Vad är en kreditupplysning – Viktigt att veta

Man-gör-kreditupplysning

En kreditupplysning är en bedömning av en persons ekonomiska muskler. Om du planerar att ta ett lån måste du ha koll på vad en kreditupplysning är. Även om du inte har några anmärkningar eller skulder – så kan en kreditupplysning påverka dig negativt. Vi går igenom allt du behöver veta.

Kreditupplysningar görs på alla människor som ansöker om lön, stora som små. De flesta har ett hum om hur det fungerar, men är lite osäkra på hur det verkligen fungerar och varför.

För att du ska slippa begå några misstag så går vi snabbt och enkelt igenom vad en kreditupplysning är för något och hur du ska hantera dem.

Vad är en kreditupplysning

Kort och gott är en kreditupplysning en bedömning av din kreditvärdighet. Det vill säga, man granskar din ekonomiska situation för att se hur trolig du är att återbetala ett eventuellt lån.

Kreditupplysningar kan göras av långivande privatpersoner, företag och banker. Det finns två typer av kreditupplysningar: Mikroupplysning och personupplysning. Mer om det längre ner.

När en bank bedömer din kreditvärdighet, så tittar man vanligtvis på dina skulder hos Kronofogden, betalningsanmärkningar och inkomst. Vid större lån så tittar man även på äktenskapsförord, fastighetsinnehav, personuppgifter och tidigare förfrågningar.

Nekad lån trots ren kreditupplysning – trodde du

En del människor har blivit nekade lån, trots att de aldrig haft varken skulder eller betalningsanmärkningar. Många gånger är det på grund av tidigare förfrågningar av kreditupplysningar.

Bankerna bedömer dig nämligen utefter antalet kreditupplysningar du gjort. Om du har många kreditupplysningar gjorda de senaste månaderna så blinkar varningslamporna hos långivaren.

Vad du har gjort: ansökt om lån hos flera banker för att se var du får bäst ränta och förmåner. Du vill ha det bästa erbjudandet, så du har granskat marknaden från topp till tå genom att kontakta så många banker som möjligt.

Vad banken ser: du har sökt lån hos flera andra banker tidigare, men har aldrig lånat några pengar. Det kan vara så att dessa 10 långivare har nekat dig att ta lån. Du kan därför vara en potentiell risk.

Nu finns det givetvis flera variabler som spelar in när banken gör en bedömning av din ekonomi, så ett stort antal kreditupplysningar behöver nödvändigtvis inte förstöra dina chanser att ta lån. Men kom ihåg att det är en viktig faktor som långivaren tar med i bedömning av dig som låntagare. Var därför försiktigt med att kontakta för många långivare på en och samma gång.

En kreditupplysning är registrerad upp till 12 månader.

[ Läs: Bästa sätten för att spara pengar ]

Två typer av kreditupplysningar

Som vi beskrev tidigare så finns det två olika typer av kreditupplysningar.

Personupplysning

Det här är den mer omfattande typen av kreditupplysning. Oftast görs den vid större lån. Personupplysningen innehåller personuppgifter, fastighetsengagemang, civilstånd, skulder, betalningsanmärkningar, tidigare kreditförfrågningar och inkomstuppgifter.

Det finns olika typer av personupplysningar, där den som används av banker och långivare går under namnet UC3. Det är den mest kompletta upplysningen.

När ett företag gör en personupplysning måste man informera om att så har gjorts. Man skickar även en bekräftelse via post till folkbokföringsadressen.

Mikroupplysning

En mikroupplysning ger långivaren mycket mindre information om dig. Oftast används den vid mindre lån. Det finns ett par långivare som enbart använder mikroupplysning, oavsett lånets storlek. Den här typen av kreditupplysning påverkar inte din kreditvärdighet, då den här typen av upplysning inte registreras någonstans.

Informationen som mikroupplysningen ger är:
Namn och adressuppgifter
Skulder hos Kronofogden
Betalningsanmärkningar

Varför görs kreditupplysningar

Alla långivare och banker måste göra en kreditupplysning innan de beviljar dig ett lån. Enligt konsumentkreditlagen och lagen om bank- och finansieringsrörelse så måste det göras.

Anledningen till varför banker vill göra en bakgrundskoll är för att se om det finns en risk med att låna ut pengar till dig. Bankens önskan är att låna ut pengar till människor som kommer att kunna återbetala lånet, räntan och eventuella amorteringar utan problem. Om du har skulder hos Kronofogden så minskar det chansen för att du kan ta ett lån.

Hur länge är kreditupplysningar registrerade

Ett stort misstag många gör är att man ansöker om kredit hos flera banker och långivare samtidigt. Vilket innebär att en stor mängd kreditupplysningar görs. Det vill du undvika.

En kreditupplysning finns registrerad i upp till 12 månader. Om du redan har gjort flera kreditupplysningar, så rekommenderar vi att du väntar minst 3 månader innan du gör en ny. Långivarna kan se när upplysningarna gjorts, och om det är flera månader mellan ansökningarna så är det till din fördel.


Fortsätt läsa på Formell