Bästa Ögonskuggan 2024 – Bäst i test för varje ögonfärg

Ögonskugga

Vill du framhäva ögonen, skapa mer dimension eller helt enkelt få mer färg och liv i ansiktet? Då gör du helt rätt i att kolla på ögonskuggor. I den här guiden listar vi de bästa ögonskuggorna, samt delar några tips från stylisterna.

Mode kommer och mode går – men ögonskuggan består.

Även om det var ett dåligt försök till rim och poesi, så är det faktiskt helt sant. Ögonskugga har används av kvinnor, och ibland även män, sedan urminnes tider. Man har hittat bevis på att man använde ögonskugga i Egypten så tidigt som 10.000 år före Kristus!

Många trender och moden försvinner eller förändras med tiden. Men ögonskuggan har stabilt stannat kvar. Med tanke på våra ögons betydelse i sociala sammanhang så är det kanske inte så konstigt.

Med över 10.000 års erfarenhet så borde dagens kosmetika vara överlägsen allt annat, eller?

Det har vi tagit reda på.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Ögonskuggan

Bästa budgetalternativet

Milani Fierce Foil Eyeshine

Även om ögonskugga har använts och producerats under väldigt lång tid, så finns det fortfarande produkter som inte riktigt håller en önskvärd kvalitet.

Dessa produkter har vi sållat ut.

Istället har vi fokuserat på de bästa ögonskuggorna och granskat vad det är som gör dem så bra. Häng med och se vad vi hittade i årets bäst i test-lista!

Lancome Ombre Hypnôse Mono – Bäst i test

 


 • Populär
 • Premium
 • Vackra färger

Så många ord hoppar upp i huvudet när man testar den här ögonskuggan.

Spännande, vågad, lekfull, vacker, mjuk och livsglad. Den här ögonskuggan säger och ger så mycket.

Sminket appliceras väldigt enkelt och ger en mjuk och glittrig look. Det känns nästan som att man lägger på ett sidenlakan runt ögonen, det är så lent och skönt.

Den är väldigt enkel att applicera, men även att tvätta bort. Med sina vackra färger och glamorösa skimmer så utnämner vi Lancomes ögonskugga till bäst i test-vinnare. En väldigt prisvärd ögonskugga som finns i 5 olika nyanser.

Lancome har en hel del premium-smink och de är kända för sin höga kvalitet. Den här ögonskuggan bara förbättrar det intrycket och den är varmt rekommenderad till både dig som inte är så van vid ögonskugga och dig som har lång erfarenhet.

Ett fantastiskt bra val!

Finns hos:


Clinique All About Shadow Quad – Väldigt populär

 


 • Många färger att välja på
 • Håller hela dagen
 • En av våra favoriter

Eftersom den här ögonskuggan finns i hela 8 olika varianter, så finns det utan tvekan något för alla. Vi gillade framförallt ”Going steady” och ”Smoke and mirrors”. Varje palett innehåller 4 olika nyanser.

Många recensioner och tester vi läst har hyllat All About Shadow Quad upp till skyarna. Om du har provat en del ögonskuggor men inte riktigt hittat ”din” burk än, så rekommenderar vi att du provar den här.

Det vi gillar med de här paletterna är att de matta färgerna är så lugna och harmoniska, än dock väldigt pigmenterade. Deras naturlighet gör också att i princip varje färg går att användas av de flesta. Ingen färg lämnas oanvänd tack vare att de är så neutrala.

Pudret är ganska ovanligt, i den bemärkelse att det håller under hela dagen – men är samtidigt inte speciellt svårt att ta bort på kvällen. Många produkter med en så här lång hållbarhet brukar kräva mer skrubb och varmvatten för att tas bort.

Perfekt för dig som:

 • Vill ha en mer neutral look
 • Har ljusa läppstift och därför inte vill ha för mycket färg runt ögonen
 • Har en ljus eller medium hudton

En kanonbra ögonskugga med många alternativ att välja bland. Vi förstår varför den har blivit så populär och den har definitivt blivit en av våra favoriter också!

Finns hos:


Tigi High Density Quad Eyeshadow – Riktigt bra för utekvällar

 


 • Flexibel
 • Ger en exklusiv känsla
 • Hög kvalitet

En väldigt spännande och pigmenterad ögonskugga från Tigi.

Även om det går att designa mer subtila toner så får du mest ut av ögonskuggan när det är dags för utgång. Den är spännande, lekfull och ger sköna färger till ditt ansikte. De framhäver det vackra i dina ögon.

I paletterna finns både matta färger och glitter. Kombinationerna av färger i varje palett smälter ihop bra med varandra och är i samma look. Så om du gillar en färg kommer du med största sannolikhet ha användning av de andra också.

Ögonskuggan är enkel att bygga upp och den håller sina kvalitet hela dagen utan att flagna eller tappa sitt skimmer. Precis som man ska förvänta sig i den här prisklassen.

Vi vill återigen poängtera att den fungerar utmärkt även under dagarna och i professionella miljöer (arbetsplats och skola), de matta färgerna är fantastiskt snygga. Men när du ska ut på fredagen eller lördagen så är den här mycket bättre än de flesta andra ögonskuggorna.

Om du letar efter en palett som har både matta och glittriga färger, som kan användes både på arbetsplatsen och under kvällen – då är den här varmt rekommenderad. En riktigt bra premium-produkt!

Finns hos:


Guerlain Ecrin 6 Couleurs Eyeshadow – Superlyxig

 


 • Mest exklusiva ögonskuggan
 • Underbara färger
 • Härlig glans

De flesta av oss köper inte såna här sminkprodukter regelbundet. Men när man väl gör det, så är det något väldigt speciellt som händer både på insidan och utsidan.

Redan när man håller i lådan så får man en stark känsla av lyx. Lådan är gjord i metall, med fina konstnärliga detaljer på locket. Definitivt den snyggaste paletten där ute.

Färgerna i paletten samarbetar bra, trots att de alla varierar i både djup och finish.

Du hittar följande nyanser: en blek skimrande himmelsblå, blek skimrande champagne, djupgående grå, en lite kallare grå, satängliknande brungrå och en harmonisk lila.

Texturen på sminket är ganska torrt, vilket är att föredra för vissa. Om du gillar mer krämig ögonskugga så är det här inget för dig.

Färgerna är mjuka och sköna. Det märks att ögonskuggan hör till de mer exklusiva märkena, så som Chanel och Marc Jacobs. Färgsättningen och glansen är av högsta kvalitet.

Om du vill unna dig själv något extra fint eller om letar efter en present till någon du vill imponera på – då kan du inte gå fel med den här ögonskuggan från Guerlain.

Det är en riktig premium-kosmetika som långt ifrån alla har möjlighet att använda.


Milani Fierce Foil Eyeshine – Bästa budgetalternativet

 


 • Snyggt glitter
 • Fyller bra
 • Bra för nybörjare

Med sin guldfärgade låda så ser den mycket dyrare ut än vad den är.

Ögonskuggan är ganska krämig med ett glittrigt avslut. Färgerna är väldigt pigmenterade och ger ett fräscht och ärligt intryck. Vi rekommenderar att du använder ett finger för att applicera sminket, då det ger ett mycket bättre resultat än med applikationen som följer med.

Kosmetikan är ”high-end”, men säljs för ett billig pris – vilket såklart är uppskattat!

Vi rekommenderar att man låter ögonskuggan samarbeta med en primer, för bättre fäste av glittret. Skimret har en tendens att försvinna efter ett par timmar, vilket också är det enda negativa vi har hittat med den här produkten. Men det är enkelt fixat med en primer eller en foundation.

En unik ögonskugga som ger dig möjlighet att experimentera med olika typer av looks på ett enkelt och roligt sätt. Den kan tyvärr inte ses som den absolut bästa ögonskuggan på grund av hållbarheten som ibland behöver hjälp av en primer. Men utöver det så är den helt klart topp 10 och varmt rekommenderad!

Finns hos:


Vilken ögonskugga är bäst för din ögonfärg

Vi alla har unika utseenden – allt från ögonfärg och hårfärg, till hudton och färg på läpparna. Så det finns ingen nyans på ögonskuggan som passar alla med en viss ögonfärg. Det bästa är givetvis att experimentera.

Men det finns nyanser som oftast passar bättre för vissa ögonfärger.

Ögonskugga för blåa ögon

Om du har blå ögon så bör du titta på varmare färger som kretsar kring orange. Många använder varma nyanser så som koppar, brons och korall.

Men du behöver inte begränsa dig så mycket. Många passar även bra i lite kallare nyanser, exempelvis turkos, blå, och grå eller silver. De alla kan hjälpa till att intensifiera det vackra blå i dina ögon.

Ögonskugga för bruna ögon

Om du har bruna ögon så grönblå väldigt populärt och kombineras bra med dina fina bruna. Lila är också en färg som många stylister väljer för dig med bruna ögon.

Det fantastiska med bruna ögon är att de är neutrala, vilket betyder att de kan kombineras med nästan vilken nyans som helst. Lila, blå, orange, gul, silver – till och med brunt fungerar bra.

Utnyttja situationen och experimentera så mycket du kan för att hitta din favoritfärg!

Ögonskugga för gröna ögon

För dig som har turen att ha gröna ögon så passar guldfärg och brunt oerhört fint. Många rekommenderar också lila ögonskugga för dig med gröna ögon.

Även om många stylister gärna använder lila (och det passar perfekt!) så är vår favorit ändå rökig grå. Det ser helt underbart ut och vi rekommenderar starkt att du provar den kombinationen!


Fortsätt läsa på Formell