Tranbärskapslar – Det ska du köpa och så säger forskningen

Tranbär-ska-bli-tranbärskapslar

Tranbär är släkt med lingon och blåbär. I likhet med den sistnämnda, så är tranbär sprängfyllda med antioxidanter. Faktum är att tranbär är en av de frukter och bär som innehåller mest hälsofrämjande antioxidanter. Med uppbackning av den senaste forskningen, så går vi igenom hälsoeffekterna tranbär kan ha och hur tranbärskapslar kan hjälpa dig.

Vi läser dagligen om alla möjliga sjukdomar i kvällspressen, det är allt från cancer, till diabetes och magsår. Man skulle kunna beskriva det som sjukdomar av vår tid. Sättet många lever på främjar nämligen tillväxten av ovanstående sjukdomar.

För att minska risken för sjukdom, så är det viktigt att vi stressar mindre, tränar mer och äter bättre. Det är just det kosten vi fokuserar på i den här artikeln, mer specifikt: tranbär.

Många har beskrivit tranbär som naturens egna mirakelmedicin. Men hur mycket av det du hört är sant? Vi har kollat upp det!

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Tranbärskapslar – bu eller bä?

Låt oss gå rakt på sak – är tranbär nyttigt och vad säger den senaste forskningen?

Dags att undersöka hur det ligger till, en gång för alla.

Motverkar urinvägsinfektion

Urinvägsinfektion innebär att bakterier har tagit sig in i urinröret och urinblåsan. En åkomma som kan vara otroligt smärtsam. Ett hushållsknep har länge varit att dricka tranbärsjuice, men hjälper det verkligen?

Svaret är att tranbärsjuice och tranbärskapslar motverkar att man får urinvägsinfektion, men det behandlar inte sjukdomen när man väl har fått den. Med andra ord bör du inta tranbär i förebyggande syfte och inte när sjukdomen väl har bjudit in sig själv till ditt liv.

Här är tre studier som bekräftar att tranbär minskar risken för urinvägsinfektion:
Studie 1, Studie 2, Studie 3

Motverkar cancer och magsår

Bakterien Helicobacter pylori (H.pylori) anses ligga till grund för en stor andel av människors magsår, inflammationer och cancer i magtrakten.

Tranbär innehåller en unik växtförening som heter proantocyanidiner, vilken har egenskaper som kan minska risken för att H.pylori klamrar sig fast i magens vävnad och bukhinna.

Med andra ord reducerar tranbär risken för att en av de främsta bakterierna som orsakar inflammationer, magsår och cancer att ta fäste i din kropp. Även här innebär det alltså att tranbär fungerar i förebyggande syfte.

Här är två studier som gjorts på barn och vuxna:
Studie1, Studie 2

Ditt hjärtas hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige och man uppskattar att 1,8 miljoner människor är drabbade i vårt avlånga land.

Nog sagt bör vi göra allt vi kan för att motverka den här typen av sjukdom. Tranbär har bekräftats ha flera positiva hälsoeffekter som påverkar hjärtat, allra främst tack vare alla antioxidanter.

Studier bekräftar att tranbärsjuice och tranbärsextrakt bland annat:

  • Sänker LDL-nivåerna (dåligt kolesterol) hos folk med diabetes
  • Ökar dina HDL-nivåerna (bra kolesterol)
  • Minskar risken för att blod stelnar i blodkärlen, hos folk med hjärtsjukdom
  • Sänker blodtrycker
Tranbär är inget mirakelmedel som får oss att kunna gå på vatten. Men den senaste forskningen pekar på att det kan reducera riskerna för hjärtrelaterade sjukdomar. Här pekar studier på att tranbär kan hjälpa de som redan har blivit sjuka, men bäst är givetvis att inta tranbär i förebyggande syfte. Agera innan sjukdomen knackar på dörren istället för när sjukdomen väl har stigit in i huset.

Här är två viktiga studier:
Studie 1, Studie 2

Tranbärskapslar

Tranbär är sprängfyllda med näringsämnen, bland annat vitamin C, E, K1, koppar och Mangan. De innehåller också väldigt nyttiga växtföreningar (antioxidanter) så som Quercetin, Myricetin, Peonidin och proantocyanidiner.

Med tanke på alla näringsämnen som återfinns i tranbär, så är det inte konstigt att hälsoindustrin snappat upp det lilla bäret.

Tranbärskapslar blir allt vanligare och många hälsomedvetna människor implementerar tranbärskapslar i sin vardag för att komplettera sin vanliga kost.

Vi har testat några av de populäraste tranbärstabletterna för att se vilka som faktiskt är värda namnet och prislappen. Det finns två tranbärskapslar ute på marknaden som helt klart överglänser övriga kosttillskott i den här kategorin.

Healthwell Tranbärstabletter – Bäst i test

Svensktillverkat, veganskt och 500 mg tranbärsextrakt per kapsel.

Healthwell är ett väletablerad hälsokostföretag och deras produkter är ofta av hög kvalitet till ett lågt pris. Så är fallet även när det kommer till tranbärskapslar.

Det bästa alternativet när det kommer till tranbärstillskott, både pris- och kvalitetsmässigt. Ett självklart val, såvida Better You’s tranbärskapslar inte är på REA och kostar lite mindre.

Finns hos:


Better you Tranbärskapslar – Bra alternativ

Precis som Healthwells tranbärskapslar, så är Better You’s produkt 100% vegetabiliskt och utan tillsatser. En kapsel ger dig 500 mg tranbärsextrakt, vilket är tillräckligt för att du ska kunna ta del av tranbärets alla positiva hälsoegenskaper.

Den enda anledningen varför Better you hamnar under Healthwell är för att Healthwell är billigare. De båda produkterna är i praktiskt taget den samma, men priset skiljer dem åt. Om du gillar Better you mer än Healtwell och inte har ett problem med priset – så är det här ett kanonbra val!

Finns hos:

Fortsätt läsa på Formell