ni vill. I slutet av varje vecka sätter du dig ner med ditt barn och tillsammans fördelar ni veckopengen i burkarna. Förklara syftet med varje burk och ge exempel på framtida händelser där en burk kan komma till användning.
En del föräldrar använder tre burkar, en för att spara, en för att spendera och en för presenter/välgörenhet. Det är viktigt att lära barnet att också vara givmild och ta hand om andra människor. Fyller barnets syskon år om en månad? Fråga vad ditt barn skulle vilja ge till sitt syskon.
Vid större presenter och belopp så kan du givetvis hjälpa till och betala en del. Syftet är barnet ska få en sund och realistisk förståelse för budget, pengar, inkomster, utgifter och välgörenhet. Inte att de ska bli helt självständiga och ekonomiskt oberoende, än.
4. Spara mot ett mål
Du kan fortfarande köpa leksaker, presenter och prylar till dina barn. Men ibland är det bra att också säga till dem att de får köpa något på egen hand.
Vill din son ha en ny leksak? Sätt er ner tillsammans och kolla i spenderarburken hur mycket som finns där och hur lång tid det kommer att ta innan han kan köpa leksaken. Om han redan har tillräckligt med pengar – perfekt! Häll ut alla pengar på bordet och visa honom exakt hur mycket pengar som kommer gå till leksaken. Det blir lättare att förstå när man ser det framför sig.
Ditt barn kommer lära sig att spara och får en uppfattning av vad saker och ting kostar. Att se alla pengar på bordet är en helt annan sak än en siffra på ett papper. Att hålla, känna och se är ett effektivt sätt att lära sig på.
Förbered dina barn inför framtiden
Alla barn följer mamma och pappa och anammar deras åsikter och reaktioner. Om du alltid pratar dåligt om pengar och alltid klagar på hur lite pengar ni har, så kommer ditt barn också få en negativ bild av ekonomi och finanser. Det kan potentiellt leda till problem i framtiden.
Det är oroväckande många människor som inte fått lära sig om pengar av sina föräldrar och därför får stora problem i vuxenlivet. De får skulder, lever från lön till lön och hamnar i en ekonomisk rävsax de inte kan ta sig ur. Det i sin tur kommer att påverka den mentala hälsan och livet i stort.
Se till att ditt barn inte blir en av dem – lär ditt barn om pengar idag.