Supermat är en term som myntats av företag med smart marknadsföring. Vilket har lett till en trend där halva Sverige gör shakes och smoothies fyllda med grönsaker, frukter och nötter.
Men vad är egentligen den här supermaten som sägs kunna bota både det ena och det andra?
Vi har listat 10 supernyttiga livsmedel som kan kallas för supermat.
Vad är supermat
När man pratar om superfoods, eller supermat på svenska, så har många människor en idé om att en enda råvara kan lösa alla våra hälsoproblem. Att ett livsmedel innehållet så mycket nyttigheter att man knappt behöver äta något annat.
Supermat existerar inte – i den bemärkelsen.
Däremot finns det livsmedel som är oerhört nyttiga och näringsrika. De råvarorna är viktiga för vår överlevnad och hälsa.
Topp 10 Bästa supermaten
Vår värld är otroligt rik på nyttig mat. Här är 10 livsmedel som förtjänar benämningen ”supermat”.
1. Bladgrönsaker
I engelskan brukar de beskrivas som ”leafy greens”, vilket bland annat innefattar saker som:
- Grönkål
- Vitkål
- Spenat
- Broccoli
Bladgrönsaker kan potentiellt reducera risken för typ 2 diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och kroniska inflammationer. Även om spenat inte per automatik ger dig större muskler, så var Karl-Alfred inte helt fel ute. Spenat hjälper nämligen till att stärka skelettet och skyddar dessutom mot ögonsjukdom.
2. Bär
Vi i Sverige är väldigt lyckligt lottade, i och med att våra skogar är fyllda med näringsrika bär. När man pratar om nyttiga bär så syftar man på:
- Hallon
- Blåbär
- Jordgubbar
- Björnbär
- Tranbär
Alla går att finna i vår natur, och de alla är riktiga näringsbomber. Bären är rika på vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter.
Bär är jättegott, kan användas till mycket och är supernyttigt – det kan väl inte bli bättre?
3. Grönt te
Grönt te har varit en del av Kinas medicinska tradition i flera hundra år – och på senare tid har även vi i västvärlden snappat upp dess effektiva hälsofördelar.
Grönt te är rikt på antioxidanter och polyfenoler, som har starka anti-inflammatoriska effekter. Svåra sjukdomar börjar (och fortsätter) ofta med just inflammationer, så det är viktigt att sätta stopp för dem redan från början.
4. Ägg
Ägg innehåller mycket protein och få kalorier. Uppskattningsvis har ett ägg hela 6 gram protein och endast 72 kalorier.
Ägg innehåller även alla essentiella aminosyror, vilket gör det till ett fullvärdigt protein. Det är också anledningen till varför måste idrottare äter ägg till frukost och många hälsokostföretag använder ägg i sina kosttillskott – framförallt proteinpulver.
Utöver det fullvärdiga proteinet, så är ägg rikt på vitamin A, B2, B12 och B5.
Det finns två potenta antioxidanter i ägg som är väldigt viktiga: zeaxantin och lutein. De båda är kända för att skydda och främja vår ögonhälsa.
5. Tomater
Tomtaten är ett till synes alldagligt livsmedel som vi använder till mycket i vår matlagning. Vad många inte tänker på är att tomater är en av de bästa superfoods vi har.
Den främsta anledningen till varför tomater platsar på den här listan är Lykopen, vilket är den karotenoid (antioxidant) som ger tomater dess röda färg.
Bland annat visat forskning på att Lykopen:
- Kan sakta ner tillväxten av tumörer i prostata- och bröstcancer (1)
- Kan minska risken för prostatacancer (2)
- Kan minska risken för stroke (3)
- Kan ge skydd mot solens skadliga effekter (4)
Nog sagt är tomater oerhört nyttiga. Flera stora och långvariga studier pekar på dess positiva hälsoeffekter.
6. Valnöt
Valnötter är rika på Omega-3, som kan motverka inflammationer i kroppen, likaså ångest och depression. Studier visar också på att omega-3 kan sänka blodtrycket, minska risken för blodproppar och förbättra din ögonhälsa.
Med andra ord ett supergott och supernyttigt val av snack!
Omega-3 är väldigt viktigt och det är rekommenderat att du läser vår artikel om Omega-3 här nedanför.
[ Läs: Vår stora guide till Omega-3 och dess hälsoeffekter ]
7. Vitlök
Man behöver inte leta djupt in i asiatiska skogar för att hitta supernyttiga livsmedel. Många av dem finns här i Skandinavien.
Vitlök är en riktig bra källa till Vitamin C, B6, fibrer, mangan och selen.
Studier pekar på att vitlök kan reducera dåligt kolesterol och sänka blodtrycket. Man ser även att det kan stärka immunförsvaret.
8. Olivolja
Ett vanligt inslag i medelhavskost, men inte helt ovanligt i svensk matlagning heller.
Olivolja är rik på antioxidanter och nyttiga fetter. Du hittar även bra mängder med vitamin E och K.
Forskningar pekar på att olivolja är bra för att motverka alzheimers, kronisk inflammation och stroke. Man ser även att olivolja är bra för blodsockret och insulinkänsligheten, vilket är ett bra skydd mot typ 2 diabetes.
Olivolja är också unik, även för den här listan, då den har egenskaper som gör att den kan ta död på dåliga bakterier. Främst då Helicobacter pylori, som kan ligga till grund för magsår och magcancer.
En riktig supermat i ordets rätta bemärkelse.
9. Lax
Om det är något många av oss borde äta mer av så är det lax!
Lax innehåller massvis med nyttiga fetter, proteiner, vitaminer och selen. Faktum är att det är en av de bästa källorna till Omega-3 – som är känd för sina anti-inflammatoriska egenskaper.
10. Avokado
För ett par år sedan var det trendigt att äta avokado. Många blandade ner frukten i sin yoghurt på morgonen, eller åt den med lite kvarg. Trenden dog ut efter ett tag, men det betyder inte att avokadons näringsinnehåll förändrades.
Avokadon är rik på vitaminer, mineraler, fibrer och, framförallt, nyttiga fetter. Näringen är väldigt kompakt i avokadon.
Precis som övriga superfoods i den här listan, så kan näringen i avokadon motverka allt från inflammationer till kroniska sjukdomar.
Här är ett urval av vad som finns i en avokado:
Vitamin B5, B6, C, E, K, folat och kalium. Det finns också mindre mängder magnesium, koppar, zink, vitamin A, B1, B2 och B3. Och då har vi inte ens nämnt alla mineraler och vitaminer!
Helt klart ett klokt val av supermat, om du vill börja leva ett mer hälsosamt liv.