Hur du kan spara hälften av din inkomst varje månad

Spargris-på-träbord

Att spara pengar varje månad bör ligga i varje persons intresse. Men det är inte alltid så lätt, och att lägga undan en eller två hundringar kan kännas betydelselöst. Vill du säkra inför framtiden och spara mer än hälften av din inkomst varje månad? Så här gör du för att spara en stor del av din inkomst.

En del ”finansexperter” menar på att du kan spara 5% av din lön varje månad. Visst, du kan göra det – men är det optimalt? Nej.

I framtiden vill du vara trygg, ekonomisk stark och inte behöva känna oro för pengar. För att uppnå det så kommer du att behöva spara pengar, eller vinna på lotto. Det sistnämnda alternativet är orealistiskt för de flesta av oss, så du gör bäst i att börja spara redan nu.

Spara hälften av din inkomst varje månad

Så vad ska du göra om du vill spara 50% eller mer av din lön varje månad?

Alla människor har två alternativ när det kommer till att fylla sparkontot med pengar. Det spelar ingen roll om du heter Sven Andersson eller Warren Buffert. Det du måste göra är:

  • Tjäna mer pengar
  • Strama åt din budget

Det hela börjar oftast med en attitydförändring. Man lever för dagen, köper dyr elektronik och ligger på sofflocket efter jobbet. Inte helt ovanligt är det att man grämer sig över hur lite man tjänar och hur tomt bankkontot är.

Att du läser den här artikeln är bevis på att du har tagit steget och vill förändra din attityd. Du vill hitta en lösning istället för att bara klaga på situationen. Redan nu har du gjort mer än 30% av befolkningen.

Så här gör du i praktiken.

[ Läs: Tips för att spara pengar ]

8 tips för att tjäna mer pengar

Börja öka dina inkomster och förminska dina utgifter. Det är så enkelt i teorin och, ärligt talat, det behöver inte vara mycket svårare i praktiken.

Du behöver inte storma in på chefens kontor och skrika om löneförhöjning, även om möjligheten givetvis finns. Vi har många sätt att tjäna extra pengar för att skapa oss en bättre framtid. Här är ett par tips på vad du kan göra.

    • Börja köra Uber. Har du körkort, bil och tid över på kvällar och helger? Istället för att stirra på Youtube i 5-6 timmar, så kan du vara där ute och tjäna pengar genom Uber. Ett ypperligt sätt för att tjäna extrapengar!
    • Sälj gamla saker. Du kommer att bli chockad över hur mycket du kan tjäna på gamla prylar som bara ligger hemma och skräpar. Nuförtiden behöver man inte ställa ut ett bord ute på gatan för att sälja saker. Det räcker det med att knäppa några bilder med mobilen och lägga upp på forum, sociala medier och säljsajter.
    • Köp och sälj. Börja köp begagnade saker och sälj dem för en högre summa. Möjligheterna är oändliga och kanalerna där du kan fynda saker är många. Men se till att du inte köper på dig en massa saker som du sen inte kan sälja. Gör research och lägg upp en budget först.
    • Frilansjobb på nätet. Om du är duktig på något så är det stor chans att du kan tjäna pengar på det. Många människor tjänar pengar online genom sälja sina tjänster via Frilanssidor som Upwork, Freelancer och Fiverr. Är du duktig på att skriva? Kan du göra snygga logotyper eller älskar att redigera videos? Då finns det mycket pengar att hämta på nätet!
    • Skaffa ett helgsjobb. Tyvärr är det inte alltid så lätt att hitta jobb i Sverige idag. Men det finns städfirmor, byggarbetsplatser, bagerier och flyttfirmor som behöver hjälp på helger. Ring runt och fråga om det finns möjlighet för dig att jobba varannan helg eller kväll.
    • Undersök möjligheter på jobbet. Det är inte alltid man har koll på hur långt man kan klättra inom företaget man jobbar på. Finns det möjligheter att ta ett steg upp i karriären och få en bättre lön? Prata med din chef eller HR-avdelningen och se vilka alternativ du har.
    • Arbeta i kvarteret. Det finns alltid människor som behöver hjälpa med att bygga på huset, städa tomten, flytta möbler eller klippa gräsmattan. Fråga runt i kvarteret och erbjud dina tjänster.
  • Börja lära ut. Utomlands är det vanligt att studenter extrajobbar som lärare. På Internet finns det sidor som specialiserar sig på att knyta samman språklärare med studenter. Du behöver inte alltid vara utbildad lärare, utan många gånger räcker det med att svenska är ditt modersmål och att du är pedagogiskt lagd.

[ Läs: Så lär du dina barn om pengar ]

8 Sätt för att sänka din budget

Allt handlar i grund och botten om att ha en bra budget. Det finns människor som tjänar 40.000:- i månaden efter skatt, men som ändå har mindre på kontot än någon som tjänar 17.000:- i månaden.

Gå noga igenom din budget och skär bort onödiga utgifter. Det finns med största sannolikhet utgifter som du antingen helt kan ta bort, eller i alla fall förminska.

  • Telefonkostnader. Det var enklare förr när de flesta använda kontantkort. Då var man tvungen att fylla på med kredit varje månad. Nuförtiden går det mesta på autogiro och man har sällan koll på hur mycket mobilen egentligen kostar. Kolla upp vad du betalar för mobilen varje månad och se om du kan hitta ett billigare alternativ.
  • TV. Du kan leva utan satellit och kabel-TV. Dyrt, oftast onödigt och sällan prisvärt. Många skippar TV helt och hållet nuförtiden.
  • Börja äta hemma. Att äta ute på restaurang kan vara skönt och gott, men är sällan ekonomiskt gångbart. Om du vill börja spara mer pengar varje månad så gör du bäst i att börja laga mat hemma.
  • Ha kul utan att spendera så mycket. Du behöver inte köpa resor till andra sidan jorden eller boka dyra spa-massager för att ha roligt. Gå ut i skogen och andas in naturen, grilla ute på gården eller spela sällskapsspel där hemma. Det går alldeles utmärkt att ha roligt utan att tömma hela plånboken.
  • Använd erbjudanden. Nu menar vi inte att du ska köpa en ny laptop bara för att de har REA just nu. Matbutiken brukar däremot ha rabatterbjudanden som kan vara väldigt prisvärda. Om köttet du brukar köpa är prissänkt – köp ett par stycken och frys in.
  • Byt ut din dyra bil. Har din bil en hög försäkring och bränner en hel del bensin? Sälj den och köp en billigare som inte är lika dyr i drift. Det kan du spara många tusenlappar på om året.
  • Köp begagnad. Du kan hitta saker som är i perfekt skick men som kostar hälften av nypriset. Du kan föreställa dig hur mycket pengar du sparar in om du köper kläder, elektronik och verktyg som är begagnat.
  • Avsluta prenumerationer och medlemskort. Stående prenumerationer som går på autogiro kan bli väldigt dyrt. Förr i tiden var det tidningar som var den stora boven, numera är det gymkort som aldrig används som dränerar folks ekonomi. Avsluta prenumerationer som du inte behöver.

Fortsätt läsa på Formell