Vad är foundation, primer och concealer

Smink

Foundation, primer och concealer – vad är egentligen vad? Vilken appliceras först och är det nödvändigt att använda alla tre? I den här artikeln får du reda på det, plus mycket annat matnyttigt.

Det är lätt att bli förvirrad när man läser om makeup. Tillverkarna lovar allt mellan himmel och jord och ibland verkar olika typer av kosmetika ge samma resultat.

När man läser om concealer, primer och foundation så sägs de alla täcka missfärgningar, porer och finnar i ansiktet.

Så vad är egentligen skillnaden?

Vad är en primer

Det här är basen till hela din makeup. Primern kommer före både foundation och concealer.

Primerns huvuduppgift är att dölja porer och linjer i din hud. Den har även egenskaper som gör att din foundation sitter i längre utan att flagna bort eller smulas.

Med andra ord en viktig grund som inte bara döljer linjer och porer, men även ger stöd åt din foundation.

Utöver basegenskaperna, så finns det primers som erbjuder något ”utöver det vanliga”.

Det finns de som ger mineraler, vitaminer och oljor till torr och känslig hud. Andra primers specialiserar sig på att dämpa och tona ner rödflammig hud.

[ Läs: Primer bäst i test ]

Vad är en foundation

Huvudsyftet med en foundation är att jämna ut hudtonen. Om du har missfärgningar eller ojämna nyanser i ansiktet, så hjälper en foundation till med att jämna ut färgerna. En foundation hjälper även övrig makeup att hålla längre.

Precis som en primer, så döljer en foundation också porer, finnar och ärr.

Vanligast är att man använder en foundation efter att man har använt sin primer. Framförallt då primern har egenskaper som gör att den hjälper din foundation att stanna kvar och hålla kvaliteten under hela dagen.

Men det finns människor som använder foundation före primer, även om det inte hör till vanligheten.

[ Läs: Bäst i test foundation ]

Vad är en concealer

Den siste samurajen, riddaren på den vita hästen – kärt barn har många namn.

Concealern hör till basen av hela din makeup, men appliceras sist av dessa tre.

En concealer används inte på hela ansiktet, utan den används för att ”punktmarkera” specifika områden i ditt ansikte som behöver extra omvårdnad.

Exempelvis använder man concealer när man har mörka ringar under ögonen eller om man har fått en stor finne på näsan som inte går bort med hjälp av foundation och primer.

Med andra ord fungerar concealern som en nödlösning vid akutsituationer som en foundation och primer inte klarar av. Den är inte alltid nödvändig, men är en riktig räddare i nöden vid krissituationer.

[ Läs: Bäst i test concealer ]


Fortsätt läsa på Formell