19 Roliga saker du kan göra på en budget

Fotograf-utomhus

Det efterlängtade helgen har kommit och det är dags att göra något kul! Men det känns som att det mesta kostar pengar. Här är några tips på vad du kan göra på en budget.

Allt kostar pengar idag, känns det som. Nästan som att de kommer ta betalt för luften vi andas snart. Men det är blott en illusion. Det finns massvis med roliga saker att göra – även för oss som sparar inför framtiden!

Här är ett par exempel på vad du kan göra, både själv och tillsammans med andra.

1. Gå på en hike

Sverige är rikt på skog och det finns inga ursäkter för att inte gå ut i skogen. Även om du bor mitt i stan, så är det bara en eller två bussresor mellan dig och naturen. Många av oss spenderar det mesta av vår tid framför en bildskärm inomhus. Att gå ut i skogen är både avkopplande, hälsosamt och roligt!

2. Ta en cykeltur

Ett till hälsosamt och roligt sätt att spendera sin tid på. Om du inte har en cykel så kan du låna en kompis cykel eller hyra en på stan för ett billigt pris. Roligt, omväxlande och utomordentligt skönt på sommaren.

[ Läs: 14 tips för att spara mer pengar ]

3. Vinprovning

Det låter dyrt, men så behöver inte vara fallet. Vi tittade i de största städerna i Sverige och det finns vinprovningar mitt i stan för runt 300-500 kronor per person. Det kan också vara en trevlig överraskning för din partner.

4. Besök biblioteket

Tänk hur mycket kunskap och information som finns på biblioteket. Du hittar böcker, filmer, musik och talböcker. Sätt dig ner och läs, eller varför inte skriva en novell? Det är något meditativt och harmoniskt med bibliotek. Ta en avstickare och bryt den tråkiga rutinen och lär dig något nytt.

[ Läs: Hur du kan spara hälften av din inkomst varje månad ]

5. Spela sällskapsspel

Spela tillsammans med din partner eller en grupp vänner. Det finns en hel uppsjö med roliga spel, allt från Monopol och Schack, till nyare rollspel som tar ett par timmar att spela. Ett billigt och roligt sätt att fördriva tiden, men också för att lära känna dina vänner och bekanta bättre.

Monopolspel

6. Baka på en budget

Baka bröd, kakor, tårta eller varför inte göra egen sylt. Möjligheterna är många och endast din kreativitet sätter gränser. Gör det till en grej att du ska göra en god bakelse med så billiga ingredienser som möjligt. Det blir lite av en tävling – en smarrig sådan!

7. Gå till ett museum

Även mindre städer och byar i Sverige har museer som är öppna på helgen. Men i storstäderna är urvalet givetvis större och det finns något för nästan alla. Militärhistoria, historia, konst och musik, för att nämna några. Gå till ett museum och lär dig något nytt.

8. Gör en picknick

Helt klart en underskattad sak! Samla ihop några vänner eller överraska din partner med en korg full med godsaker. Ta med en filt och sätt er på gräset någonstans. Njut av vädret och det goda sällskapet.

[ Läs: 14 Sätt för att spara pengar ]

9. Skapa ett kollage av foton

Nuförtiden behöver man inte ens ha en digitalkamera, det räcker med att ha en någorlunda ny smartphone för att kunna ta bra bilder. Ge dig ut med kameran i högsta hugg och plåta allt du kommer över. Gå sedan hem och lär dig redigera bilderna, det finns jättemånga bra tutorials på Youtube där du lär dig redigera bilder som ett proffs.

10. Gör din egen filmfestival

Tillgången till film är stort för de flesta av oss. Så varför inte skapa din egen filmfestival där hemma? Ladda upp med popcorn och gör din egen milkshake. Om du ska se flera filmer, varför inte följa ett tema? Tre filmer från 80-talet, bara franska filmer eller varför inte Adam Sandlers mest populära rullar? Ett annat tips är att kolla på imdb.com efter de 100 mest populära filmerna, det finns säkerligen någon kultfilm du inte har sett.

Popcorn-och-film

11. Testa geocaching

Många trodde att det var en fluga som skulle försvinna lika fort som den kom. Men geocaching har faktiskt en ganska stor community i Sverige. Ett väldigt roligt och spännande tidsfördriv!

12. Läs en bok

Hur många böcker har du där hemma som du vill läsa men inte haft tid att påbörja? Nu har du chansen. Gör en kopp te, sätt dig bekvämt i soffan och börja njut av en god berättelse.

13. Gör alla ”måsten” som du skjutit upp på

Om du sitter hemma och rullar tummarna så är det ett perfekt tillfälle att få saker gjort. Allt det som du under veckan skjutit upp på kan du göra nu. Städa vardagsrummet, dammsuga, laga kylskåpet eller byta däck på bilen – få det gjort nu. Om du ändå är uttråkad och riskerar att fastna på Youtube nästkommande timmar, så kan du lika gärna göra nytta.

14. Volontärarbete

Ideella organisationer behöver alltid arbetskraft. Det finns ställen där du kan hjälpa till att ta hand om hemlösa katter och hundar, eller varför inte dela ut kaffe och soppa till hemlösa. Det finns också organisationer som hjälper dig att bli vän med pensionärer som annars inte träffar så många människor. Du kan då sitta och läsa tidningen för dem, diskutera livet och lära dig nya saker över en kopp kaffe.

[ Läs: Onödiga saker vi slösar pengar på ]

15. Gör ett träningsprogram

Skapa ett träningsprogram för nästkommande veckor. Vilka övningar vill du göra och vilka muskler vill du träna? Hur ofta ska du träna och var? Studera olika övningar på Youtube och sätt ihop ditt eget träningsprogram.

16. Skriv ett brev till dina framtida barn eller dig själv

Att kunna dela sina tankar och idéer med någon i framtiden är spännande. Tänk om du hittade ett brev nu, som din farfar skrev till dig för 60 år sedan. Där i berättar han om sitt liv och ger tips och råd för livet. Jättespännande! Skriv ett brev som dina barn, barnbarn eller du själv ska läsa om 10, 20 eller 30 år.

17. Massera din partner

Erbjud din partner en avkopplade massage. Vem vet, kanske du få en tillbaka också? Många av oss stirrar ner i mobilen eller på datorskärmen större delen av våra vakna tid. Glöm inte bort att också vara nära dem du älskar också. Att massera någon kan stärka er relation, men allra främst gör du en god sak för någon annan.

Kvinna-njuter-av-massage

18. Rensa garderoben

Det är alltid brist på utrymme i garderober, trots att man använder knappt hälften av innehållet. Samla ihop alla kläder som du inte använder, försök sedan sälja dem eller skänk dem till välgörenhet.

19. Kolla efter evenemang din stad

De flesta kommuner och städer har numera en kalender online där man kan se vilka tillställningar som sker under månaden. Där kan du hitta information om allt från marknader, till öppet hus och roliga shower.

Vi hoppas att du har haft nytta av den här listan. Dela gärna dina bästa tips på vad man kan göra på en budget.


Fortsätt läsa på Formell