SMART-modellen – Så optimerar du dina målsättningar

Bild-på-löpbana

Man kan säga att människans existens kretsar kring planering, strategi och slutmål. Vad vill man uppnå, varför vill man det och hur ska man gå tillväga? Många människor använder olika typer av tekniker och filosofier för att sätta upp sina mål. En av dessa är SMART-modellen. Vi berättar vad det är, hur man gör och varför det är så bra.

Förhållanden, arbetslivet, sidoprojekt, träning och ekonomi – i princip varje aspekt av våra liv har ett mål. Kanske vill du gifta dig i sommar, byta jobb, bli rik inom 10 år eller lära dig ett nytt språk.

Oavsett vad du vill åstadkomma, så är det bästa du kan göra att planera. Att lägga upp en plan och strategi gör det hela så mycket enklare. I teorin är det enkelt, men i praktiken desto svårare. Var ska man börja? Vad ska man tänka på och hur gör man?

Vad är SMART-modellen

Kort och gott är SMART-modellen en klarsynt och tydlig beskrivning av ett mål.

SMART representerar 5 ord, där varje ord är en fråga som måste besvaras. Bokstaven i början på varje ord blir ”SMART”, därmed modellens namn.

En målsättning ska vara:

Specifik – exakt vad vill du göra?
Exempel: gå ner i vikt
Mätbar – kan du mäta resultatet i tid, kvalitet eller kvantitet?
Exempel: Gå ner 10 kilo
Accepterad – kan målet/slutresultatet motivera dig till att utför arbetet?
Exempel: Ja, jag kommer att vara hälsosammare och se bättre ut
Realstisk – är målsättningen realistisk eller orealistisk?
Exempel: Om jag gör X och Y så kan jag gå ner 10 kilo på 2 månader. Helt klart gångbart!
Tidssatt – när är din deadline?
Exempel: Två månader från och med idag

SMART-modellen innebär alltså att du frågar dig själv, eller din grupp, varje specifik fråga. På så sätt får du hela projektet svart på vitt och kan lättare se om ni kan nå målet eller ej.

Så här ser SMART-modellen ut

  • Sätt upp ett specifikt mål
  • Avgör hur du ska mäta resultatet
  • Hitta en motivation/mening med arbetet
  • Klargör att det faktiskt går att genomföra
  • Sätt upp ett start och slut för projektet

Modellen kan med andra ord appliceras på alla möjliga ställen. Om du vill gå ner i vikt, om du vill bli bättre på att spela ett instrument eller om din grupp ska skapa en presentation.

[ Läs: Allt om gruppdynamik ]

Varför använda SMART-modellen

Allt handlar om att ha en klar och tydlig målsättning. Vare sig du vill uppnå något på egen hand eller i en grupp.

En person som arbetar utan att känna sig inspirerad, inte förstår syftet med arbetet och inte tror på projektet, kommer inte att vara speciellt effektiv. Arbetet kan bli utfört, men inte på ett optimalt sätt. Om hela gruppen är inspirerad, förstår meningen med arbetet och har förtroende för uppgiften – så kommer de att vara mycket, mycket effektivare i sitt arbete.

Tänk dig att du springer ett maraton. Du är halvvägs fram i loppet, mjölksyran börjar kedja fast dina ben, det är tungt att andas, solen steker varm och du är törstig. Det känns som att du springer i motvind och uppförsbacke på en och samma gång.

Vid det här tillfället är det extremt lätt att ge upp och börja gå istället för att kämpa sig fram till mållinjen. Framförallt om man inte är inspirerad och inte förstår syftet med att springa överhuvudtaget. Varför ska man genomlida en obekväm och hård situation om man inte ser någon mening med det? Du kommer att ta dig till målet för att din ledare säger åt dig att göra det – men ger du verkligen ditt allra bästa? Troligtvis inte.

Du vet vad som väntar på dig vid mållinjen: jubel, medaljer och vatten. Plus att det bygger karaktär och muskler om du springer hela loppet. Det visste du sedan början och har därför inga problem att ta dig igenom de svåra tiderna när det känner som att benen är som spaghetti.

Bäst resultat kommer från en bra och noga kalkylerad målsättning och just det får man med hjälp av SMART-modellen.


Läs mer på Formell