Bästa Primern 2024 – Bäst i test primer för varje hudtyp

Primer

Visst är det svårt att hitta en primer som passar just din hudtyp? Det värsta är att om ens primer inte är bra, så kommer både din foundation och concealer se dålig ut. I den här guiden hjälper vi dig att hitta den bästa primern för dig.

Basen till din makeup är din primer och utan en bra grund så är det nästan omöjligt att få ett bra resultat.

Det blir lite som ett bygga ett hus i kvicksand. Oavsett hur bra väggar, tak och material du använder så kommer huset att sjunka ner och vara ostadigt. Samma sak gäller din kosmetika.

Så vilken är den bästa primern för dig?

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa primern

Bäst lyster och glans

Sensai Glowing base
Bäst på att täcka

Instant Smooth Perfecting Touch

Det kan vara ganska överväldigande att välja bland det enorma utbud av primers som finns där ute. Någon specialiserar sig på att dölja finnar och porer, en annan är bra mot torr och irriterad hud.

Vi har tagit en titt på de populäraste produkterna för att hitta den primer som passar för dina behov bäst.

Max Factor Finity All Day Primer – Bäst i test


 • Bra på att dölja skavanker
 • Härligt naturligt lyster
 • Håller hela dagen

En fantastisk primer som verkligen håller hela dagen. Den jämnar ut huden riktigt bra och hjälper din foundation att sitta på plats hela dagen.

När vi gjorde research så var det här en av de primers som har flest positiva recensioner, vilket vittnar om den höga kvaliteten.

Formulan känns enkel och effektiv, utan att vara för aggressiv. Den gör precis det man vill:
1.) Jämnar ut huden
2.) Döljer eventuella skavanker
3.) Håller hela dagen

Vi hittade till och med recensioner av folk som jobbar 12-timmars skift, vilket innebär starka ljus och en del svett. Trots det sitter primern och foundation kvar.

Om du har väldigt oljig hy och inte vill ha så mycket lyster, så bör du undvika den här primern. Den är lite oljig och ger en härlig glans.

Vi kan inte annat än älska den här primern från Max Factor – den är en självklar bäst i test-vinnare. Varmt rekommenderad!

Finns hos:


Sensai Glowing base – Bäst lyster och glans

 

 • Ansiktet skiner naturligt
 • Exklusiv
 • Fungerar bra på egen hand
En riktigt bra primer med en vacker och naturlig glans.

Kombinationen primer och foundation är underbar, men för dig som bara vill ha en primer så är Glowing base perfekt.

Jämnar ut bra och döljer eventuella skavanker utan problem. Den känns lyxig utan att vara för pompös. Den kostar lite mer än Max Factors Smooth miracle, men å andra sidan klarar sig den här primern bra på egen hand vilket gör att man inte behöver köpa en foundation.

Perfekt för dig som vill väcka liv i ansiktet med mer glans och lyster. Den är också bra för dig som vill använda enbart en primer och inte någon foundation, även om de båda arbetar lika bra ihop som man kan förvänta sig av en sån här premium-produkt.

Finns hos:


L’Oréal Paris Infallible Primer – Superbra hållbarhet

 

 • Bra på att dölja missfärgningar
 • Billig
 • Utmärkt hållbarhet

Har du problem med att ditt smink inte håller sig på plats under dagen? Börjar fästet och kvaliteten försvinna ju längre timmarna går?

Då passar den här primern dig perfekt!

Infallible primer har en hållbarhet som få hudprodukter kan jämföra sig med. Den fungerar dessutom bra oavsett vilken hudtyp du har: oljig, torr eller normal.

Den suddar även bort rödflammiga missfärgningar i ansiktet, så om du har problem med röda fläckar är det också en klockren primer.

Definitivt en av de bästa primer där ute och precis som Max Factors flaska så kostar den här primern väldigt lite i jämförelse med de flesta andra.

Finns hos:


Instant Smooth Perfecting Touch – Bäst på att täcka

 


 • Döljer rynkor, porer och finnar
 • Enkel att hantera
 • Ger ett lent resultat

Få primers döljer skavanker så bra som den här silikonbaserade primern.

Ansiktet känns lika mjukt och lent som det ser ut efter att ha applicerat Clarins Perfecting touch. Om du har en oljig hud så finns det däremot andra produkter som fungerar bättre.

Clarins foundation döljer linjer, rynkor och porer på ett fantastiskt sätt. Hudytan blir len och slät.

Varmt rekommenderad och en potentiell favorit!

Finns hos:


Hitta den primer som är bäst för dig

Den absoluta viktigaste faktorn när du väljer en primer är att du väljer rätt kräm för din hudtyp. Så först måste du kolla vilken hudtyp du har: oljig, torr eller normal hud.

Vilken hudtyp har du?

Om du är osäker på vilken hudtyp du har så kan du enkelt ta reda på det med hjälp av det här testet.

Rengör ditt ansikte noga med hjälp av en rengörare. Torka av ansiktet lätt med en handduk, se till så att du inte ”skrubbar” ansiktet med handduken. Istället ska du dutta försiktigt.

Vänta 20 minuter.

Nu när huden har torkat så kan du känna om du har en oljig, torr eller normal hy. Vanligtvis går det att se i spegeln också, men det är bäst att känna med händerna. Om du fortfarande är osäker så rekommenderar vi att du ber en kompis eller familjemedlem att avgöra, som en second opinion.

Primer för dig med oljig hud

Har du en oljig hud så behöver du en matt primer. Den kommer att suga upp den överflödiga oljan och tona ner glanset en aning.

Oljan i huden ger glans och lyster till ditt ansikte, så att applicera en oljig primer är inte att rekommendera då det oftast blir för mycket. Ditt ansikte kan redan producera tillräckligt med naturlig och vacker glans.

Du behöver en matt primer.

Primer för dig med torr hud

När man har en torr hud så kan ansiktet ibland se matt och lite grått ut. En gelbaserad primer är därför att rekommendera, för att liva upp och sätta mer färg på ansiktet. En torr hud behöver fuktas upp.

Du behöver en gelbaserad primer.

Primer för dig med normal hud

Få människor har en hud som är precis i mitten, utan de flesta av oss är antingen mer torr än oljig eller vice versa. Kolla vilket håll du lutar åt och välj en primer därefter.

Om du har en normal hud så har du turen att kunna pröva och experimentera med alla typer av primers. Varje hy är unik och det finns ingen produkt som är ”one size fit all”.

Du kan experimentera fritt.

Hur kombinerar man en primer med foundation

Allt du behöver göra är att köpa en primer och foundation som har samma bas. Om din primer är oljebaserad, så är det bäst om din foundation också är oljebaserad.

Har du en riktigt bra primer som är matt, då kommer du att behöva en matt foundation.

Ett annat tips är att köpa de båda från samma serie. Många tillverkare säljer en foundation som ska passa deras primer och concealer.

Varför är det bra att använda en primer

En primer fungerar som en grund för övrig makeup. Den hjälper all din kosmetika att behålla sin kvalitet och hållbarhet.

Här är några fördelar med att använda en primer som bas:

 • Förminskar rodnader och missfärgningar
 • Döljer linjer och porer
 • Huden blir mer jämn
 • Om du har torr hud så fungerar den bra som en återfuktare
 • En matt primer tonar ner oljig hud
 • Övrig makeup fäster och håller både längre och bättre
 • Vissa primers ger mer glans, lyster och liv till ditt ansikte

Det finns helt klart många fördelar med att använda en primer, men se alltid till att du köper en flaska av hög kvalitet och att du väljer rätt kräm för din hy.


Fortsätt läsa på Formell