Måste man använda baslack och topplack

Röda-naglar

Man är trött, klockan är mycket och man känner ingen direkt lust för att måla naglarna. I alla fall inte baslacket och topplacket. Vi alla har varit där någon gång, när man intalar sig att det kanske inte skadar att skippa baslacket en gång. Men hur ligger det till – egentligen?

Att måla på nagellacket och sedan låta det torka tar nog med tid. Att hålla på och bråka med baslack och topplack är ännu mer tidskrävande.

De flesta topplack ger en snygg och fräsch glans till naglarna, så den vill vi gärna ha kvar. Men är baslacket verkligen nödvändigt?

Låt oss först ta en titt på vad baslack och topplack faktiskt gör för dig.

Vad är baslack

Baslack, även kallat underlack, har främst två uppgifter:

1.) Att skydda naglarna från från missfärgningar
2.) Att göra så att nagellacket håller längre

Nagellack innehåller starka kemikalier. Dels för att kunna ha så klara och starka färger, men också för att det ska hålla så länge som möjligt.

Färgen i nagellacket kan skada och färga dina naglar. Det är helt enkelt för starkt. Därför använder man ett baslack, som är mycket snällare. Den ligger som ett skydd mellan nageln och nagellacket.

Ett baslack gör också så att nagellacket fäster bättre och sitter i längre. Precis som att en foundation får övrig makeup att sitta längre och bättre, så får ett baslack ditt nagellack att sitta längre.

Vad är ett topplack

Topplack, även kallat överlack, har främst tre uppgifter:

1.) Att skydda nagellacket
2.) Att öka hållbarheten
2.) Att ge en snygg finish

Först och främst fungerar topplacket som ett skydd mot hack och slit på ditt nagellack. Även om färgen är stark, så är den mjuk och tål inte så mycket. Topplacket, som är lite hårdare, skyddar mot eventuella skador av nageln.

Precis som baslacket, så hjälper överlacket till att förlänga livskvalitén för ditt nagellack. Det kommer att hålla längre och kvaliteten kommer att vara fortsatt hög, istället för att sakta dunsta eller flagna bort.

Många topplack ger även en glansig finish till dina naglar, medan andra ger ett mer matt skydd.

Måste man använda baslack och topplack

Man måste inte använda bas- och topplack.

Men det är starkt rekommenderat att använda ett baslack.

Topplacket ger ett skydd till nagellacket och kan ge mer glans till naglarna. Ett baslack skyddar däremot dina naglar från att missfärgas. Med andra ord är det mer än bara stilistiskt.

Även om du ofta använder nagellack idag så kan det komma en tid då du slutar använda nagellack. Då är det inte så kul om ens naturliga nagelfärg har blivit brun eller gul.

För att inte nämna det ur ett hälsoperspektiv. Färgen skadar din naglar, som är en del av din kropp. Skulle du använda ett läppstift som missfärgar dina läppar? Med största sannolikhet inte.

Använd alltid ett baslack. Ett topplack är inte lika nödvändigt, än dock fördelaktigt.