Man räknar med att över 2 miljarder människor lider av jodbrist i världen idag. Eftersom jod är en mineral som är livsviktig för sköldkörtels funktion, så kan det få väldigt negativa konsekvenser om man inte får i sig tillräckligt varje dag.
I den här guiden går vi igenom varför och hur mycket jod du behöver, vilka symptom som kännetecknar jodbrist och vilka livsmedel som är rika på mineralen.
Vi har även listat de bästa jodtillskotten för dig som inte får i dig tillräckligt varje dag.
Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.
Bästa Jodtabletter
Vi har tittat på vilka olika jodtillskott som finns ute på marknaden. Här är våra favoriter.
Bäst i test: Healthwell Jod Kelp
”En väldigt näringsrik och bra tablett som ger dig tillräckligt med jod om du lider brist på mineralen.”
Bäst pris: Great Earth Kelp
”Den här burken landar på 225 mikrogram jod per tablett, vilket är ungefär 150% av det rekommenderade intaget per dag.”
Bäst för veganer: Helhetshälsa Jodikelp
”fri från färgämnen och sötningsmedel.”
Flest näringsämnen: Alpha Plus TyroPlus
”TyrPlus är fylld med nyttiga vitaminer och mineraler, för dig som inte bara vill ha jod.”
Bäst i test: Healthwell Jod Kelp tillskott
Per tablett:
Kelp – 20 mg
– Jod – 200 µg
Kelp är en alg som går att hitta i undervattensskogar. Framförallt är den rik på K-vitamin och antioxidanter, men även jod. Utav de 20 mg Kelp som den här tabletten består av, så är 200 mikrogram jod.
En väldigt näringsrik och bra tablett som ger dig tillräckligt med jod om du lider brist på mineralen. Healthwell är dessutom ett populärt och pålitligt hälsokostföretag, kända för sin höga kvalitet och bra priser.
En klar bäst i test-vinnare och ett givet val för dig som behöver med jod.
Finns hos:
Bäst pris: Great Earth Kelp
Per tablett:
Jod – 225 µg
Precis som vår bäst i test-vinnare från Healthwell, så är den här tabletten baserad på Kelp. Den här burken landar på 225 mikrogram jod per tablett, vilket är ungefär 150% av det rekommenderade intaget per dag.
Ett naturligt tillskott som gör precis det den ska. Dessutom till ett billigt pris. En tablett kostar ungefär 1,50 kronor – vilket är ett kap, med tanke på hälsofördelarna.
Finns hos:
Bäst för veganer: Helhetshälsa Jodikelp
Per tablett:
Jod – 100 µg
Om du är vegan eller vegetarian så är du i en av riskgrupperna för jodbrist. Det kan därför vara lämpligt att använda sig av ett jodtillskott som detta.
Precis som övriga tillskott så baseras den här tabletten på de nyttiga Kelpalgerna.
Finns hos:
Flest näringsämnen: Alpha Plus TyroPlus
Per tablett:
Jod – 150 µg
Innehållsförteckningen är mycket längre än vad vi har skrivit här ovanför, eftersom vi bara noterar andelen jod. TyrPlus är fylld med nyttiga vitaminer och mineraler, för dig som inte bara vill ha jod.
Bland annat hittar du vitamin A, B, D, E, K, men också magnesium, selen, zink, koppar och folsyra. Bara för att nämna några. Det är med andra ord lite som en multivitamin, som även innehåller mycket mineraler – så som jod.
Finns hos:
Vad är jod
Jod är en mineral som vi behöver få i oss genom kosten för att sköldkörteln ska fungera korrekt.
Oftast får vi oss ämnet genom joderat salt, ägg, fisk och mejeriprodukter. I Sverige hade vi för 200 år sedan stora problem med jodbrist, vilket resulterade i att människor drabbades av både struma och mentala förståndshandikapp. Tack vare forskning och breda åtgärder så har vi numera kommit till bukt med problemet.
Jod är ett icke-metalliskt grundämne som tillhör gruppen halogener. Vi har jod naturligt i kroppen, främst i musklerna och sköldkörteln. Men även i huden, blodet och skelettet.
Vad är jod bra för
Jod påverkar främst vår sköldkörtel, som i sin tur integrerar med en rad olika organ och funktioner i kroppen. Allt från benhälsan, till immunförsvaret, ämnesomsättningen och utvecklingen av det centrala nervsystemet.
Man kan sammanfatta det som att jod är bra för hela vår mekanism och är en väsentlig del av vår hälsa. Det påverkar allt.
5 livsmedel som innehåller mycket jod
Jod är en essentiell mineral som vi måste få i oss genom kosten. Här är några av de livsmedel som innehåller mycket jod.
1. Sjögräs
Inte en speciellt vanlig komponent i det svenska köket, utan sjögräs används främst i Kina, Japan och Korea.
Om du vill få i dig mer jod genom maten så bör du ta efter de asiatiska länderna. Sjögräs är nämligen en av de bästa naturliga källorna till jod.
Utöver det så innehåller sjögräs även en hel del antioxidanter, vitaminer och mineraler.
2. Torsk
Till skillnad från sjögräs, så är vi svenskar inte främmande inför torsk på tallriken. Torsken är låg på fett och kalorier, men erbjuder oss en hel del vitaminer och mineraler – däribland jod.
En isländsk studie kom fram till att fisk med låg fetthalt har de högsta nivåerna jod.
3. Jodsalt
Nu sträcker vi oss tillbaka så långt som till 1800-talets Sverige. Struma är vid tidpunkten en folksjukdom och många svenskar drabbas.
Efter ett tag insåg forskarna att det fanns ett samband mellan svenskens låga jodnivåer och struma. Man började därför tillsätta salt med jod och vips, så sjönk antalet människor som fick struma.
Sedan dess har Sverige fortsatt producera salt med tillsatt jod. Det är än idag en av våra viktigaste källor till jod.
4. Mejeriprodukter
Mejeriprodukter är rika på jod, även om nivåerna kan skilja sig en hel del beroende på typ av produkt, region och kossan.
Framförallt mjölk och yoghurt innehåller mycket jod. Även ost, men kan skilja sig beroende på ostsort. Kvarg är den ost som innehåller mest jod. Så om du vanligtvis äter kvarg för proteinets skull, så har du nu ännu en anledning att ha det på mackan, i yoghurten eller gröten.
5. Ägg
Man brukar säga att ägg är en av de bästa råvarorna vi kan äta till frukost. De innehåller nyttigt fett, protein, mineraler och vitaminer som ger oss kraft och energi för dagen.
Ägg innehåller även mycket jod och mer specifikt så finns det lagrat i äggulan – där majoriteten av all näring finns.
Anledningen till de höga halterna jod är för att maten man ger till hönor innehåller mycket jod.
Man räknar med att ett ägg ger dig ungefär 15-17% av det rekommenderade dagliga intaget av jod.
Jodbrist
Sverige har varit nästan exemplariska när det kommer till att utrota jodbrist. Under 1800-talet drabbades många svenskar av struma, som ett resultat av jodbrist.
När det upptäcktes började man motverka bristen genom att tillsätta jod i bordssalt. Man rekommenderade även invånarna att äta mager fisk, ägg, skaldjur och mejeriprodukter. Projektet blev framgångsrikt och antalet människor med struma sjönk drastiskt.
Tyvärr har inte alla länder följt Sveriges framgångsrecept och på vissa platser i Europa är jodbrist inte helt ovanligt.
Symptom vid jodbrist
Det finns väldigt många olika symptom vid jodbrist. Här är några av de vanligaste symptomen.
- Svullen nacke
- Viktuppgång och övervikt
- Tappar hår
- Utmattning och svaghet
- Torr hud
- Långsammare hjärtslag
- Fryser mer än vanligt
- Svårt att komma ihåg saker
- Oregelbunden mens
Om flera symptom passar in på dig under en längre tid, så bör du kontakta läkare för utredning. Vanligtvis räcker det med ett enkelt blodprov för att se om du har brist på någon vitamin eller mineral.
Riskgrupper för jodbrist
Det finns vissa människor som löper högre risk att lida brist på jod än andra. Här är de främsta riskgrupperna.
- Gravida kvinnor
- Människor som inte använder jodsalt
- Vegetarianer och veganer
- Människor som bor i länder där det finns lite jod i marken.
Hur mycket jod per dag
Här följer Livsmedelsverkets rekommendationer:
Barn 6-11 månader – 50 mikrogram
Barn 12-23 månader – 70 mikrogram
Barn 2-5 år – 90 mikrogram
Barn 6-9 år – 120 mikrogram
Vuxna och barn över 10 år – 150 mikrogram
Gravida – 175 mikrogram
Ammande – 200 mikrogram
Så mycket jod får du i dig
För att du ska få lite perspektiv på hur mycket du behöver, så listar vi här några råvaror som är rika på jod. Vi har räknat per 100 gram.
Joderat salt – 5000 µg (mikrogram)
Torsk – 120 µg (mikrogram)
Kokt lax – 90 µg (mikrogram)
Ägg – 46 µg (Mikrogram)
Kvarg 1% fett – 12 µg (Mikrogram)
Överkonsumtion av jod
Framförallt sköldkörtelns funktion kan påverkas negativt om man konsumerar för mycket jod. Det kan då leda till rubbningar i hormonbalansen.
Om du är gravid och får i dig för mycket jod så kan det påverka fostrets fysiska och mentala utveckling.
Vem behöver jodtillskott
Man räknar med att en tredjedel av världens invånare lider av jodbrist och kan därför med fördel använda sig av jodtillskott. Men när allt kommer till kritan handlar det om individen.
Om du inte får i dig tillräckligt med jod varje dag, så kan ett kosttillskott vara fördelaktigt. Får du däremot i dig tillräckligt varje dag så finns det ingen anledning för dig att använda jodtillskott.
I Sverige är det främst vegetarianer, veganer och de som inte äter en varierad kost som behöver jodtabletter. Även människor som inte använder joderat salt kan behöva använda ett tillskott av jod.