Gojibär: Fördelar och bästa gojibären 2024

Gojibär

Gojibär brukar beskrivas som ett superbär som många hälsomedvetna använder i gröten eller yoghurten på morgonen.

Men vad är egentligen gojibär, varför är de så bra och hur konsumeras de på bäst sätt?

Här är allt du behöver veta.

Du kan läsa om vår utvärderingsprocess här.

Bästa Gojibären

Utav alla gojibären som finns på den svenska marknaden så är det främst tre produkter som sticker ut ur mängden.


Bäst i test: Superfruit Ekologiska Gojibär
100% vegan, RAW-märkt och ekologiskt odlade. Supernyttiga!


Billigast: Superfruit Goji + Chocolate
Doppade i choklad, de är lika goda som nyttiga och billiga.


Godast: Renee Voltaire Gojibär i Choklad
Ekologiska gojibär i choklad. Supersmarriga och innehåller mycket mineraler & vitaminer.


Om du bara vill ha ekologiska gojibär utan smaksättning, så är ”Superfruit ekologiska gojibär” helt klart det bästa valet. Den är också perfekt för matlagning.

Smakmässigt, med förutsättningen att du gillar choklad, så är de två andra riktigt smarriga. Perfekt att ha i müsli, gröt eller yoghurten.

Vad är Gojibär

Det är dags för oss att ta en titt på Gojibär. Du har säkert hört talas om dessa superbär som sägs vara riktigt näringsrika och ha en mängd goda egenskaper. Gojibär är populära bär bland hälsomedvetna svenskar och du hittar dem i såväl välsorterade livsmedelsbutiker som i hälsokostbutiker.

Gojibär benämns ofta som en superfood och känns igen på sin karakteristiska röda färg. I butiker kan du hitta gojibär i torkad form, liknades små russin, och i pulvriserad form. Som pulver används gojibär ofta i smoothies. I hel form är de istället populära att lägga på till exempel gröt eller att blanda i müsli.

Varför gojibär är så populära är för att de innehåller stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler. Gojibär innehåller bland annat mer C-vitamin än apelsiner. Mycket näring i en liten förpackning helt enkelt. Gojibär innehåller även järn och zink, som ger dig bättre blodproduktion, hud och hår, samt betakaroten och höga halter av protein. Trots sin ringa storlek på en centimeter i omkrets innehåller gojibär förutom vitaminer och mineraler även över 20 spårelement.

Gojibär har sitt ursprung i Asien där bären använts somt en hälsoprodukt under tusentals år. Bland annat sägs bären öka ditt immunförsvar samt hålla dig ung och frisk längre. Det är framförallt i Kina och Tibet som gojibär används inom den traditionella medicinen. Du kan äta gojibär för att öka ditt immunförsvar och ta del av alla de hälsofördelar som bären ger.

Vad är gojibär bra för

Det är det näringsrika innehållet som gör gojibär till en superfood. De goda resultaten som gojibär ger har påvisats i såväl forskning som hos dess regelbundna användare. Det finns en mängd goda anledningar till varför många äter gojibär regelbundet.

Gojibär kan bland annat ge dig följande hälsofördelar:

  • Bättre ögonhälsa
  • Förbättrar dina blodvärden
  • Stabiliserar ditt blodsocker
  • Ger dig finare hy
  • Motverkar cancer
  • Stärka ditt immunförsvar

Ett regelbundet intag av gojibär sägs skydda dina ögon mot åldersrelaterade sjukdomar samt försämring av din syn. Bären kan alltså motverka ålderssynthet. Detta gör de med hjälp av alla sina antioxidanter, såsom fytokemikalien Zeaxanthin. Det är även Zeaxanthin som ger gojibären dess röda färg.

Gojibär innehåller stora mängder järn och därför är bäret bra om du vill förbättra dina blodvärden. Om du känner dig trött och ofta får huvudvärk kan kroppen ha brist på just järn, vilket gojibären kan motverka. Dina järnvärden är också viktiga för att njurar, hjärta och lever ska hålla sig friska.

Gojibär sägs även stabilisera ditt blodsocker genom att balansera insulin och glukos i blodet. Gojibären innehåller en mycket liten mängd socker och kan därför intas av de med höga blodsockervärden.

Kan ge dig bättre hy

Om du vill ha en fin hy kan gojibär också vara lösningen. Bären innehåller betakaroten som ger din hud en vacker glans och fin färg. Dessutom kan bären ge dig friskare hy med färre rynkor och irritationer. Bärens näringsämnen hjälper till att bygga nya celler i huden. Gifter rensas ut och därmed blir din hy klarare.

Gojibär sägs även motverka cancer på grund av sitt näringsrika innehåll. Det är bärens alla antioxidanter som hjälper kroppen att motverka den här typen av sjukdomar. När du regelbundet intar gojibär blir kroppen starkare och börjar reparera sig själv. Antioxidanterna avgiftar även kroppen från alla de gifter som ständigt kommer in i ditt system. Gifter från luftföroreningar, städprodukter, avgaser och liknande ämnen som skadar oss. På så sätt kan kroppen motverka att den drabbas av cancer.

[ Läs: Därför använder allt fler svenskar kokosolja ]

Stärk ditt immunförsvar

Det bären är mest kända för är det faktum att de stärker ditt immunförsvar. Alla bärets antioxidanter bekämpar inflammationer i kroppen vilket gör dig hälsosammare. Det som gör att gojibär stärker ditt immunförsvar är bland annat det höga innehållet av vitamin C. Vitamin C finns även i apelsiner. Gojibär är däremot rikare på vitaminet än citrusfrukter. Vitamin C hjälper din kropp med upptaget av järn samt motverkar den cellnedbrytning som är en bieffekt av oxidativ stress.

Vad som mer stärker immunförsvaret i kroppen är enzymen Physaline. Genom att äta gojibär är du alltså mindre benägen att drabbas av såväl förkylningar som virus. Detta är framförallt vida känt i de asiatiska länder som äter mycket gojibär.

Ett starkt immunförsvar kan leda till färre sjukdomsperioder och bättre hälsa.

Potentiella biverkningar

Gojibär är kända för att ge riktigt goda hälsoeffekter. Dess vitaminer, mineraler och antioxidanter gör att bäret beskrivs som en superfood. Det tåls dock att påtala att även superfood inte bör överkonsumeras, utan ätas i måttlig mängd. Helt enkelt för att kroppen inte ska överdoseras med alla ämnen. Det bästa är alltid att äta en varierad kost.

Om du äter allt för mycket kan kroppen drabbas av illamående och skakningar. Detta för att en del gojibär innehåller höga mängder av bekämpningsmedel som kan påverka ditt nervsystem. Du bör heller inte äta gojibär om du tar blodförtunnande medicin på grund av allt järn som bären innehåller.

Gojibär – nyttiga eller giftiga?

Gojibär är en supermat som kan göra dig friskare och piggare på många sätt. Men bären har också ett rykte om sig att vara giftiga.

Hur ligger det egentligen till?

När gojibär odlas använder man bekämpningsmedel för att skydda bären mot skadeangrepp från djur och mögelsvamp. Alla livsmedel som importeras till Europa följer strikta lagar och regler för vad de får innehålla. Om gojibären skulle anses vara allt för giftiga i förhållande till EU:s gränsvärden skulle Livsmedelsverket larma om detta.

Om du är orolig för giftiga superbär kan du odla egna för att ta del av deras egenskaper. Faktum är att gojibär går att odla hemma på balkongen i solljus. Om du vill fortsätta att köpa dina bär är det ett smart val att köpa ekologiska gojibär, detta för att undvika bekämpningsmedlen.

[ Läs: Här är varför du borde använda lysintillskott ]

Bästa sättet att konsumera gojibär

Det bästa sättet att konsumera gojibär på är att dricka dess saft. På så vis kan du få i dig en större mängd av dess nyttiga egenskaper än om du ätit bären. I Sverige säljs bären för det mesta torkade eller pulvriserade. Saften kan därför vara svår att få tag i. De torkade bären är goda att konsumera med kalla rätter såsom i smoothies, i sallader, på gröt eller varför inte som snacks. Gojibär är ett mellanmål sprängfyllt av antioxidanter som är bra om du ska resa långt. Dessutom är de riktigt goda att äta bara som de är.

Precis som med allt annat, så handlar det om att inte överdriva konsumtionen av gojibär. Att få i sig för mycket vitaminer och mineraler kan resultera i negativa biverkningar, som oftast leder till magont, gaser eller diarré.

I tester som har gjorts, så har många gojibär som märkts som ”ekologiska” visat sig vara helt fria från bekämpningsmedel. Vi rekommenderar därför att du håller dig till dem.


Fortsätt läsa på Formell