GABA: Guide & Bästa tillskotten 2024

Kvinna-säng

Om du inte vet vad GABA är för något, så kommer den här artikeln vara en ögonöppnare utan dess like.

GABA är en neurotransmittor i hjärnan, som bland annat blockerar specifika signaler i centrala nervsystemet. Man skulle kunna beskriva det som att GABA saktar ner hjärnan, vilket har en lugnande effekt på dig.

Med andra ord är det perfekt för dig som har sömnproblem, oroar dig mycket eller lider av ångest.

I den här artikeln går vi igenom vad GABA är för något, i vilka livsmedel det finns i och hur mycket du bör få i dig varje dag. Låt oss inleda med ett bäst i test!

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa GABA kosttillskotten

Kosttillskott av GABA är oftast utformade för dig med sömnproblem. De flesta tillskotten innehåller därför inte enbart GABA, utan även med andra vitaminer och mineraler som hjälper vid dålig sömn, stress eller oro. Med några undantag, givetvis.

Här är de bästa och mest prisvärda produkterna idag.

Bäst mot sömnproblem: Core Good night
”bästa kosttillskottet för dig som har sömnproblem. Det är exceptionellt.”


Bäst för att komma till ro: Better You Natt
”Perfekt för dig som har många tankar i huvudet, känner dig stressad eller inte riktigt kan komma till ro.”


Bäst för bara GABA: Solgar Gaba 500 mg
”Den här burken är lika simpel som effektiv: 1 kapsel ger dig 500 mg GABA.”


Bäst pris: Healthwell GABA 500
”om du enbart vill ha GABA och Vitamin B6 till ett billigt pris, då är det få som slår den här burken”


Bäst mot sömnproblem: Core Good night


Den här burken är, precis som namnet avslöjar, speciellt designad för att ge dig en så bra sömn som möjligt. Man har packat den med vitaminer, mineraler och extrakt som kan lösa dina sömnproblem.

Läser man recensionerna så är det många som bekräftar att de numera sover djupare, somnar snabbare och känner sig utvilade på morgonen. För en som bråkat med sömnen i flera år, så är det som en skänk från ovan!

I de här kapslarna hittar du allt från GABA, till zink, magnesium, Vitamin B6, biotin, hallonextrakt och en hel del annat som gynnar din sömn.
Det här är det bästa kosttillskottet för dig som har sömnproblem. Det är exceptionellt. Man har i princip fyllt kapslarna med alla nyttiga vitaminer och mineraler som gör att du känner dig lugn och harmonisk. Alla positiva recensioner vittnar om vilket effektivt kosttillskott det här är.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för att komma till ro: Better You Natt


Ett till kosttillskott från en svensk tillverkare, som dessutom har blivit allt mer synlig inom hälsokost. Deras produkter är oftast i den högre prisklassen, men deras produkter har alltid visat sig vara effektiva och kvalitativa.

Kapslarna är gjorda för dig som vill få en god natts sömn och känna dig energisk nästkommande dag. Precis som Core Good Night. Med skillnaden att den här burken har lite färre ingredienser, men mer av varje ingrediens.

En kapsel ger dig:
250 mg GABA
100 mg L-Teanin
12 mg Vitamin B6
2.5 mg svartpeppar
100 mg kamomill
100 mg citronmeliss

Med andra ord har den ett innehåll som gör dig lugn, skön och mindre stressad. Tack vare svartpepparextraktet så förbättras även upptagningsförmågan av varje ämne.

Perfekt för dig som har många tankar i huvudet, känner dig stressad eller inte riktigt kan komma till ro. Vilket också ofta leder till sömnproblem. Den här burken från Better You är speciellt designad för att du ska känna dig lugnare, känna mindre oro och kunna sova bättre. Den är lite dyrare än övriga burkar, men den är helt klart värd varenda krona.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för bara GABA: Solgar Gaba 500 mg


Solgar är ett klassiskt företag som funnits i över 70 år. Deras hälsokostprodukter är väldigt populära världen över, så även i Sverige – trots den hårda konkurrensen från våra lokala tillverkare.

Den här burken är lika simpel som effektiv: 1 kapsel ger dig 500 mg GABA.

Kapslarna är vegetabiliska och passar därför bra för veganer.

Den här burken är av högsta kvalitet och det enda innehållet är GABA, plus det som utgör själva kapseln. GABA är bra på att hjälpa dig att bli av med ångest, oro, stress och dålig sömn. Så om du enbart vill få i dig GABA, då är det här ett utmärkt val.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst pris: Healthwell GABA 500


Healthwell är en av våra favoriter, då de har en tradition av att förse oss med högkvalitativa produkter till ett lågt pris. Så även denna gång.

En kapsel ger dig 500 mg GABA och 10 mg Vitamin B6. Det vill säga samma mängd som Solgars kapslar, men mycket billigare – plus B6-vitaminet.

Syftet med kapslarna är att de ska motverka trötthet och reglera hormon- och nervsystemet. De ger en stadigare och mer kvalitativ sömn, som gör att du känner dig utvilad och energisk på morgonen.

Ett bra val för dig som har problem med sömnen, oroar dig mycket eller har svårt att slappna av. Framförallt om du enbart vill ha GABA och Vitamin B6 till ett billigt pris, då är det få som slår den här burken. Men se till att du följer instruktionerna, om du tar mer än en kapsel så finns det en risk att du försover dig.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är GABA?

GABA är en förkortning av det engelska ordet gamma-aminobutyric acid, eller som det kallas på svenska gammaaminosmörsyra. Den produceras naturligt i hjärnan. Dock bara i en viss mängd, så vi måste också få i oss GABA via maten eller kosttillskott.

GABA fungerar som en neurotransmittor, eller signalsubstans i hjärnan. Dessa är, för att förklara det enkelt, kemiska budbärare i nervsystemet. Det är de som för över nervsignaler från en nervcell till en annan. GABA fungerar även som hämmande signalsubstanser och verkar för att blockera vissa signaler i hjärnan.

GABA:s främsta funktion är att den saktar ner hjärnaktiviteten. Syran binds till ett protein (GABA-receptor) i nervsystemet, och detta har en lugnande inverkan på hjärnan. Därför rekommenderar man ibland att personer med stress och ångest att ta extra tillskott av GABA.

På grund av sina egenskaper kan GABA också samverka med mediciner, som lugnande och antidepressiva.

Hur får man i sig GABA?

När det gäller hur man får i sig GABA på bästa sätt finns det delade åsikter om detta. Vissa hävdar att vi inte får i oss GABA genom maten, medan andra hävdar att kosttillskott är det bästa sättet.

Man har dock funnit att det ingår till en viss del i både grönt och svart te. Vi hittar det också i fermenterad mat, som exempelvis yoghurt, kefir och surkål.

Även om maten i sig inte innehåller GABA finns det vissa livsmedel som ökar hjärnans produktion av det. Exempelvis:

 • Soja och andra bönor
 • Fullkorn
 • Linser
 • Nötter, solrosfrön, mandel och valnötter
 • Kakao
 • Broccoli, spenat, bär, tomater
 • Citrus
 • Räkor, fisk

Hur fungerar GABA?

Vissa kallar GABA för hjärnans bromsar. Och det ligger mycket i detta. Det växlar helt enkelt ner aktiviteten i hjärnan och gör oss lugnare. Och detta är livsnödvändigt för att dra ner på våra stressnivåer och få oss att sova. Som en följd får det även musklerna att slappna av.

Det har också påverkan på immunsystemet. Vidare hjälper det till att reglera matsmältningssystemet, samt känslor av hunger och mättnad.

Fungerar GABA-kosttillskott?

Orsakerna till att många tar kosttillskott med GABA är just för de lugnande effekterna. Det känns många gånger som ett naturligare alternativ till receptbelagda läkemedel som ibland har oönskade biverkningar.

Men det finns en rad fler skäl till att människor tar GABA:

 • Förbättra humöret
 • Bli kvitt oro och ångest
 • Få bättre sömn
 • PMS
 • ADHD
 • Depression

Det tas av rent kroppsliga skäl:

 • Huvudvärk och muskelsmärtor
 • Smärta vid skador
 • Förbättra träningen
 • Lägre blodtryck
 • Förbränna kalorier
 • Öka muskelmassan

Det är inte dokumenterat att GABA hjälper mot alla dessa symptom. Just blodtryck har man inte kunnat uppmäta något samband med. Likväl upplever många att deras blodtryck går ner till en mer normal nivå när de tar extra tillskott av GABA.

Man har gjort flera intressanta studier på Gaba, bland annat har man testat dess effekter på människor med insomnia. Studiegruppen är endast på 40 personer, där ena halvan fick GABA och den andra placebo. De som tog Gaba en timme före sömn, inte bara somnade snabbare – utan deras sömnkvalitet förbättrades också.

Fördelar med GABA

De påvisbara fördelarna med GABA är alltså att det främst hjälper mot:

 • Oro
 • Stress
 • Dålig sömn

GABA kan även fungerade i förebyggande syfte. Det är alltså inte ett kosttillskott du endast har nytta av först när problemet uppstått, utan det kan förhindra att problemen dyker upp från första början.

Och som nämnts hjälper det även mot en rad kroppsliga symptom.

Den främsta fördelen är att GABA i vissa fall kan användas istället för receptbelagda mediciner. Kroppen får alltså hjälp med att på sitt eget sätt läka symptomen.

Biverkningar av GABA

Som med de flesta andra tillskott bör man hålla sig till den rekommenderade dosen. För GABA är detta upp till 500 mg per dag.

Man kan i vissa fall få i sig för mycket GABA. Det är inte farligt, men heller inte så behagligt. De symptom man får om man tagit för mycket är ironiskt nog de symptom man ville att GABA skulle hjälpa mot, nämligen oro, ångest och sömnlöshet.

Man kan också känna av kroppsliga reaktioner som:

 • Hjärtklappning. Detta för att GABA i stora mängder även har en inbromsande effekt på andningen.
 • Hudreaktioner. Man kan uppleva stickningar i huden och i armar och ben. Det kan också uppstå rodnad i huden.
 • Problem med mage och tarm samt illamående.

Magproblem kan förekomma även för den som tar GABA i mindre mängder. Dock avhjälps detta genom att ta GABA tillsammans med mat.