17 enkla sätt att spara pengar snabbt

Mynt

Privatekonomi är ofta något som förändras och förbättras under en längre tid. Men det finns saker du kan göra för att snabbt förändra din situation och spara mer pengar än du trodde var möjligt. Vi går igenom 20 ”svarta hål” du kan täppa igen, för att spara mer pengar – snabbt.

Var du än är i din finansiella resa så finns det alltid utrymme för förbättring. Men det svåra är inte att spara pengar, det svåra är att börja spara pengar. Att ta det första steget är alltid svårast.

När man pratar om att spara mycket pengar snabbt, så tror många att det är en stor utgift som måste sänkas eller stoppas. Men det är sällan en enda utgift som dränerar ekonomin – det är många små.

Det här är ditt första steg mot ett större bankkonto.

20 sätt att spara pengar snabbt

Ingen av de här strategierna kommer att på egen hand förändra din ekonomi. Men tillsammans kan de revolutionera dina finanser totalt.

Många bäckar små, som talesättet lyder.

1. Stäng av TV:n och sluta med Netflix

Hur många människor känner du som tittar på TV? Väldigt få. Hur många av dessa betalar för TV-kanaler? Desto fler.

Många har ett paket där Internet och TV ingår. Se om det finns billigare alternativ, där du bara betalar för Internet och inte TV. Alternativt, säg upp din box. Behöver du verkligen 50 kanaler? Oftast använder vi bara 2-3 kanaler ett par gånger i veckan.

Netflix kan vara roligt och relativt billigt. Drygt 100 kronor per månad låter inte mycket, men på ett år har du gjort av med 1200 kronor. Börja titta på Youtube istället, eller börja dela kontot och dela kostnaden med någon du känner.

2. Sluta samla och börja sälja

Det är när man flyttar ut från sin lägenhet eller sitt hus, som man inser hur mycket krafs man äger. Man bär ut kartong efter kartong som man knappt vet vad de innehåller. När man kommit till sin nya bostad och öppnad kartongen så tänker man ”jaha, den här saken hade jag glömt bort”.

Sälj det.

Det finns ingen mening att samla på sig saker som aldrig används, såvida det inte har en affektionsvärde. Inte nog med att du får mer utrymme där hemma – du tjänar också pengar.

[ Läs: 14 saker du måste sluta slösa pengar på ]

3. Bemästra 30-dagars-regeln

En nyckel, och tillika hemlighet, till ekonomiska framgångar för privatpersoner är att kunna kontrollera sina impulser. Vi människor älskar omedelbar tillfredsställelse. Skillnaden mellan rika och fattiga, är att de rika i större utsträckning kan hantera sina känslor.

30-dagars-regeln innebär att när du ser någonting du vill ha, exempelvis en cykel eller ett par hörlurar, så får du inte köpa produkten direkt. Du måste vänta 30 dagar. Det innebär att dina impulser svalnar och du hinner tänka igenom beslutet mer rationellt.

Att anamma den här regeln kan potentiellt spara dig flera tusen kronor om året. Allt för många människor köper saker de egentligen inte behöver, bara för att de ”kände för det”. Den där lyckan som du tror att du kommer få av att köpa något, kommer bara vara ett par dagar. Desto mer lycka och pengar kommer du att få från benhård självdisciplin.

Plånbok

4. Skriv en lista innan du shoppar

När du går runt i en butik eller ett shopping centrum, så blir du attackerad överallt. Konstant.

Butiken har blivit designad av psykologer, professionella designers och marknadsförare. Allt är placerat och anordnat för att locka dig till att köpa saker. Samma sak gäller produkterna, deras förpackningar och slogans är gjorda för att du ska konsumera.

Av den anledningen ska du skriva en shoppinglista innan du går och handlar. Sedan håller du dig till den. Annars är risken stor att du köper saker du egentligen inte behöver eller vill ha.

5. Laga kläder istället för att kasta dem

Har en knapp gått sönder på skjortan eller har tyget börjat släppa på byxan? Det är varken krävande eller svårt att laga enklare saker på dina kläder.

Den enkla vägen att kasta klädesplagget och gå och köpa nytt. Det svåra är inte själva lagandet, det svåra är att orka laga dem.

Laga knappen istället för att köpa en ny skjorta för 600 kronor.

6. Bjud in dina vänner istället för att gå ut

Att ”gå ut” är en av de värsta fienderna till en stark privatekonomi. Att gå på bio är dyrt, restaurang ännu dyrare och vi ska inte ens prata om vad två drinkar kan kosta.

Bjud hem dina vänner istället, laga lite mat, titta på film eller spela spel tillsammans. Det är minst lika kul och kostar inte ens hälften så mycket som en kväll på stan gör.

7. Köp inte nya spel innan du klarat de gamla

De flesta människorna spelar TV- eller datorspel nuförtiden. Något de alla har gemensamt är att de har väldigt många spel – som de aldrig spelat klart.

Ett knep är att inte köpa ett nytt spel förrän du har bemästrat (eller varvat, i datorspelsspråk) det senaste spelet du köpte.

Det är också rekommenderat att köpa spel som har så kallat ”replay value”, det vill säga att du kan spela det flera gånger om. Köp underhållning som varar länge, inte spel som du tröttnar på efter en timme eller två.

Spelar-tvspel

8. Rensa garderoben

Gå igenom din garderob och ta ut sånt som du inte använder eller inte längre vill ha. Istället för att slänga dem så kan du antingen:

  • Sälja kläderna
  • Skänka till välgörenhet

Antingen tjänar du pengar på dina gamla kläder, eller så gör du en god sak och skänker dem till dem som behöver. Eller ännu bättre, sälj hälften och skänk bort andra hälften.

9. Drick vatten istället för socker

För både din hälsa och ekonomi, bör du dricka vatten istället för sockriga drycker som juice eller läsk.

Allt det där sockret kommer att höja risken för sjukdomar, men det dränerar också din ekonomi. Att köpa en burk läsk på jobbet kostar inte speciellt mycket. Men om du gör det varje dag så blir det i slutändan en stor utgift.

Sockret kommer dessutom att förstöra dina tänder, vilket kommer att leda till tandläkarbesök – och är det något tandläkare är bra på, så är det att ha höga priser. Att bara gå in på tandläkarmottagningen kostar 500 kronor, nästan.

10. Snälla, sluta röka

När vi ändå pratar om hälsa, så måste vi också nämna rökning.

Du vet att det är dödligt och att du förgiftar kroppen med över 8000 kemiska ämnen. Men det är också en enorm utgift för många. I Sverige kostar cigaretter väldigt mycket, och staten höjer skatterna nästan årligen.

Sluta röka och du kommer att spara absurt mycket pengar. Om du röker ungefär ett paket om dagen, så kan du spara upp till 20.000 kronor per år! Tänk vad du kan göra för de pengarna istället.

[ Läs: Så sparar du halva lönen varje månad ]

11. Gör dina egna presenter istället för att köpa

Det finns massvis med kreativa sätt att göra saker på. Allt från egna ljus och tvålar, till smycken och mat. Det behöver inte vara dyrt för att mottagaren ska bli glad.

Egna presenter ger dessutom en personlig touch, som många gånger är mer uppskattad än ett plagg från H&M.

12. Gör prisjämförelser innan du köper något

Oavsett om du ska köpa en ny TV, mobiltelefon eller bara handlar mat – så finns det dyra och billiga alternativ.

Det behöver inte ens vara någon skillnad mellan produkterna, det är bara butikskedjan som har högre priser än sin konkurrent. Gör därför efterforskningar och se var du kan handla produkten billigare.

Att handla i ett stort varuhus är oftast mycket billigare än om du köper mjölk i en liten butik på hörnet. Att göra prisjämförelser kan spara dig flera tusen kronor om året, beroende på vad du köper.

13. Underhåll dina saker där hemma och var försiktig

Det är absurt hur mycket dyr elektronik som slängs bort på återvinningsstationer och grovsoprum. Saker som hade kunnat hålla flera år till om personen bara hade tagit hand om produkten på rätt sätt.

Du har säkert känt personer som hela tiden köper ny elektronik, för att den gamla alltid går sönder. I mina yngre dagar kände jag en kille som varje år köpte ny dator och ny mobiltelefon.

Hans mobiler hade alltid sprickor i skärmarna och datorerna hade alltid problem, eftersom han inte tog hand om sakerna. Hans laptop kunde stå på golvet i flera dagar, så att damm kom in i datorn och förstörde fläktarna. Han tappade hela tiden mobiltelefonerna så att de gick sönder och krävde dyra reparationer. Han var oaktsam och tänkte ”jag ska ändå köpa en ny snart”.

Om du underhåller och tar hand om dina saker, så kan du förlänga produktens livslängd med flera år. Det vill säga, du behöver inte köpa nytt hela tiden eller skicka in grejerna på reparation.

Trasig-mobil

14. Köp begagnat när du kan

Du kan spara tonvis med pengar genom att köpa begagnade kläder. Second hand är populärt i Sverige. Du kan hitta plagg som bara använts en gång, för hälften av nypris.

En kamera som kostar 6 tusen kronor kan köpas begagnat, i perfekt skick, för 3-4 tusen kronor.

15. Laga mat hemma

Okej, varje ”spara pengar”-lista på Internet nämner det här. Så vi ska vara kortfattade.

Att äta ute är dyrt. Att laga mat hemma och ta med till jobbet är billigt. Det här är en av de största utgifterna för folk idag.

Om du avskyr att laga mat, så kan du laga storkok inför hela veckan.

16. Stäng av lamporna

El kan kosta mycket. Om du inte är i rummet, varför ska då lampan och TV:n stå på?

Stäng av elektricitet som du inte använder eller behöver. Varje lampa som står påslagen och oanvänd, är pengar i sjön.

17. Spendera inte stora pengar på att underhålla barnen

Det är bara vi vuxna som är dyra i drift. Det krävs inte mycket för att underhålla ungarna. Du behöver inte spendera pengar på dyra solresor, Disneyland eller de senaste TV-spelen.

Gå ut i skogen och hajka, spela fotboll på baksidan, gör en tipsrunda i hemmet eller ge er ut och cykla lite. De billigare alternativen är oftast de roligaste och mest givande, för både dig och barnen.


Fortsätt läsa på Formell