14 småsaker vi slösar pengar på

Shoppingpåsar

Att räkna ut hur mycket pengar man slösar varje år kan orsaka en smärre ångestattack. Huruvida du väljer att göra den uträkningen är upp till dig, men vi rekommenderar dig att börja minimera på utgifterna redan nu. För att kunna göra det måste man först lista ur vart pengarna försvinner. Det hjälper vi dig med!

Tänk dig att kunna spara pengar varje månad – utan att behöva leva torrt och snålt. Många tror att de måste äta nudlar och köpa det sträva och hårda toapappret för att kunna fylla sparkontot. Så behöver det inte vara. I de flesta fall behöver du bara minimera spillet på onödiga saker.

Här är de 14 vanligaste sakerna som vi slösar pengar på.

1. Bankomatavgifter

Avgifterna för att ta ut pengar från bankomaten är höga. Om du gör många uttag varje vecka så är det dags att tänka om. Banken som hanterar bankomaten tar ut avgifter och likaså din bank. Om du tar ut pengar utomlands är det ännu värre.

Avgifterna är höga – börja planera dina uttag!

2. Oanvända prenumerationer

Ögna igenom vilka transaktioner du gjorde förra månaden. Har du gymkort, tidningar eller tjänster som dras varje månad utan att du använder dem? Dags att säga upp kontrakten. Om du går till gymmet en gång i månaden är det med största sannolikhet inte värt ett månadskort.

3. Försena betalningar

Har du glömt betala en faktura eller skjutit upp på förseningspåminnelserna? Vad som än föranlett situationen så kan det snabbt bli väldigt dyrt. Något som kostade 100 kronor kostar numera 200 kronor för att du inte betalade i tid.

Börja använda autogiro och skaffa ett system för hur du betalar dina räkningar.

Fakturor

4. Köper saker för att det är REA

Kampanjer med stora röda bokstäver och glittriga skyltar informerar dig om att du sparar 1000:- om du köper produkten nu. Nja, du kommer fortfarande att betala 3000 kronor, vilket kommer att lämna ett hål i din plånbok.

Köp inte saker bara för att det är REA. Fråga dig själv om du hade köpt produkten om det inte har varit REA.

5. Handla mat utan lista eller när du är hungrig

Gå aldrig ut och handla när du är hungrig. Du kommer garanterat att köpa på dig både det ena och det andra som du inte behöver. Oftast något onyttigt och sockrigt.

Se till att du skriver en lista på vad du ska handla och ha mat i magen innan du går ut. Då kommer du bara köpa det du verkligen behöver och du undviker impulshandlande.

[ Läs: Spara pengar – 14 Enkla tips för mer pengar och frihet ]

6. Köper saker av bekvämlighet

Du har en liten butik på hörnet som säljer vatten för 20 kronor, i varuhuset några meter bort finns samma vatten för 5 kronor. I den lilla butiken får du vattnet på 2 minuter, varuhuset kommer ta ett par minuter extra för att hämta flaskan och för att gå till kassan. Du sparar ett par kronor, men många bäckar små.

Välj det billiga alternativet istället för det som är mest bekvämt.

7. Äter ute

Någon gång ibland går bra, men att äta på restaurang varje dag blir riktigt, riktigt dyrt. Börja ta med dig matlådor till jobbet istället, det kommer spara dig många hundlappar varje månad.

Äta-ute

8. Kastar bort mat

I vårt konsumtionssamhälle så slänger vi bort otroliga mängder mat. I Sverige kastade vi bort 127 kg/per person år 2012. Det är enormt mycket mat. Det skadar både miljön och din ekonomi, så börja spara mat istället för att slänga den.

Var inte rädd för att äta rester!

9. Inte ta hand om din hälsa

Det är en kliché som har blivit till verklighet. Om du inte tar hand om dig själv så kommer du att få ett hårt uppvaknande en vacker dag. Tandläkare, doktorer, medicin och sjukhusvistelser är inte billiga. Försäkringen räcker sällan hela vägen och du kommer att få betala för en del saker.

Träna, ät bra och borsta tänderna två gånger om dagen. Ditt framtida ja kommer att tacka dig.

10. Kabel-TV

Vi har nämnt det förr och vi nämner det igen: få kollar på TV numera, men många har kabel-TV. Behöver du verkligen 100 kanaler om du använder två av dem en gång i veckan? Säg upp hela kontraktet och sätt in de pengarna på sparkontot varje månad istället.

[ Läs: Spara hälften av din lön varje månad ]

11. Glömmer bort de små sakerna

”Det här kostar bara 10 kronor”, ”äh, det är lugnt, det är bara 50 kronor” och ”det är jättebilligt, förut kostade det 200 spänn, nu är det 100 kronor”.

En farlig inställning att ha till sina pengar. Många bäckar små, som man säger. Oftast är det inte de stora utgifterna som dränerar folks ekonomi, det är de små utgifterna som man inte tänker på.

12. Impulshandlande

De här köpen kan bokstavligen förstöra din budget. När du impulsköper så tänker du inte logiskt eller strategiskt, allt bygger på känslor. Det är få saker du behöver just nu vid första ögonblick.

Väntar ett par dagar och överväg för- och nackdelar med att köpa den här saken.

13. Betalar för saker du kan göra själv

Laga cykeln, tapetsera vardagsrummet eller fixa med datorn. Det mesta kan du göra själv, även om du inte gjort det förr. Youtube har miljontals med instruktionsvideos för alla möjliga saker och troligtvis känner du någon som är kunnig i ämnet.

Rådfråga andra och sök på Internet innan du betalar för en tjänst som du kan utföra själv.

DIY-bokstäver

14. Köper nytt istället för begagnat

Man behöver inte alltid köpa gamla saker och det är helt klart skönare att köpa en produkt som ingen annan tidigare har använt. Men det är inte alltid ekonomiskt försvarbart att köpa en soffa för 18.000 kronor när du kan få densamma begagnad, i bra skick, för 8.000 kronor.

Kolla vilka möjligheter som finns innan du köper en vara för nypris.

Vad har du tidigare slösat pengar på?

Har du hittat små utgifter som sedan visat sig blivit stora? Dela gärna med dig av dina erfarenheter så att andra kan undvika samma misstag.


Fortsätt läsa på Formell