Bästa Magnesiumtabletterna 2022: Bäst-i-test & Forskning

Magnesiumtabletter

Magnesium är en livsviktig mineral vi måste få i oss antingen genom maten eller kosttillskott. Magnesium påverkar allt från regleringen av muskler och nerver, till blodtrycket och processen att skapa protein, ben och DNA.

I den här artikeln får du reda på vilken mat som är rik på magnesium, hur mycket du bör få i dig varje dag och vad magnesiumbrist innebär. Plus mycket mer!

Vi inleder med vårt test av magnesiumtillskott.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Magnesiumtabletterna

Eftersom det är så vanligt att folk använder magnesiumtillskott, så finns det en hel uppsjö med produkter att välja på.

Vilken ska man välja?

Vi har gått igenom de populäraste tabletterna och kapslarna för att se vilka som faktiskt ger effekt.

Bästa magnesiumtillskotten idag:


Bäst i test: Magnesium 800


Healthwell är ett ledande företag inom hälsokost. De är pålitliga, specialiserade och har bra priser på sina produkter. Deras magnesium 800 är ett tydligt exempel på det.

En kapsel landar på 800 mg Magnesiumcitrar (120 mg elementärt magnesium). 100 kapslar för under 100 kronor, och de två större burkarna är ännu billigare om man räknar per kapsel.

Helt klart det populäraste magnesiumtillskottet. Väldigt många användare meddelar att deras muskelkramper och sömnproblem har försvunnit. Bättre mående, mindre huvudvärk och mer energi under dagarna. Dessutom är det en av de billigare magnesiumtillskotten på marknaden idag. En självklar favorit!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst med kalcium: Healthwell Kalcium/Magnesium


Kalcium och magnesium är två livsviktiga mineraler som en del vill kombinera i ett och samma kosttillskott. Vi gillar att man dessutom lagt i D-vitamin i burken för bättre upptag.

För den som vill, så kan man med enkelhet öppna kapslarna och hälla i yoghurten eller gröten på morgonen.
Har du sömnproblem och letar efter ett kosttillskott som innehåller både magnesium och kalcium? Här är vår vinnare. Den är billig, effektiv och får en bonuspoäng för att den också innehåller vitamin D.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst för mindre dos: Holistic Magnesium


Holistic är ett populärt företag inom hälsokost, med all rätt. Deras vegetabiliska kapslar ger dig 120 mg per dos. Priset är överkomligt och antalet positiva recensioner vittnar om hur effektiv den här burken är.

Alla vill inte ha superstora doser magnesium och då fungerar det här tillskottet perfekt. 120 mg per dos är 32% av det rekommenderade dagliga intaget och hjälper dig definitivt att sova bättre och bli av med kramper. Holistics magnesiumkapslar är en av våra favoriter!

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst upptagningsförmåga: Great Earth Super Magnesium


En spännande burk från Green Earth som bryter mönstret i vårt bäst-i-test.

Den innehåller inte bara magnesium, utan även gurkmeja, vitamin B6 och svartpepparextrakt för bättre upptagningsförmåga.

Vi gillar framförallt att man lagt i gurkmeja, som är en antiinflammatorisk växt med flera viktiga antioxidanter som förbättrar både lever- och hjärnfunktionen. För att inte nämna förbättrad matsmältning.
En väldigt intressant och effektiv kombination av vitaminer, mineraler och växter. Varje tablett ger dig 375 mg magnesium plus en hel del andra supernyttiga saker. Vi förstår varför den är så populär. Notera att tabletterna är ganska stora, men det är inget som stör. Varmt rekommenderad till dig som vill få i dig magnesium och saker som gurkmeja, vitamin B6 och svartpepparextrakt.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Bäst budgetval: Core Magnesium Citrat+


Svenskt kosttillskotts egna märke Core är synonymt med lågt pris och hög kvalitet.

Deras Core Magnesium ger dig en elementär magnesiummängd på 140 milligram.

Ett billigt magnesiumtillskott som ser till att du får stopp på restless legs, dålig sömn och spänningar i kropp och huvud. Ett bra val av kosttillskott om du vill ha enbart magnesium i kosttillskottet.

Finns hos:

Svensktkosttillskott


Vad är magnesium

Magnesium är en mineral som våra kroppar behöver för att vara friska. Magnesium spelar en stor roll i flera livsviktiga funktioner och processer i kroppen, däribland reglering av musklerna och nervernas funktionalitet.

Magnesium hjälper även till att reglera blodsockernivåer, ditt blodtryck och processen att skapa protein och ben. Mineralen är involverad i över 600 cellreaktioner i din kropp.

Människor får vanligtvis i sig magnesium genom en varierad kosthållning, men det är inte ovanligt att man använder magnesiumtillskott. Magnesiumbrist är en av de vanligaste mineralbristerna i Sverige, enligt Kurera.

Vad är bra med magnesium

Hälsofördelarna med magnesium och magnesiumtillskott är för många för att lista i en artikel. Magnesium är trots allt delaktigt i över 600 cellreaktioner i din kropp.

Bland annat är magnesium vitalt för produktionen av protein, omsättningen av kalcium och kroppens nerv- och muskelfunktion.

Här är några hälsofördelar med magnesium.

Minskar risken för depression

Studier visar på att låga nivåer magnesium kan öka risken för depression.

Man har gjort en analys på över 8,800 människor och man kunde se att de människorna under 65 år, med lägst nivåer av magnesium, hade en 22% större risk att lida av depression.

I en studie, bestående av vuxna med depression, så såg man väldigt positiva resultat när deltagarna fick 450 mg magnesium per dag.

Det finns fortfarande mycket forskning att göras i ämnet, men vi kan se en stark koppling mellan magnesiumnivåer och människans mentala hälsa.

Kan sänka blodtrycket

Man uppskattar att var tredje svensk lider av högt blodtryck, eller hypertoni som det kallas.

I en studie kan man se att magnesiumtillskott ”åstadkommer en låg, men kliniskt signifikant, reduktion av blodtrycket”.

Man har även gjort en analys, baserad på 34 olika studier, där man funnit att en mediandos på 368 mg magnesium har reducerat deltagarnas blodtryck avsevärt. Både hos hälsosamma vuxna och vuxna med högt blodtryck.

Magnesium för att sova bättre

En av de första sakerna folk tänker på när man pratar om magnesium är sömnen. Det har blivit till en huskur för de som har problem att sova.

Hjälper det verkligen, eller är det en placeboeffekt som gör att folk somnar fortare?

I en studie med 46 deltagare, så kunde man se att de som fick magnesiumtillskott inte bara somnade snabbare – de fick också en bättre sömnkvalitet.

I en annan studie såg man också en positiv skillnad i sömnkvalitet i jämförelse med placebogruppen. Däremot gavs inte deltagarna enbart magnesium, utan även zink och melatonin.

Vi har även sett en tredje studie, denna gång på möss. Mössen led av zinkbrist och man kunde se att de blev rastlösa och deras sömn var väldigt lätt.

Forskning pekar idag på att huskurer med magnesiumtabletter mot sömnproblem inte är placebo, utan att det faktiskt hjälper. Man kan även se att låga nivåer av magnesium medverkar till sömnlöshet och koncentrationssvårigheter.

Bra mot inflammation

Kroniska inflammationer har kunnat kopplas till låga magnesiumnivåer. Väldigt många sjukdomar börjar med en inflammation och utvecklas till något värre.

Man har sett studier där barnen med lägst magnesiumnivåer har haft högst värden av inflammation, som mäts i CRP. De hade också högre blodsocker- och insulinnivåer.

Flera forskningsresultat tyder på att magnesiumtillskott kan sänka inflammationsvärden (CRP) hos överviktiga, äldre människor och de som är i förstadiet av diabetes.

Kan förbättra din prestationsförmåga

Magnesiumtabletter är inte bara bra för att du ska kunna slappna av och sova bättre. Mycket tyder på att magnesium kan förbättra din prestationsförmåga på gymmet eller i löpspåret också.

Man har bland annat testat volleybollspelare för att se om deras prestationsförmåga förbättrades. De gavs 250 mg magnesiumtillskott per dag och de upplevde en förbättring både när de hoppar och i sina armrörelser.

I ett annat forskningsprojekt såg man att atleter som tagit magnesiumtillskott i fyra veckor, hade bättre tider under ett triathlon, i både simning, cykling och löpning. Man kunde även se att deras stressnivåer var längre, vilket inte är så konstigt, med tanke på att magnesium hjälper kroppen att slappna av.

Livsmedel rik på magnesium

Magnesium finns tillgängligt i en stor variation av råvaror. Allt från kött, till växter och nötter innehåller magnesium. Det är däremot relativt små mängder magnesium i kött.

Livsmedel rik på magnesium:

 • Mandlar
 • Spenat
 • Cashewnötter
 • Sojamjölk
 • Avokado
 • Potatis
 • Brunt ris
 • Yoghurt
 • Banan
 • Lax
 • Mjölk
 • Russin
 • Kycklingbröst
 • Havregryn
 • Mörk choklad
Det är viktigt att alltid äta en varierad kost, så att du får i dig alla de nödvändiga mineraler och vitaminer kroppen behöver för att fungera.

Hur mycket magnesium per dag

Livsmedelsverket rekommenderar att män och pojkar över 14 år får i sig 350 mg magnesium per dag. Kvinnor och flickor över 14 år rekommenderas 280 mg per dag.

För att du ska få en uppfattning om hur mycket du behöver, så har vi listat några livsmedel som är rika på magnesium. Listan visar hur mycket magnesium de innehåller per 100 gram.

Paranötter – 376 mg
Jordnötssmör – 175 mg
Fiberhavregryn – 174 mg
Röda bönor – 163 mg
Torkad banan – 108 mg
Spenat 79 mg
Avokado – 32 mg
Stekt potatis – 27 mg

Som du kan se är det viktigt att man äter en varierad kost. Det är också förståeligt varför en del människor tar magnesiumtabletter varje dag för att få i sig det dagliga rekommenderade intaget.

Symptom vid magnesiumbrist

Om man under en kort period får i sig för lite magnesium, så finns inga uppenbara symptom. När man får i sig för lite magnesium, hjälper njurarna till att behålla den lilla mängd mineraler man får, genom att minska mängden som går ut i urinen.

Skulle man däremot gå en längre tid med låga nivåer av magnesium, får man slutligen magnesiumbrist. Oftast till följd av att kroppen inte kan absorbera magnesium på grund av sjukdom, eller dålig kost.

Vanliga symptom är:

 • Förlorad aptit
 • Kräkningar
 • Illamående
 • Trötthet
 • Svaghet

Extrem magnesiumbrist kan leda till muskelkramper, personlighetsförändringar, krampanfall och onormal hjärtrytm.

Riskgrupper för magnesiumbrist:

 • Människor med sjukdomar, exempelvis Crohns sjukdom eller celiaki)
 • Människor med typ 2 diabetes
 • Människor som missbrukar alkohol
 • Äldre människor
Om du misstänker att du har magnesiumbrist bör du kontakta läkare för rådgivning.

[ Läs: Bäst-i-test kosttillskott för håret ]

Bieffekter av för mycket magnesium

Hos friska människor, så gör njurarna av med överflödet av magnesium i urinen. Magnesium som konsumeras naturligt genom mat behöver därför inte begränsas.

Magnesium i form av kosttillskott bör däremot inte konsumeras i större dos än Livsmedelsverkets rekommendationer. Såvida en läkare inte har sagt annat.

Om man överkonsumerar magnesiumtillskott kan det leda till diarré, illamående och kramper i magen. Extrema mängder magnesiumtillskott kan resultera i onormal hjärtrytm och till och med hjärtstillestånd. Därför är det väldigt viktigt att man är noggrann att inte överskrida rekommendationer och helst rådfrågan läkare innan man börjar en ny diet.


Fortsätt läsa på Formell