Spara pengar – 14 Enkla tips för mer pengar och frihet

Spargris
Sparande

Egentligen är det inte svårt att spara pengar. Det svåra är att börja spara pengar. Vill du få en bättre ekonomisk situation? Då får du inte missa experternas 14 bästa tips för att sparar pengar.

Många människor lever ”från lön till lön”, det vill säga de är i princip bankrutt i slutet av månaden. Man köper resor, går på fina restauranger, köper elektronik och dyra kläder. Oavsett var dina pengar tar vägen idag, så kan många slantar ha använts till något bättre imorgon.

Det kommer att komma en tid då du inser att det är dags att köpa en ny bil, dator eller bjuda din partner på en romantisk resa. Tänk att kunna göra det, utan att behöva gå minus på bankkontot eller äta nudlar i ett halvår för att ha råd. Allt handlar om att vara förberedd.

14 Tips för att spara pengar

Oroväckande många människor associerar ”att spara pengar” med något negativt, oftast snålhet. Men du behöver inte vara snål, äta dålig mat eller leva ett isolerat liv bara för att du sparar pengar.

Att spara pengar innebär bara att du är smart och inte slösaktig med din ekonomi. Du vet vart du ska och hur du ska ta dig dit.

1. Identifiera dina utgifter

Om du vill bli ekonomiskt starkare så måste du börja med att notera dina utgifter. Det spelar ingen roll hur mycket pengar som rullar in på kontot, om du ändå har utgifter som tömmer hela saldot varje månad.

Anteckna varje utgift du har, från kaffet på jobbet till mat och bensin. Sortera sedan utgifter i kategorier, exempelvis: Mat, bil, telefon och lån. Få en klar bild av var dina pengar går.

2. Gör en budget

Du har nu koll på dina utgifter. Då är det dags att göra en budget. Ställ dina inkomster mot dina utgifter. Hur mycket pengar vill du spara varje månad? Hur mycket pengar vill du lägga på kläder och resor?

Din budget är en realistisk plan och strategi för att nå dina mål. Sätt upp en gräns för hur mycket du får spendera varje månad i respektive kategori. Var sedan strikt och håll dig inom din budget.

3. Reducera utgifter

Din budget är klar och den initiala chocken över hur mycket pengar du spenderar har förhoppningsvis lagt sig nu.

Dags att börja skära ner på utgifterna!

Även om du inte köper den nyaste mobiltelefonen varje år eller har det värsta högtalarsystemet i vardagsrummet, så kan du ha stora utgifter ändå. Många bäckar små, som man brukar säga. Det spelar ingen roll om du har ett stort hål i plånboken eller flera små – resultatet är densamma, pengar rinner ut.

Äter du alltid mat ute istället för att ta en matlåda till jobbet? Köper du läsk varje dag? Har du Netflix HD, trots att du aldrig tittar på Netflix och när du gör det så är det på en liten skärm? Har du ett gymkort, men går till gymmet en gång i månaden?

Det vanligaste problemet folk har är att de har många små utgifter. Sånt som inte märks förrän man faktiskt antecknar dem på ett papper. Att täppa igen de hålen kan revolutionera dina ekonomiska förutsättningar.

[ Läs: 19 tips på roliga saker du kan göra på en budget ]

4. Köp begagnade saker

Nu menar vi inte att du ska köpa använda bildäck, tandborstar eller matvaror. Men att börja köpa kläder på second hand och beställa begagnade böcker kan spara in många hundralappar.

Många städer och kommuner har lokala grupper på Facebook där folk säljer saker de inte längre behöver. Du kan hitta allt från cyklar, till verktyg och tavlor där.

Ett väldigt ekonomiskt och miljövänlig val!

5. Se över dina TV-vanor

Ja, nu finns det ju skatter som man måste betala och det kan du inte göra mycket åt. Men en del människor har stora paket av TV-kanaler som de knappt använder.

Är det värt att betala 499 kronor i månaden för 50 kanaler, när du tittar på två av dem varannan lördagskväll? Troligtvis inte.

Se över dina paket och undersök om du inte kan se dina favoritprogram på Youtube eller Netflix istället.

TV-kontroll

6. Använd kontanter i en vecka

När man använder digitala pengar är det lätt hänt att man förlorar förståelsen för hur mycket man spenderar. Att fysiskt hålla i pengarna och ge dem till kassörskan, kan återge dig förståelsen för hur mycket pengar du gör av med.

En hundralapp hit och dit känns inte mycket om man scannar sitt kort i butiken. Men att räcka över varje sedel gör det hela mer ”verkligt”.

Prova betala enbart kontant i en hela vecka. Det kommer definitivt förändra din syn på dina utgifter och pengar.

7. Vänta innan du köper något

Ett gammalt knep som många föräldrar försökte lära sina barn. Någonstans på vägen försvann den här visdomen och vi impulsköper saker mer än tidigare. Att ”sova på saken”, tycks inte längre finnas i vårt vokabulär.

Om du vill bli rikare och smartare med dina pengar – sluta impulsköp!

Kolla priser, väg för- och nackdelar med produkten och fundera på om du verkligen behöver den. Om du känner att du måste köpa något idag, som egentligen inte är viktigt, så gör du bäst i att vänta och tänka på saken ett par dagar.

8. Sluta samla och börja sälja

Inte direkt ett knep för att spara pengar, snarare innebär det att du tjänar dem. Än dock ett viktigt tips för dig som vill förbättra din ekonomi.

Många människor har lägenheten eller huset fyllt med saker de aldrig använder. Både dyrt och billigt material. Börja sälja dessa saker, det finns många kanaler på Internet där du kan tjäna en slant på begagnade prylar.

Du frigör utrymme där hemma, samtidigt som du fyller upp plånboken.

9. Drick mer vatten

En till synes absurd rubrik i den här artikeln. Men faktum är att många människor spenderar otroliga summor på läsk, kaffe och andra drycker. I de flesta fallen dricker man vatten som blandats med socker och andra sötningsmedel. Inte hälsosamt för vare sig kroppen eller din ekonomi.

Börja dricka vatten istället för läsk. Kaffe är inte lika lätt att ge upp, men istället för att köpa dyrt kaffe på kaféer, så kan du leta efter billigare alternativ.

Vatten-och-bär

10. Planera matlagning och matlistan

Gör en veckas matschema. Följ sedan den listan till punkt och pricka.

Anledningen är att många av oss kommer hem från jobbet på onsdagen och har ingen aning vad vi ska äta. Då blir det ofta så att man äter något onyttigt och dyrt för att stilla sin hunger. Förbered kommande veckas matlagning på söndagskvällen istället.

Det minskar också risken för att du köper saker du inte behöver när du ska handla mat. Då kommer du inte snegla på snabbpizzorna i frysdisken.

11. Undvik köpcentrumet

Att gå i ett köpcentrum kan för vissa människor vara som att gå i en godisfabrik utan att smaka på något. Gallerior är designade för att du ska lockas till att spendera dina pengar, så du gör bäst i att inte gå dit i onödan. Ta hellre en promenad utomhus.

12. Ta en matlåda till jobbet

Ett klassiskt tips för att spara pengar som du har hört flera gånger förr.

Men gör du det?

En del människor menar på att de kommer att sitta och äta ensamma om de tar mat till jobbet, eftersom kollegorna äter ute. Det är en värdelös ursäkt för att vara slapp och vårdslös med sina pengar!

Du är gammal nog för att kunna klara av att sitta ensam och äta mat. Du kan vara utan dina kollegor i en timme. Chansen är dessutom stor att någon av dina kollegor tänker precis som dig och därför fortsätter spendera pengar på restaurangbesök varje dag också. Om du börjar äta i lunchrummet, så kommer någon av dina kollegor att göra det efter ett par dagar också.

Att äta ute på restaurang varje dag är inte hållbart för fem öre. Många människors ekonomi skadas på grund av det. Laga istället nyttig mat hemma och ta med till jobbet.

13. Köp en djup frys

Att kunna köpa stora mängder mat och frysa in är en välsignelse för dina finanser. Är det rea på kött eller bröd idag? Köp ett gäng förpackningar och frys in. Det kan du spara mycket på i längden.

14. Få din partner att också spara pengar

Det är svårt att spara pengar om ens partner slösar hejvilt. Du kan sköta dig exemplariskt, men när personen du älskar vill åka på dyra resor, gå på dyra utekvällar eller köpa en ny TV – så är det lätt att man ger in.

Motivera och inspirera din partner till att gå på samma väg som dig. Allt blir så mycket enklare när man är två!


Fortsätt läsa på Formell