Karisma – Vad är det och hur blir man karismatisk

Karisma

Karisma är förmågan att charma, attrahera och influera andra människor. Det är enkelt att identifiera en karismatisk person, men desto svårare att peka ut exakt vad karisma är för något. Därför ska vi nu definiera karisma, dess kännetecken och ge dig tips på hur du kan bli mer karismatisk.

Du har med största sannolikhet träffat en person som skulle beskrivas som karismatisk. Man vet inte riktigt vad det är, men han har en aura med magnetisk dragning som lockar människor.

Är vissa människor naturligt karismatiska? Vad är det som gör en människa karismatisk? Kan vem som helst få karisma med hjälp av lite träning? Vi svarar på det och mycket mer.

Det här här den kompletta guiden till karisma.

Vad är karisma

Karisma är en människas förmåga att attrahera, charma och influera andra människor. Det finns olika typer av karisma och du, till skillnad från vad många tror, behöver inte vara en extrovert showman för att vara karismatisk.

Egenskaper som gör en person karismatisk är oftast: självförtroende, optimism, vänlighet, ett levande kroppsspråk och en passionerad röst. Många karismatiska människor har också en hög närvaro. Det vill säga, de sitter inte och dagdrömmer. Snarare är de fokuserade och uppmärksamma på människorna i rummet. De ställer frågor, visar intresse och har ögonkontakt – istället för att stirra ner i mobiltelefonen. De är tillgängliga och trevliga.

Det finns lugna och tillbakalutade människor med karisma och det finns karismatiska människor som är det motsatta.

[ Läs: Vad är karismatiskt ledarskap ]

Kan alla bli karismatiska

En del människor föds med mer ”naturlig karisma” än andra, på samma sätt som att vissa är mer pratsamma och andra är mer grubblande än övriga.

Men karisma är inte en dold energi eller en mystisk förmåga som bara en liten lyckosam del av befolkningen har. Som du ser i vår definition av ordet, så är det egenskaper som alla människor kan utveckla och förbättra.

Många människor har missförstått vad karisma är för någonting, vilket resulterar i att när de försöker bli ”mer karismatiska” så framstår de som krystade och onaturliga. Den generella idén är att karisma är lika med att vara extrovert. Man försöker därför vara så energisk och teatralisk som möjligt, gärna med en överdriven optimism. Omgivningens reaktion blir då sällan vad man hade förväntat sig.

Det är fullt möjligt för vanliga människor att bli karismatiska, så länge man övar på rätt färdigheter.

5 egenskaper för att bli mer karismatisk

Vill du att allas blickar ska riktas mot dig när du går in i ett rum? Vill du att människor ska känna tillit och förtroende när du pratar? Här är 5 viktiga egenskaper som avgör hur karismatisk du är.

1. Närvaro

Har du någonsin haft en konversation med någon som du märker inte helt och hållet lyssnar på dig?

Hur kände du dig då?

Troligtvis inte speciellt uppskattad eller glad.

En stor del av din karisma bygger på din närvaro bland andra människor. Att lyssna, ha ögonkontakt, ställa relevanta frågor och visa intresse är en stark indikator på att någon är karismatisk. Visa för de andra i rummet eller den du har en konversation med, att du är fullt fokuserad på dem, samtalet och nuet.

Människor älskar att prata om sig själva och vi är alla mer eller mer egocentrerade. Vi funderar på vad vi ska äta på till middag, vi tänker på hur andra ser på oss, vi funderar på våra arbeten och vi drömmer om våra framtida liv. När du visar genuint intresse för andra människor och deras liv, så kommer de automatiskt att uppskatta dig.

Nuförtiden har inte människor så mycket tid för andra, utan de flesta stirrar större delen av tiden ner i sin mobiltelefon. Det är till din fördel. Om du är en av få som visar faktiskt intresse och inte fastnar i mobilskärmen, så kommer du att sticka ut ur mängden.

  • Ställ frågor
  • Var genuint intresserad
  • Strunta i mobilen och saker som inte sker här och nu
  • Ha ögonkontakt
  • Le och var vänlig

Sitter-på-fik

2. Självförtroende

Har du någonsin känt den där magiska magnetdragningen till någon som saknar självförtroende? Brukar rummet tystna när en person utan självförtroende pratar?

Troligtvis inte.

För att andra ska tro och uppskatta dig, så måste du först tro på och uppskatta dig själv. Dina ord måste komma från en källa av självsäkerhet och trygghet. Börja därför arbeta med ditt självförtroende och din självtillit.

Du kan göra det genom att aktivera dig fysiskt, läsa allmänbildande böcker, socialisera med människor och ta dig ur din komfortzon. Utvecklas som person, sätt upp planer och hamna inte i en rutin där allt går per automatik.

  • Träna kroppen och hjärnan
  • Ta dig ur din komfortzon
  • Umgås med människor

[ Läs: Få mer självförtroende med empowerment ]

3. Bli en bra konversatör

Ditt leende, självförtroende och välvårdade yttre kan ta dig en lång väg. Men allt faller platt som en pannkaka om du inte kan kommunicera med människor.

Lär dig hur man startar konversationer, hur man styr samtalen i rätt riktning och hur du får den andra personen att känna sig bekväm.

Att bli bra på att konversera kräver mycket träning. Du kommer garanterat hamna i obekväma situationer med tystnader och konstiga kommentarer – men det är viktig lärdom. Ingen bemästrar någonting utan träning.

Människan är en social varelse och det mesta i vårt samhälle bygger på just kommunikation. Så ett bra munläder kan du komma långt med.

  • Lär dig inleda samtal
  • Berätta historier och skämt
  • Prata med människor som du inte känner
  • Träna dagligen på att kommunicera

4. Ögonkontakt

Att prata med någon som inte har ögonkontakt med dig kommer att få ditt intresse att svalna. Om en person inte tittar dig i ögonen så indikerar det på att han eller hon:

  • Inte är intresserad
  • Har något att dölja

Du vill därför titta personen du pratar med i ögonen, men stirra inte oavbrutet. Att stirra folk i ögonen utan att bryta med blicken, kommer att göra dem nervösa och obekväma.

Ögonen avslöjar många människor, man kan se om de döljer något, är arga, glada, ledsna eller om de funderar. Visa att du är genuint nyfiken, intresserad och fokuserad på samtalet genom att titta på den du pratar med.

  • Håll ögonkontakt
  • Visa med ögonen att du är intresserad

Skakar-hand

5. Använd kroppsspråk

När vi pratar så pratar vi inte bara med ord. Vi visar också hur vi känner med hjälp av våra ögon, musklerna i ansiktet och med kroppen.

Hur inspirerande är det att lyssna på någon som sitter helt still utan att röra vare sig ansiktet eller kroppen?

Föga.

Vi människor vill ha liv och känslor!

Var levande när du pratar och berättar, visa med kroppen och händerna för att ge tyngd och liv till det du pratar om. Men se till att du inte överdriver och blir teatralisk. Du vill att dina rörelser ska flyta samman med talet, inte att dina rörelser ska få din samtalspartner eller publik att glömma bort dina ord.

  • Använd kroppen när du pratar
  • Le
  • Var avslappnad