Lånelöfte – Så fungerar det och så utvärderar banken dig

Signerar-lånelöfte

Ska du köpa villa, radhus eller lägenhet och behöver nu ett lånelöfte? I den här artikeln får du reda på allt du behöver veta om lånelöften.

Om du ska ta ett lån så är det viktigt att du förstår hur ett lånelöfte fungerar. Det minskar risken för missförstånd och misstag, som kan leda till att du inte kan köpa ditt drömhus.

Vi går bland annat igenom vad ett lånelöfte är för något, hur länge det gäller och vad bankerna tittar på när du ansöker.

Vad är ett lånelöfte

Ett lånelöfte är en skriftlig bekräftelse på hur mycket pengar du kommer att få låna. Du vet därmed vilken budget du har inför ett eventuellt köp av bostad. Annars finns risken för att du vinner budgivningen på ett hus och sedan får avslag vid låneansökan.

Ett lånelöfte är också en indikation och bekräftelse för mäklaren och försäljaren att du är en seriös budgivare som kan betala i slutändan.

Hur länge gäller löftet

Tidsperioden för lånelöftet skiljer sig mellan olika banker och långivare. I regel brukar löftet sträcka sig mellan 3 och 6 månader.

Om du, eller ni, skulle gå ner i lön eller få dyrare månadskostnader så kan det i vissa fall göra lånelöftet ogiltigt.

Vad kollar banken på vid lånelöfte

När du ansöker om ett lånelöfte så gör de flesta banker en kreditupplysning på dig. Det är därför inte rekommenderat att ansöka hos flera banker samtidigt, även om det är fullt möjligt. Eftersom flera kreditupplysningar under kort tid kan indikera på ekonomiska svårigheter, ur långivarens perspektiv.

I regel tittar banken på:

  • Inkomster
  • Utgifter
  • Anställningsform
  • Tidigare och nuvarande lån
  • Betalningsanmärkningar
  • Om du är folkbokförd

Det banken gör är en riskbedömning: hur stor är chansen att du inte kommer att kunna betala tillbaka? Om du har en historia av många betalningsanmärkningar, eller har gått långa perioder utan en fast inkomst – så minskar det dina chanser för ett lån. Även om det inte utesluter dina chanser helt.

Kom ihåg att om en bank nekar dig, så finns det inget som stoppar dig från att fråga hos en annan bank. Det är inte ovanligt att en bank säger nej och att nästa bank ger dig ett lånelöfte veckan efter.

Banken kan fortfarande neka dig

Ett lånelöfte är inte bindande, vilket innebär att långivaren inte måste låna ut pengar till dig. Du kan fortfarande bli nekad, trots ett lånelöfte i handen. Det hör däremot till ovanligheten.

När någon blivit nekad lån, trots lånelöfte, så är det oftast på grund av en eller två anledningar.

Bostaden anses inte vara en säkerhet

Innan banken beviljar ett lån så vill de veta vilket objekt du ska köpa. De kan då göra bedömningen att bostaden inte är en tillräcklig säkerhet för att låna ut pengar till dig. Var därför noga med banken vilken typ av bostad du planerar att köpa och skriv aldrig på ett kontrakt innan du har fått lånet beviljat.

Förändrad ekonomisk situation

Om du har fått ett lånelöfte, är det viktigt att du informerar banken om din ekonomiska situation skulle förändras vad gäller lön, anställningsform eller arbetstider. Det kan nämligen förändra deras riskbedömning. Om du har gått ner i lön, så kan det resultera i att du inte får låna lika mycket pengar som ni tidigare kommit överens om.